Babeczki na śniadanie - czemu nie? Przepis na popovery z rozmarynem i miodowym masłem
Popovery to delikatne bułeczki z ciasta jajecznego, które przypominają nieco dobrze nam znane muffiny. Angielska nazwa popovers wzięła się od ich kształtu - lekkie ciasto wręcz wyskakuje ponad foremkę (ang. pop over the tin). Można je z powodzeniem upiec w formie do babeczek i przygotować w wielu wersjach smakowych. Dziś prezentujemy przepis na pyszne rozmarynowe popovery z rozmarynem i miodowym masłem, inspirowane recepturą z bloga Half Baked Harvest. Jak je zrobić?
Wytrawne rozmarynowe popovery z miodowym masłem – przepis
Składniki:
- 3 duże jajka,
- 1,5 szklanki pełnotłustego mleka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 3 łyżki miodu,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu (można zastąpić je również suszonym),
- pieprz do smaku
Rozmarynowe popovery z miodowym masłem – sposób przygotowania
W garnuszku rozpuszczamy 60 g masła, dodajemy rozmaryn. Dokładnie mieszamy, a gdy masło lekko zbrązowieje, zdejmujemy je z palnika i studzimy. Rozmaryn wyławiamy i siekamy (lub odkładamy na bok, jeśli był już posiekany). Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajka, roztrzepujemy, aż masa będzie napowietrzona. Dodajemy przestudzone masło, posiekany rozmaryn (około 3/4 przygotowanej ilości), mąkę, sól i pieprz, mieszamy (w masie mogą być grudki). Używając kolejnych 20 g masła, natłuszczamy formę na muffinki. Do każdej wlewamy ciasto do około 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż popovery będą rumiane.
Gdy muffiny się pieką, przygotowujemy masło miodowe. Pozostałe 120 g masła mieszamy z płynnym miodem. W małej miseczce mieszamy odrobinę soli z pozostałym rozmarynem.
Upieczone babeczki podajemy od razu, posmarowane miodowym masłem i oprószone solą z rozmarynem.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur