IKEA wprowadza znaczące zmiany w menu. Kultowe klopsiki uratowane

W związku z nowymi zobowiązaniami dotyczącymi zrównoważonego rozwoju IKEA wprowadzi zmiany w menu swoich restauracji. Czy oznacza to, że trzeba pożegnać się z klopsikami? Na szczęście nie.

Nowe menu w IKEI

IKEA stawia na zrównoważony rozwój - najpopularniejsza sieć meblowa zobowiązała się do 2025 roku wprowadzić poważne zmiany w swoim menu. Chodzi o liczbę pozycji mięsnych w karcie. Czy to oznacza, że musimy pożegnać się z mięsną wersją słynnych klopsików?

Mniej mięsa w menu IKEI

Jak zapewniają przedstawiciele IKEA, tradycyjne klopsiki zostaną w menu. Niemniej jednak trzeba się nastawić na zmiany. Zgodnie z założeniami programu do 2025 roku 50 proc. potraw oferowanych w restauracjach sieci ma być pochodzenia roślinnego, natomiast 80 proc. dań mięsnych - z mięsa innego niż czerwone, czytamy na portalu Property News. Sieć zobowiązała się także, że 80 proc. pakowanej żywności będą stanowić produkty roślinne. Również 80 proc. spośród głównych posiłków będzie musiało spełnić normę "IKEA Zrównoważony Posiłek" dla zdrowszej żywności. 

Jak mówi Lena Pripp-Kovac, dyrektorka ds. zrównoważonego rozwoju w Inter IKEA Group, zdrowe potrawy i produkty pochodzenia roślinnego nie mogą być luksusem tylko dla osób zamożnych. Należy także pokazać, że dania na bazie roślin są naprawdę smaczne - powinny być one elementem codzienności, towarem pożądanym, pierwszym wyborem klientów. Zadaniem IKEI, zdaniem Pripp-Kovac, jest wprowadzenie takich zmian, by to umożliwić i promować zdrowy, zrównoważony styl życia. 

Zobacz wideo A może kultowe klopsiki zrobicie we własnym domu? Mamy przepis!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.