Domowa przyprawa do grzańca - bo po co polegać na gotowcach? [PRZEPIS]

Sezon jesienno-zimowy to czas na grzańca. O tej porze grzane wino lub piwo zawsze pojawiało się w menu barów i restauracji. Jak zrobić je samodzielnie? Zacznijcie od przyprawy do grzańca domowej roboty

Grzane wino lub piwo to jeden z najlepszych sposobów, by się rozgrzać, gdy za oknem mróz i wiatr. Taki napój bardzo łatwo zrobić samodzielnie w domu - sekretem jest dobra przyprawa, która nada mu cudowny, korzenny aromat. W sklepach takich przypraw jest sporo, ale większość z nich ma w sobie dużą ilość cukru. My polecamy zrobić taką mieszankę samodzielnie. Nie dość, że możecie w ten sposób ograniczyć cukier, ale także dostosować ilość poszczególnych składników. Sprawdźcie, jak zrobić domową przyprawę do grzańca.

Domowa przyprawa do grzańca - przepis I

Składniki:

  • 100 g kory cynamonu,
  • czubata łyżka całych goździków,
  • łyżka gałki muszkatołowej,
  • kilkanaście ziaren anyżu wyłuskanych z gwiazdek,
  • 2 łyżeczki ziaren kawy lub 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru

Jak zrobić domową przyprawę do grzańca? 

Wszystkie składniki rozcieramy jak najdrobniej - można to zrobić w moździerzu, w młynku do kawy lub tłuczkiem do mięsa (wtedy najlepiej zawinąć przyprawy np. w gruby woreczek strunowy). Następnie przesypujemy przyprawę do grzańca do szczelnie zamykanych pojemników lub do słoiczków. Przechowujemy maksymalnie 5-6 miesięcy.

Zobacz także, jak zrobić domową przyprawę do piernika. Genialna alternatywa dla tych ze sklepu

Domowa przyprawa do grzańca - przepis II

Składniki:

  • 3 łyżki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 2 łyżeczki goździków,
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki chilli w proszku

Jak zrobić domową przyprawę do grzańca? 

Goździki i kolendrę rozcieramy w moździerzu. Wszystkie składniki przesypujemy do słoika, mocno zakręcamy i potrząsamy przez dłuższą chwilę, aby się dobrze wymieszały. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 6 miesięcy.

Zobacz wideo Jak grzaniec, to piernik. Zobaczcie, jak się za niego zabrać.

Domowa przyprawa do grzańca - do czego używać? 

Domowa przyprawa nada się nie tylko do grzanego wina i piwa, ale także do innych przysmaków. Możecie doprawić nią kawę lub gorącą czekoladę. Pamiętajcie, by dodać trochę cukru, miodu lub słodzika! Świetnie sprawdzi się także do przyprawienia piernika lub pierniczków. Jeśli zapakujecie ją w ozdobne pojemniczki, może być doskonałym prezentem własnej roboty dla najbliższych. 

Eggnog i ajerkoniak to to samo? Wyjaśniamy

Więcej o: