Naleśniki budyniowe - genialne na śniadanie, deser czy kolację. Jak je zrobić? Podpowiadamy
Naleśniki budyniowe - dobre na każdą porę dnia
Przygotowanie naleśników uchodzi za jedno z najłatwiejszych zadań w kuchni - najważniejsze, by się nie przejmować pierwszym plackiem, który zwykle wychodzi kiepsko. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki budyniowe, które wcale nie są trudniejsze niż te zwykłe, ale smakują i pachną jeszcze lepiej. Jak je zrobić? Wyjaśniamy.
Naleśniki budyniowe – przepis
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
- szklanka mleka,
- szklanka wody gazowanej,
- 120 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego,
- 3 łyżki cukru,
- prażone jabłka, krem czekoladowy lub inne ulubione smarowidło,
- syrop klonowy i płatki migdałów do podania
Jak zrobić naleśniki budyniowe?
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, obydwa budynie oraz cukier. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy mleko, olej lub roztopione masło i powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem, dodajemy wodę. Gdy ciasto osiągnie gładką, lejącą konsystencję, będzie gotowe (może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej wody). Patelnię ponownie rozgrzewamy i wylewamy pierwszą porcję ciasta. Jeśli za bardzo przywiera do patelni, wlewamy odrobinę tłuszczu przed wlaniem kolejnej porcji. W taki sposób smażymy naleśniki i odkładamy je jeden na drugim na osobnym talerzu. Dzięki temu będą miękkie i wilgotne.
Każdy naleśnik smarujemy prażonymi jabłkami, kremem czekoladowym lub innym ulubionym dodatkiem i zwijamy. Przed podaniem polewamy syropem klonowym (można go zastąpić lejącym się miodem lub syropem z agawy) i posypujemy płatkami migdałów. Podajemy na ciepło.
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą