Popovery to delikatne bułeczki z ciasta jajecznego, które przypominają nieco dobrze nam znane muffiny. Angielska nazwa popovers wzięła się od ich kształtu - lekkie ciasto wręcz wyskakuje ponad foremkę (ang. pop over the tin). Można je z powodzeniem upiec w formie do babeczek i przygotować w wielu wersjach smakowych. Dziś prezentujemy przepis na pyszne rozmarynowe popovery z rozmarynem i miodowym masłem, inspirowane recepturą z bloga Half Baked Harvest. Jak je zrobić?
Składniki:
W garnuszku rozpuszczamy 60 g masła, dodajemy rozmaryn. Dokładnie mieszamy, a gdy masło lekko zbrązowieje, zdejmujemy je z palnika i studzimy. Rozmaryn wyławiamy i siekamy (lub odkładamy na bok, jeśli był już posiekany). Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajka, roztrzepujemy, aż masa będzie napowietrzona. Dodajemy przestudzone masło, posiekany rozmaryn (około 3/4 przygotowanej ilości), mąkę, sól i pieprz, mieszamy (w masie mogą być grudki). Używając kolejnych 20 g masła, natłuszczamy formę na muffinki. Do każdej wlewamy ciasto do około 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż popovery będą rumiane.
Gdy muffiny się pieką, przygotowujemy masło miodowe. Pozostałe 120 g masła mieszamy z płynnym miodem. W małej miseczce mieszamy odrobinę soli z pozostałym rozmarynem.
Upieczone babeczki podajemy od razu, posmarowane miodowym masłem i oprószone solą z rozmarynem.