Jak upiec rybę w piekarniku - smacznie, zdrowo i bez ości? Trzy łatwe sposoby na pyszny obiad

Jak upiec rybę w piekarniku? Nasz krótki poradnik przyda się każdemu młodemu i bardziej doświadczonemu domowemu kucharzowi. Ryba uważana jest za jedną z najzdrowszych potraw. Niestety, z powodu braku wiedzy na temat przyrządzania, wiele osób rezygnuje z jej spożywania. Oto kilka rad, które mogą w tym pomóc.

Ryba w piekarniku to nie tylko wyśmienite, ale i bardzo zdrowe danie. Jak je przygotować?

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Ryba w piekarniku - jak ją przyrządzić?

Jak się okazuje, wiele osób rezygnuje z jedzenia ryby, z powodu braku doświadczenia w jej przyrządzaniu. Na szczęście istnieją pewne patenty, które pomogą nam w tym, aby przyrządzić pyszną i soczystą rybę, a na dodatek bez ości. Dzięki temu każdy z domowników zje ją ze smakiem.

Pieczenie ryby w piekarniku - jak przygotować rybę bez ości?

Pieczenie ryby w piekarniku nie jest łatwym zadaniem dla wielu osób. Spore grono nie chce spożywać ryby z powodu ości. Na szczęście znamy pewne kulinarne rozwiązania, które pomogą nam w pozbyciu się niechcianych i niebezpiecznych ości. Oto patent na rybę bez ości.

Przepis na karpia bez ości:

Składniki:

  • 2 filety z karpia ze skórą,
  • mleko,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • 2 jajka,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Filety umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Za pomocą pęsety usunąć z filetów większe ości, wyczuwalne pod palcami.
  2. Bardzo ostrym, dużym nożem zrobić w mięsie nacięcia w poprzek, co 2-3 mm, uważając, by nie naciąć skóry. Wymaga to cierpliwości i precyzji. 
  3. Ponacinane filety oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny. Umieścić w misce i zalać mlekiem tak, by były przykryte. Odstawić do lodówki na około dobę.
  4. Tuż przed podaniem filety wyjąć z mleka i podzielić na porcje (każdy filet na 4 lub 6 kawałków). Obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na niezbyt dużym ogniu.
  5. Usmażone filety wyłożyć na metalowy lub ceramiczny półmisek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 70-80 stopni - wówczas ryba w pełni się upiecze i będzie gotowa do spożycia.

Dorsz smażony w panierceDorsz w panierce, pieczony i we wrapie. Pyszny i prosty obiad na piątek

Pieczenie ryby w piekarniku - przepis na rybę z warzywami

Pieczenie ryby w piekarniku jest bardzo wygodną opcją. Proces trwa krócej, a i danie jest o wiele zdrowsze. Ryba jest doskonałym źródłem kwasów omega 3 czy DHA i mnóstwa witamin. Oto jeden z naszych przepisów, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Zarówno na co dzień, jak i od święta. Oto przepis na rybę pieczoną na warzywach:

Składniki na rybę pieczoną na warzywach:

  • 50 dag filetu z białej ryby (np. dorsza),
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 brokuł,
  • 1/2 kalafiora,
  • 2 marchewki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie dania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Kalafiora i brokuł pokrój na różyczki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz z łupinek.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim brokuły, kalafiora, marchewkę i fasolkę. Dopraw ziołami prowansalskimi. Smaż 3-4 minuty, często mieszając.
  4. Rybę umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem ziołowym.
  5. Do formy przełóż warzywa i całe ząbki czosnku. Dopraw solą.
  6. Na warzywach ułóż rybę i posyp koperkiem. Skrop sokiem z cytryny.
  7. Formę wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.

Ryba pieczona w folii - jak ją wykonać?

Ryba pieczona w folii - sprawdzony przepis to podstawa udanego dania. Oto nasza propozycja - przepis na rybę upieczoną w folii. Na samym początku należy zaznaczyć, że pieczenie w folii jest bardzo wygodne. Folia chroni nasze naczynie przed ubrudzeniem, a sama ryba będzie soczysta, aromatyczna i miękka. Pieczenie tym sposobem jest bardzo dobre zarówno w przypadku małych filetów, ale i całej ryby.

Składniki:

  • 1 kg ulubionej ryby morskiej,
  • pół cytryny,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb,
  • pół łyżeczki czosnku,
  • 1 cebula,
  • dodatkowo: folia aluminiowa.

Przygotowanie:

  1. Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Kawałki ryby skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron, po czym oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy mieszankę ziół z bazylii, ziół prowansalskich, przyprawy do ryb i czosnku. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Nacieramy przyprawami kawałki ryb. Cebule kroimy drobno i obsypujemy nią filety. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  2.  Ucinamy tyle kawałków folii aluminiowej ile mamy ryb. Wielkość folii powinna być takiej wielkości, abyśmy mogli zawinąć rybę. Na środku każdego kawałka folii aluminiowej układamy rybę, posypujemy ją drobno posiekanym koperkiem, po czym zawijamy rybę. Należy pamiętać o krótszych bokach, które podwijamy pod spód aby sos z ryby, który wytworzy się podczas pieczenia, nie wypłynął. Tak zawinięte ryby układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
  3. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.

A jak rozpoznać dobre ryby wędzone?Chcemy jeść więcej ryb. Co nas stopuje? Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń

Ryby posiadają wiele właściwości prozdrowotnych i walorów smakowych. Są bardzo bogatym źródłem witamin z grupy A, D, E oraz B. Ryby zalicza się do grupy artykułów spożywczych, które oferują nam źródło składników mineralnych takich jak: fosfor, siarka, potas, sód, magnez, wapń żelazo. Są, także bogate w cynk, miedź mangan i jod. Dostarczają nam także kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Ryby powinny być spożywane przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu. Zachowując taki balans, możemy być pewni, że będziemy w znakomitej formie.

Więcej o: