Babeczki na śniadanie - czemu nie? Przepis na popovery z rozmarynem i miodowym masłem

Masz ochotę na śniadanie w wersji premium? A może czeka cię pierwszy luźny poranek od dłuższego czasu? Każdy powód jest dobry, by na śniadanie zrobić pyszne, wytrawne popovery. Czym one są? Jak je przygotować? Podpowiadamy.

Popovery to delikatne bułeczki z ciasta jajecznego, które przypominają nieco dobrze nam znane muffiny. Angielska nazwa popovers wzięła się od ich kształtu - lekkie ciasto wręcz wyskakuje ponad foremkę (ang. pop over the tin). Można je z powodzeniem upiec w formie do babeczek i przygotować w wielu wersjach smakowych. Dziś prezentujemy przepis na pyszne rozmarynowe popovery z rozmarynem i miodowym masłem, inspirowane recepturą z bloga Half Baked Harvest. Jak je zrobić?

Śniadaniowe muffinyMasz za dużo zakwasu? Przygotuj z niego puszyste muffiny [PRZEPISY]

Wytrawne rozmarynowe popovery z miodowym masłem – przepis

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • 1,5 szklanki pełnotłustego mleka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (można zastąpić je również suszonym),
  • pieprz do smaku

Rozmarynowe popovery z miodowym masłem – sposób przygotowania

W garnuszku rozpuszczamy 60 g masła, dodajemy rozmaryn. Dokładnie mieszamy, a gdy masło lekko zbrązowieje, zdejmujemy je z palnika i studzimy. Rozmaryn wyławiamy i siekamy (lub odkładamy na bok, jeśli był już posiekany). Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.

Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajka, roztrzepujemy, aż masa będzie napowietrzona. Dodajemy przestudzone masło, posiekany rozmaryn (około 3/4 przygotowanej ilości), mąkę, sól i pieprz, mieszamy (w masie mogą być grudki). Używając kolejnych 20 g masła, natłuszczamy formę na muffinki. Do każdej wlewamy ciasto do około 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż popovery będą rumiane.

Gdy muffiny się pieką, przygotowujemy masło miodowe. Pozostałe 120 g masła mieszamy z płynnym miodem. W małej miseczce mieszamy odrobinę soli z pozostałym rozmarynem.

Upieczone babeczki podajemy od razu, posmarowane miodowym masłem i oprószone solą z rozmarynem. 

Zobacz wideo Wypróbuj też wersję, która nie wyskakuje z foremki - muffiny z angielskim śniadaniem

muffinyZłociste, dyniowe muffiny na osłodę polskiej jesieni