Ciasteczka sekerpare (wym. 'szekerpare') są prawdziwym rarytasem. Są bardzo delikatne, a dzięki syropowi cytrynowemu wprost rozpływają się w ustach. Turecki przysmak nie jest trudny do przygotowania - bez wątpienia z ciasteczkami poradzi sobie nawet początkujący cukiernik. Sprawdźcie, jak się robi ciastka sekerpare i do dzieła!
Składniki:
Na ciasto:
Na syrop:
Dodatkowo:
Przygotowujemy syrop: do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, zagotowujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru.
Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy na jasny puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jajko, wsypujemy mąkę pszenną, semolinę i proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy krótko - tylko do ich połączenia. Ciasto powinno być gęste, trochę grudkowate, dające się formować.
Przygotowujemy ciasteczka Sekerpare: Lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka wciskamy jeden orzech laskowy. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je i jeszcze gorące polewamy przygotowanym syropem. Każde ciasteczko powinno wtedy nieco napęcznieć.