Ciasto od razu w porcjach? Australijska mama wpadła na banalny, ale genialny pomysł

Pewna mama z Australii znalazła sposób, by upiec ciasto, które od razu podzielone jest na porcje. Wykorzystała kuchenny gadżet, który wiele osób ma w swoich domach.

Patent dla leniwych czy pomysłowych?

Można uznać, że to ciasto dla ultraleniwych osób, a można stwierdzić, że to po prostu pomysłowość. Michelle, mama z Australii, upiekła ciasto, które od razu podzielone jest na porcje, czytamy na portalu Daily Mail. Do jego zrobienia wykorzystała silikonową formę do lodu. Na swoim profilu na Facebooku opublikowała zdjęcie wypieku z komentarzem: "Czy można piec w silikonowych foremkach do lodu z Kmartu? Tak!" (Kmart - amerykańska sieć dyskontów, w których stacjonarnie i przez Internet można kupić wiele artykułów domowych, elektronikę, odzież, zabawki itd. - przyp. red.).

Australijka wykorzystała foremki do lodów, by przygotować od razu poporcjowane ciasto.Australijka wykorzystała foremki do lodów, by przygotować od razu poporcjowane ciasto. fot. Ahanov Michael / shutterstock.com

Aby zrobić zwykłe brownie podzielone od razu na porcje, wystarczy wypełnić silikonowe formy surowym ciastem do połowy wysokości. Potem wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez kilka minut i gotowe!

Przez całe życie źle zamykaliśmy paczki chipsów. Gwiazda Top Chef USA podpowiada, jak to zrobić efektywnieTrik na zamknięcie paczki chipsów. Zdradziła go gwiazda Top Chef

Michelle od razu dostała mnóstwo komentarzy od internautów zachwyconych jej pomysłem. Wiele osób chwaliło jej patent, inni przyznali, że już od dawna robią w takich formach ciasta i muffinki, a sposób jest doskonały. Podrzucili także wiele innych pomysłów na zastosowanie silikonowych foremek do lodów:

Ja używam takich foremek we frytkownicy beztłuszczowej, kiedy robię posiłki dla dzieci i sprawdzają się świetnie!
A ja zrobiłam w nich czekoladowe kostki z musem w środku. Wyjmowały się bez problemu!

Wiele osób poleca także minichlebki bananowe i inne ciasta przygotowane w ten sposób. Ta metoda pozwala upiec smakołyk szybciej.

Zobacz wideo Foremki do lodów można wykorzystać też do mrożenia ziół. Zobaczcie sami.

Ciasto porcjowane "fabrycznie": Czy to bezpieczne?

Nie wszyscy internauci byli jednak pozytywnie nastawieni do pomysłu Michelle. Jak wskazują niektórzy:

Moim zdaniem to ryzykowne, te foremki nie były zrobione z myślą o znoszeniu tak wysokiej temperatury.
Mnie stopienie nie martwi, obawiam się raczej o ilość toksyn uwalnianych z silikonu podczas pieczenia.

Rzeczywiście przed przygotowaniem przekąski w pojemnikach niekoniecznie do tego celu przeznaczonych, należy zapoznać się z oznaczeniami. Większość foremek ma wytłoczone symbole, dzięki którym wiadomo, czy można narażać je na wysoką lub niską temperaturę. Jeśli nie mamy pewności - lepiej przygotować ciasto w tradycyjny sposób.

Plastikowy korek od szampana możesz dobrze wykorzystaćDo czego służy kolorowa końcówka w plastikowym korku od szampana? Zdradzamy sprytny trik

Bez obaw o wpływ wysokiej temperatury na silikon można przygotować za to wszelkie ciasta przygotowywane bez pieczenia - doskonale sprawdzą się do deserów, które należy schłodzić przed podaniem, np. bloku czekoladowego, owocowych kąsków czy minitiramisu. W sklepach warto rozejrzeć się za foremkami o różnych wymiarach. W tych największych można także przygotować lunchboxy - do każdej przegrody włożyć inne smakołyki (np. kawałki tortilli lub tostów, porcję makaronu, pokrojone owoce lub warzywa czy orzechy). 

Więcej o: