Ciasto od razu w porcjach? Australijska mama wpadła na banalny, ale genialny pomysł
Patent dla leniwych czy pomysłowych?
Można uznać, że to ciasto dla ultraleniwych osób, a można stwierdzić, że to po prostu pomysłowość. Michelle, mama z Australii, upiekła ciasto, które od razu podzielone jest na porcje, czytamy na portalu Daily Mail. Do jego zrobienia wykorzystała silikonową formę do lodu. Na swoim profilu na Facebooku opublikowała zdjęcie wypieku z komentarzem: "Czy można piec w silikonowych foremkach do lodu z Kmartu? Tak!" (Kmart - amerykańska sieć dyskontów, w których stacjonarnie i przez Internet można kupić wiele artykułów domowych, elektronikę, odzież, zabawki itd. - przyp. red.).
Australijka wykorzystała foremki do lodów, by przygotować od razu poporcjowane ciasto. fot. Ahanov Michael / shutterstock.com
Aby zrobić zwykłe brownie podzielone od razu na porcje, wystarczy wypełnić silikonowe formy surowym ciastem do połowy wysokości. Potem wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez kilka minut i gotowe!
Michelle od razu dostała mnóstwo komentarzy od internautów zachwyconych jej pomysłem. Wiele osób chwaliło jej patent, inni przyznali, że już od dawna robią w takich formach ciasta i muffinki, a sposób jest doskonały. Podrzucili także wiele innych pomysłów na zastosowanie silikonowych foremek do lodów:
Ja używam takich foremek we frytkownicy beztłuszczowej, kiedy robię posiłki dla dzieci i sprawdzają się świetnie!
A ja zrobiłam w nich czekoladowe kostki z musem w środku. Wyjmowały się bez problemu!
Wiele osób poleca także minichlebki bananowe i inne ciasta przygotowane w ten sposób. Ta metoda pozwala upiec smakołyk szybciej.
Ciasto porcjowane "fabrycznie": Czy to bezpieczne?
Nie wszyscy internauci byli jednak pozytywnie nastawieni do pomysłu Michelle. Jak wskazują niektórzy:
Moim zdaniem to ryzykowne, te foremki nie były zrobione z myślą o znoszeniu tak wysokiej temperatury.
Mnie stopienie nie martwi, obawiam się raczej o ilość toksyn uwalnianych z silikonu podczas pieczenia.
Rzeczywiście przed przygotowaniem przekąski w pojemnikach niekoniecznie do tego celu przeznaczonych, należy zapoznać się z oznaczeniami. Większość foremek ma wytłoczone symbole, dzięki którym wiadomo, czy można narażać je na wysoką lub niską temperaturę. Jeśli nie mamy pewności - lepiej przygotować ciasto w tradycyjny sposób.
Bez obaw o wpływ wysokiej temperatury na silikon można przygotować za to wszelkie ciasta przygotowywane bez pieczenia - doskonale sprawdzą się do deserów, które należy schłodzić przed podaniem, np. bloku czekoladowego, owocowych kąsków czy minitiramisu. W sklepach warto rozejrzeć się za foremkami o różnych wymiarach. W tych największych można także przygotować lunchboxy - do każdej przegrody włożyć inne smakołyki (np. kawałki tortilli lub tostów, porcję makaronu, pokrojone owoce lub warzywa czy orzechy).
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą