Jak upiec chleb bez drożdży? Przepis z siedmiu składników, który warto przetestować

Jak upiec chleb bez drożdży? Warto spróbować zrobić chleb na zakwasie, który jest najzdrowszą wersją pieczywa. Zobacz, jak łatwo go przygotować w zaciszu swojego domu.

Chleb bez drożdży na zakwasie to jeden z tak zwanych "ulubieńców" niejednego dietetyka. Z każdym rokiem większa liczba ekspertów od żywienia przekonuje się co do faktu, że pieczywo nie tuczy, o ile jest to chleb pełnowartościowy.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Chleb bez drożdży na zakwasie - dlaczego warto go zrobić?

Zdrowy chleb nie może zawierać substancji wspomagających, konserwujących. Takie składniki niestety wpływają na otyłość, a to z kolei prowadzi do licznych chorób. Na szczęście jest na to sposób. Doskonałym przepisem na zachowanie zdrowia jest spożywanie chleba na zakwasie - bez drożdży, ani szkodliwych substancji. Jak przygotować taki chleb? Jakie posiada zalety? Odpowiedź - poniżej.

Chleb na zakwasie bez drożdży - co powinniśmy o nim wiedzieć?

Chleb na zakwasie to jeden z najzdrowszych pokarmów, jakie możemy spożyć. Główną zasługą jest drogocenny zakwas. Powstaje on w wyniku połączenia wody i mąki oraz procesu fermentacji. Już nawet nasze prababcie znały zbawienne właściwości kwasu mlekowego i bakterii, które zajmują się produkcją kwasu octowego, które wpływają bardzo pozytywnie na nasze zdrowie. Kiedy planujemy upiec chleb, ważne jest to, aby zakwas był wykonany z mąki typu żytniego. Jest ona zdrowsza i posiada więcej prozdrowotnych właściwości.

W tym miejscu warto napisać, także o właściwościach kwasu mlekowego. Powstaje on w wyniku fermentacji. Zakwas wpływa na naszą odporność, wspomaga pracę przewodu pokarmowego oraz wzmacnia mikroflorę jelitową. Kolejnym walorem jest to, że chleb tego typu ma bardzo wysoką wartość odżywczą - jest ona znacznie wyższa aniżeli w przypadku chleba wypieczonego na drożdżach. To zasługa wspomnianego procesu fermentacji. Dzięki niemu wytwarzane są witaminy i aminokwasy egzogenne - są one podstawowym budulcem białek.

Jak przechowywać mąkę? Tradycyjnie używano do tego celu materiałowych worków. Zdjęcie ilustracyjne,  Billion Photos/shutterstock.comJak przechowywać mąkę, aby jak najdłużej nadawała się do spożycia?

Chleb bez drożdży, przepis - jak zrobić go samodzielnie w domu?

W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne pieczenie chleba w zaciszu swojego domu. Głównym powodem takiego stanu rzeczy jest oczywiście to, że chleb wykonany samodzielnie na zakwasie jest o wiele zdrowszy i pochodzi on z pewnego źródła. Wiemy dokładnie z czego został przygotowany. Bardzo istotny jest świadomy wybór produktów, które spożywamy. Poniżej przedstawiamy przepis na chleb bez drożdży, które warto jest wypróbować. Chleb możemy wykonać  samodzielnie w domu.

Przepis na prosty chleb bez drożdży

Składniki na chleb na zakwasie:

  • 100 g aktywnego żytniego razowego zakwasu;
  • 250 g mąki żytniej;
  • 300 g mąki pszennej;
  • 1,5 szklanki letniej wody;
  • 1 łyżka soli;
  • 50-100 g wybranych nasion (sezam, siemię lniane, słonecznik lub inne);
  • opcjonalnie: 2 łyżki oleju.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. 
  2. Wyrabiamy dokładnie ciasto.
  3. Następnie pozostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia. Bardzo ważne jest to, aby było to naczynie wysokie. W przeciwnym razie, wyrośnięte ciasto nie zmieści się. Ciasto pozostawiamy na noc pod przykryciem. W tym celu używamy bawełnianej ściereczki albo tetrowej pieluchy.
  4. Następnego dnia kształtujemy bochenki albo przerzucamy ciasto do przygotowanych blaszek.  Wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy bez termoobiegu - najpierw przez około 10 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180-200 stopni i pieczemy jeszcze przez 50 minut.

Jeżeli chcemy nieco urozmaicić nasz wypiek, możemy dodać rodzynki, daktyle, bakalie i orzechy. Wszystko wedle naszego uznania i gustu smakowego naszej rodziny.

Czosnkowy chleb jak z restauracjiCzosnkowy chleb jak z restauracji. Amerykański kucharz zdradza przepis

Ile piec chleb - kilka ważnych wskazówek dla początkującego "piekarza"

Ile piec chleb? Z takim pytaniem zmaga się wiele osób. Zwłaszcza, kiedy rozpoczynamy swoją przygodę z samodzielnym pieczeniem chleba. Jedno, o czym musimy pamiętać, to oczywiście odpowiednia temperatura i czas. Chleb powinien być wypieczony równomiernie. Jeżeli chcemy osiągnąć taki efekt, w początkowym etapie pieczenia temperatura powinna być nieco wyższa. Później możemy ją zmniejszyć. Ważne jest także zachowanie równomiernej wilgotności. W tym celu możemy użyć miski z wodą. Wystarczy włożyć ją do piekarnika podczas pieczenia. Wówczas nasz chleb będzie wypieczony idealnie i równomiernie.

Świadomy wybór produktów do spożycia i zrównoważona dieta bogata w składniki najwyższej jakości są bardzo istotne. Od tego będzie zależał stan naszego zdrowia i sprawność umysłu. Nieprzetworzona żywność będzie najlepszym sposobem na zachowanie równowagi i zdrowia. Jak widać pieczenie własnego chleba nie jest niczym skomplikowanym. Warto jest przełamać swoje niechęci i spróbować wykonać go samodzielnie.

Więcej o: