Gołąbki bez zawijania czy tradycyjne? Podpowiadamy, jak zabrać się za jedno z najbardziej polskich dań

Gołąbki to jedno z najbardziej lubianych dań, które pojawia się na polskich stołach. Można je przygotować na dwa sposoby - tradycyjne, zawinięte w liście kapusty, oraz bez zawijania. Mamy dla was przepisy na gołąbki na dwa sposoby.

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami to tradycyjne danie, które ma rzesze swoich wielbicieli. Wielu z nas kojarzy się z tradycyjną kuchnią babci lub mamy. Kiedyś jednak przychodzi czas, aby zrobić je samodzielnie. Jak się za to zabrać? Sprawdźcie dwa przepisy na gołąbki: tradycyjne oraz bez zawijania.

Polacy mistrzami street foodu i zup.Dziennikarka Lonely Planet zachwycona polską kuchnią. "To więcej niż pierogi i gołąbki"

Gołąbki tradycyjne - przepis

Składniki:

Na gołąbki:

  • główka białej kapusty,
  • 1 kg mielonego mięsa (wieprzowego, wołowego lub wieprzowo-wołowego),
  • 150 g suchego ryżu,
  • 2-3 duże cebule,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny

Na sos pomidorowy:

  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • bulion drobiowy lub warzywny (może być z kostki) lub woda (ok. 1 l),
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić gołąbki tradycyjne?

Przygotowujemy kapustę: wycinamy głąb kapusty i u podstawy nacinamy liście (uważamy, żeby ich nie uszkodzić). W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę zanurzamy we wrzątku na kilka minut, wyjmujemy, zdejmujemy sparzone, miękkie liście. Tę czynność powtarzamy tak długo, aż będziemy mieć pożądaną liczbę liści na gołąbki.

Przygotowujemy farsz: ryż gotujemy na półtwardo i odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na oleju i studzimy. Do dużej miski wrzucamy mięso, dodajemy zeszkloną cebulkę, jajka oraz przecedzony ryż. Dodajemy wyciśnięty w wyciskarce czosnek lub 2 łyżki śmietany, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki łączymy, wyrabiając dłonią. 

Przygotowujemy gołąbki: Na każdy liść nakładamy porcję farszu. Boki liścia zakładamy na mięso, a następnie całość zawijamy. Dno dużego garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (np. tymi, które porwały się podczas sparzania lub są za małe do zrobienia gołąbków) i ciasno układamy w nim przygotowane gołąbki. Zalewamy je wodą lub bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 45-50 minut, aż kapusta będzie miękka. Po tym czasie można wyjąc gołąbki na talerz i zagęścić sos odrobiną mąki. Ugotowane gołąbki podajemy z ziemniakami z wody lub z ziemniaczanym puree. 

Zupa gołąbkowa to prostsza alternatywa dla tradycyjnych gołąbków.Nie umiesz zrobić gołąbków? Jest łatwiejszy sposób - zupa gołąbkowa! [PRZEPIS]

Gołąbki bez zawijania - przepis

Składniki:

Na gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub mieszanego),
  • 500 g białej kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • duże jajko,
  • 100 g suchego ryżu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • majeranek, sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny

Na sos pomidorowy:

  • 500 ml wody,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? 

Przygotowujemy kapustę: białą kapustę szatkujemy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach. Następnie dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut, a po tym czasie odlewamy sok, który puści kapusta. 

Przygotowujemy gołąbki: Ryż gotujemy na półtwardo, odcedzamy i studzimy, cebulę siekamy drobno, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Mielone mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy odsączoną kapustę, cebulę, czosnek oraz ryż, wbijamy także jajko. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią, dodajemy też bułkę tartą, aby zagęścić masę. Z masy mięsnej formujemy spore owalne kotlety i obtaczamy je w mące pszennej. Następnie tak przygotowane gołąbki podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. 

Przygotowujemy gołąbki z sosem pomidorowym: W dużym garnku układamy ciasno gołąbki. Wodę lub bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy nim gołąbki. Dusimy je przez 45-50 minut pod przykrywką. Potem wyjmujemy gołąbki z garnka, a sos zagęszczamy odrobiną mąki. Gołąbki podajemy z ziemniakami i sosem. 

Zobacz wideo Zobaczcie też przepis na gołąbki bez zawijania w niego innej odsłonie.