Miękkie ciasteczka z malinami - bo nie zawsze muszą chrupać. Podpowiadamy, jak je zrobić

Miękkie ciasteczka z malinami to świetny pomysł na prosty deser. Zwłaszcza jeśli za oknem chłodno i ponuro, a wy macie ochotę przywołać letnie wspomnienia. Jak zrobić miękkie ciastka z malinami? Sprawdźcie.

Ciastka w wersji kruchej należą do najczęściej przygotowywanych w naszych domach. Dlatego dziś mamy dla Was inną propozycję. Miękkie ciasteczka z malinami to idealny pomysł dla wszystkich osób, które uwielbiają desery pełne owoców. Jak zrobić miękkie ciastka z malinami? Mamy przepis!

Miękkie ciasteczka z malinami - przepis

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 120 g mrożonych malin (powinny być zmrożone, najlepiej wyjąć je z zamrażalnika tuż przed przygotowaniem ciasta),
  • 1 duże jajko,
  • 100 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić miękkie ciasteczka z malinami?

Do miski przekładamy masło i wsypujemy cukier. Ucieramy, używając miksera kuchennego, aż masa stanie się jasna i puszysta. Wtedy dodajemy jajko, sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz wsypujemy mąkę. Składniki mieszamy, aż powstanie jednolita, dosyć gęsta masa. 

Czekoladę i zmrożone maliny kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wsypujemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 15 minut, a potem zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Zobacz wideo Lubicie malinowe wypieki? Koniecznie sprawdźcie wspaniałą tartę czekoladową.
Więcej o: