Naleśniki budyniowe - genialne na śniadanie, deser czy kolację. Jak je zrobić? Podpowiadamy

Lubicie naleśniki na słodko? To jeden ze smaków dzieciństwa. Te z budyniem można podać na śniadanie lub kolację, ale będą też doskonałym deserem. Jak je zrobić? Sprawdźcie przepis na doskonałe naleśniki budyniowe.

Naleśniki budyniowe - dobre na każdą porę dnia

Przygotowanie naleśników uchodzi za jedno z najłatwiejszych zadań w kuchni - najważniejsze, by się nie przejmować pierwszym plackiem, który zwykle wychodzi kiepsko. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki budyniowe, które wcale nie są trudniejsze niż te zwykłe, ale smakują i pachną jeszcze lepiej. Jak je zrobić? Wyjaśniamy.

Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić.Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Powodem może być słabo rozgrzana patelnia

Naleśniki budyniowe – przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 120 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • prażone jabłka, krem czekoladowy lub inne ulubione smarowidło,
  • syrop klonowy i płatki migdałów do podania

Jak zrobić naleśniki budyniowe?

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, obydwa budynie oraz cukier. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy mleko, olej lub roztopione masło i powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem, dodajemy wodę. Gdy ciasto osiągnie gładką, lejącą konsystencję, będzie gotowe (może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej wody). Patelnię ponownie rozgrzewamy i wylewamy pierwszą porcję ciasta. Jeśli za bardzo przywiera do patelni, wlewamy odrobinę tłuszczu przed wlaniem kolejnej porcji. W taki sposób smażymy naleśniki i odkładamy je jeden na drugim na osobnym talerzu. Dzięki temu będą miękkie i wilgotne.

Każdy naleśnik smarujemy prażonymi jabłkami, kremem czekoladowym lub innym ulubionym dodatkiem i zwijamy. Przed podaniem polewamy syropem klonowym (można go zastąpić lejącym się miodem lub syropem z agawy) i posypujemy płatkami migdałów. Podajemy na ciepło. 

Zobacz wideo Naleśniki można przygotować na milion sposobów. Sprawdźcie nasz w wersji czekoladowej z mascarpone i malinami.

NaleśnikiAżurowe, a może kolorowe? Oto garść przepisów i trików na idealne naleśniki