Przygotowanie naleśników uchodzi za jedno z najłatwiejszych zadań w kuchni - najważniejsze, by się nie przejmować pierwszym plackiem, który zwykle wychodzi kiepsko. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki budyniowe, które wcale nie są trudniejsze niż te zwykłe, ale smakują i pachną jeszcze lepiej. Jak je zrobić? Wyjaśniamy.
Składniki:
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, obydwa budynie oraz cukier. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy mleko, olej lub roztopione masło i powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem, dodajemy wodę. Gdy ciasto osiągnie gładką, lejącą konsystencję, będzie gotowe (może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej wody). Patelnię ponownie rozgrzewamy i wylewamy pierwszą porcję ciasta. Jeśli za bardzo przywiera do patelni, wlewamy odrobinę tłuszczu przed wlaniem kolejnej porcji. W taki sposób smażymy naleśniki i odkładamy je jeden na drugim na osobnym talerzu. Dzięki temu będą miękkie i wilgotne.
Każdy naleśnik smarujemy prażonymi jabłkami, kremem czekoladowym lub innym ulubionym dodatkiem i zwijamy. Przed podaniem polewamy syropem klonowym (można go zastąpić lejącym się miodem lub syropem z agawy) i posypujemy płatkami migdałów. Podajemy na ciepło.