Z Turcji nie tylko kebaby. Próbowaliście ciastek sekerpare? Jeśli nie, pora to zmienić
Ciasteczka sekerpare (wym. 'szekerpare') są prawdziwym rarytasem. Są bardzo delikatne, a dzięki syropowi cytrynowemu wprost rozpływają się w ustach. Turecki przysmak nie jest trudny do przygotowania - bez wątpienia z ciasteczkami poradzi sobie nawet początkujący cukiernik. Sprawdźcie, jak się robi ciastka sekerpare i do dzieła!
Ciasteczka sekerpare - przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 125 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g semoliny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka otarta z cytryny (z hodowli ekologicznej)
Na syrop:
- 2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki cukru,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Dodatkowo:
- orzechy laskowe do ozdobienia
Jak zrobić ciasteczka sekerpare?
Przygotowujemy syrop: do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, zagotowujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru.
Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy na jasny puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jajko, wsypujemy mąkę pszenną, semolinę i proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy krótko - tylko do ich połączenia. Ciasto powinno być gęste, trochę grudkowate, dające się formować.
Przygotowujemy ciasteczka Sekerpare: Lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka wciskamy jeden orzech laskowy. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je i jeszcze gorące polewamy przygotowanym syropem. Każde ciasteczko powinno wtedy nieco napęcznieć.
-
Ostrzeżenie GIS: popularne napoje energetyczne wycofane ze sprzedaży
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- "Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie