Domowa przyprawa do grzańca - bo po co polegać na gotowcach? [PRZEPIS]
Grzane wino lub piwo to jeden z najlepszych sposobów, by się rozgrzać, gdy za oknem mróz i wiatr. Taki napój bardzo łatwo zrobić samodzielnie w domu - sekretem jest dobra przyprawa, która nada mu cudowny, korzenny aromat. W sklepach takich przypraw jest sporo, ale większość z nich ma w sobie dużą ilość cukru. My polecamy zrobić taką mieszankę samodzielnie. Nie dość, że możecie w ten sposób ograniczyć cukier, ale także dostosować ilość poszczególnych składników. Sprawdźcie, jak zrobić domową przyprawę do grzańca.
Domowa przyprawa do grzańca - przepis I
Składniki:
- 100 g kory cynamonu,
- czubata łyżka całych goździków,
- łyżka gałki muszkatołowej,
- kilkanaście ziaren anyżu wyłuskanych z gwiazdek,
- 2 łyżeczki ziaren kawy lub 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
Jak zrobić domową przyprawę do grzańca?
Wszystkie składniki rozcieramy jak najdrobniej - można to zrobić w moździerzu, w młynku do kawy lub tłuczkiem do mięsa (wtedy najlepiej zawinąć przyprawy np. w gruby woreczek strunowy). Następnie przesypujemy przyprawę do grzańca do szczelnie zamykanych pojemników lub do słoiczków. Przechowujemy maksymalnie 5-6 miesięcy.
Zobacz także, jak zrobić domową przyprawę do piernika. Genialna alternatywa dla tych ze sklepu
Domowa przyprawa do grzańca - przepis II
Składniki:
- 3 łyżki mielonego cynamonu,
- 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka mielonego imbiru,
- 2 łyżeczki goździków,
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki chilli w proszku
Jak zrobić domową przyprawę do grzańca?
Goździki i kolendrę rozcieramy w moździerzu. Wszystkie składniki przesypujemy do słoika, mocno zakręcamy i potrząsamy przez dłuższą chwilę, aby się dobrze wymieszały. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 6 miesięcy.
Domowa przyprawa do grzańca - do czego używać?
Domowa przyprawa nada się nie tylko do grzanego wina i piwa, ale także do innych przysmaków. Możecie doprawić nią kawę lub gorącą czekoladę. Pamiętajcie, by dodać trochę cukru, miodu lub słodzika! Świetnie sprawdzi się także do przyprawienia piernika lub pierniczków. Jeśli zapakujecie ją w ozdobne pojemniczki, może być doskonałym prezentem własnej roboty dla najbliższych.
Eggnog i ajerkoniak to to samo? Wyjaśniamy
-
Ostrzeżenie GIS: popularne napoje energetyczne wycofane ze sprzedaży
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- "Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie