Z Turcji nie tylko kebaby. Próbowaliście ciastek sekerpare? Jeśli nie, pora to zmienić

Z tureckich potraw znacie tylko kebab w picie, na cienkim cieście i na talerzu? Czas to zmienić. Przygotujcie pyszne ciastka sekerpare - to rewelacyjny pomysł na pyszną przekąskę. Ciasteczka sekerpare - jak je zrobić? Podpowiadamy.

Ciasteczka sekerpare (wym. 'szekerpare') są prawdziwym rarytasem. Są bardzo delikatne, a dzięki syropowi cytrynowemu wprost rozpływają się w ustach. Turecki przysmak nie jest trudny do przygotowania - bez wątpienia z ciasteczkami poradzi sobie nawet początkujący cukiernik. Sprawdźcie, jak się robi ciastka sekerpare i do dzieła!

Baklawa (baklava, bakława) to słodki wypiek, który jest bardzo popularny w kuchni tureckiej, greckiej, perskiej, a także bałkańskiej.Baklawa - przepis na słodki przysmak rodem znad Morza Śródziemnego

Ciasteczka sekerpare - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 125 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g semoliny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z cytryny (z hodowli ekologicznej)

Na syrop:

  • 2 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

Dodatkowo:

  • orzechy laskowe do ozdobienia

Jak zrobić ciasteczka sekerpare? 

Przygotowujemy syrop: do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, zagotowujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru.

Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy na jasny puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jajko, wsypujemy mąkę pszenną, semolinę i proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy krótko - tylko do ich połączenia. Ciasto powinno być gęste, trochę grudkowate, dające się formować.

Przygotowujemy ciasteczka Sekerpare: Lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka wciskamy jeden orzech laskowy. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je i jeszcze gorące polewamy przygotowanym syropem. Każde ciasteczko powinno wtedy nieco napęcznieć. 

Zobacz wideo Ciasteczka na deser, a co na obiad? Polecamy genialne tureckie chlebki z kurczakiem!

Kiedy po raz pierwszy jechałem do Stambułu, pojęcie o tureckim śniadaniu miałem mniej więcej takie, jak o tureckim kazaniu, czyli żadne!Stambuł do zjedzenia, czyli apetyczna podróż przez tureckie śniadania