Grzane wino lub piwo to jeden z najlepszych sposobów, by się rozgrzać, gdy za oknem mróz i wiatr. Taki napój bardzo łatwo zrobić samodzielnie w domu - sekretem jest dobra przyprawa, która nada mu cudowny, korzenny aromat. W sklepach takich przypraw jest sporo, ale większość z nich ma w sobie dużą ilość cukru. My polecamy zrobić taką mieszankę samodzielnie. Nie dość, że możecie w ten sposób ograniczyć cukier, ale także dostosować ilość poszczególnych składników. Sprawdźcie, jak zrobić domową przyprawę do grzańca.
Składniki:
Wszystkie składniki rozcieramy jak najdrobniej - można to zrobić w moździerzu, w młynku do kawy lub tłuczkiem do mięsa (wtedy najlepiej zawinąć przyprawy np. w gruby woreczek strunowy). Następnie przesypujemy przyprawę do grzańca do szczelnie zamykanych pojemników lub do słoiczków. Przechowujemy maksymalnie 5-6 miesięcy.
Zobacz także, jak zrobić domową przyprawę do piernika. Genialna alternatywa dla tych ze sklepu
Składniki:
Goździki i kolendrę rozcieramy w moździerzu. Wszystkie składniki przesypujemy do słoika, mocno zakręcamy i potrząsamy przez dłuższą chwilę, aby się dobrze wymieszały. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 6 miesięcy.
Domowa przyprawa nada się nie tylko do grzanego wina i piwa, ale także do innych przysmaków. Możecie doprawić nią kawę lub gorącą czekoladę. Pamiętajcie, by dodać trochę cukru, miodu lub słodzika! Świetnie sprawdzi się także do przyprawienia piernika lub pierniczków. Jeśli zapakujecie ją w ozdobne pojemniczki, może być doskonałym prezentem własnej roboty dla najbliższych.
Eggnog i ajerkoniak to to samo? Wyjaśniamy