To nie jest najprostszy przepis, ale gdy go zrobicie, będziecie do niego wracać. Oto dyniowe pianki domowej roboty

Macie ochotę na gorącą czekoladę lub kawę z piankami? Zróbcie je własnoręcznie. Dyniowe pianki nie należą do najprostszych do wykonania smakołyków, ale efekt jest rewelacyjny. Gorący, aromatyczny napój z piankami z dyni domowej roboty będzie smakował wyśmienicie. Sprawdźcie przepis.

Przygotowanie dyniowych pianek nie jest najprostszym zadaniem, ale jeśli mu podołacie, będziecie mogli ogłosić się prawdziwymi mistrzami jesiennych przysmaków. Jeśli tylko nie spałaszujecie ich od razu, podpowiadamy, że można je przechować w słoiku i podarować komuś w prezencie!

haps_teczowa_piankaTęczowa pianka - lekka jak chmurka

Dyniowie pianki – przepis

Składniki:

  • 125 g cukru białego,
  • 125 g cukru brązowego,
  • 210 g złocistego syropu (można zastąpić syropem klonowym lub z agawy),
  • 100 g wody,
  • szczypta soli,
  • 125 g puree z dyni,
  • łyżka + 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • goździk roztarty w moździerzu,
  • cukier puder i mąka kukurydziana, olej roślinny

Jak zrobić dyniowe pianki?

Formę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem roślinnym. Do garnka wlewamy syrop, cukier biały i brązowy, wodę i sól, stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy miksturę i czekamy, aż osiągnie temperaturę 116 st. C.

W tym czasie przekładamy puree z dyni do miski, wsypujemy żelatynę w proszku, dodajemy cynamon, imbir, gałkę i roztarty goździk. Mieszamy, używając miksera.

Gdy przygotowywany syrop osiągnie wymaganą temperaturę, ponownie włączamy mikser na najwolniejsze obroty i powoli wlewamy go do puree (można wylewać go na wewnętrzną ściankę misy). Po wlaniu całego syropu zwiększamy obroty miksera i mieszamy, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Wymieszaną masę wylewamy do formy i wygładzamy wierzch. Odstawiamy na 3-4 godziny lub najlepiej na całą noc do lodówki.

Po tym czasie mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem pudrem i posypujemy pianki wyjęte z lodówki. Wyjmujemy je z formy i kładziemy na czystym talerzu lub desce wierzchem do dołu, zdejmujemy papier. Spód również posypujemy mieszaniną mąki kukurydzianej i cukru pudru. Ostry nóż smarujemy odrobiną oleju i kroimy całość w kostkę.

Tak przygotowane pianki obtaczamy w większej ilości cukru pudru. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie przez miesiąc. 

Zobacz wideo Domowe ptasie mleczko - pianki dziecinnie proste

Ciasto piankowiec papierCiasto piankowiec