Ciasto żurawinowe bez wątpienia ucieszy wszystkich łasuchów, którzy już nie mogą doczekać się świąt. Świeża żurawina oraz orzechy swoim smakiem nawet przywodzą na myśl bożonarodzeniowy klimat. Ciasto doskonale smakuje podane z kubkiem mleka lub z gorącym kakao. Wypiek sprawdzi się również jako miły upominek dla najbliższych. Ciasto żurawinowe - jak zrobić? Podpowiadamy.
Składniki (na tortownicę 25 x 25 cm):
Dodatkowo:
Tortownicę smarujemy odrobiną tłuszczu i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.
Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut, aż dobrze się napowietrzyły (dzięki temu ciasto będzie pulchne bez użycia proszku do pieczenia). Powinna powstać jasnożółta, puchata masa. Następnie dodajemy miękkie masło, ekstrakt waniliowy i migdałowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta przesiewamy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i sól, łączymy z pozostałymi składnikami. Wtedy dodajemy żurawinę i drewnianą łyżką mieszamy całość. Surowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy, rozsmarowujemy na całej jej powierzchni.
Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy 1/4 szklanki cukru i podgrzewamy, mieszając. Wsypujemy orzechy, mieszamy, aby dobrze się pokryły masłem i cukrem, które powinny tworzyć gładką, lśniącą maź. Następnie całą zawartość patelni wylewamy na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 60-70 minut. Na ostatnie 30 minut pieczenia można nakryć je folią aluminiową, dzięki czemu wierzch się nie przypali. Po wyjęciu z piekarnika ciasto żurawinowe studzimy, a potem wstawiamy do lodówki na około godzinę. Serwujemy schłodzone.