Kotlety mielone po węgiersku, czyli odpowiedź na odwieczne pytanie: "Co dziś na obiad?"
Kuchnia węgierska słynie z papryki – dobrze o tym wiedza wszyscy wielbiciele leczo. Paprykę jednak można podawać na wiele różnych sposobów. To pyszne warzywo można dodać także do kotletów mielonych. Dzięki temu staną się one bardziej soczyste i zyskają bardzo ciekawy smak. To także dobry sposób, by przemycić w diecie więcej warzyw (im drobniej pokrojona papryka, tym większa szansa, że niejadek jej nie dostrzeże). Sprawdźcie, jak się robi kotlety mielone po węgiersku – mamy przepis.
Kotlety mielone po węgiersku – przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. 250 g mielonej łopatki i 250 g mielonego schabu),
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 średnia marchewka,
- 1 duża cebula,
- 1 czerstwa bułka + woda lub mleko do namoczenia,
- 1 jajko,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta kuminu,
- szczypta mielonych ziaren kolendry,
- sól i pieprz do smaku,
- olej roślinny do smażenia,
- bułka tarta do obtoczenia
Jak zrobić kotlety mielone po węgiersku?
Na początek myjemy i przygotowujemy warzywa: Marchewkę obieramy ze skórki, cebulę z łupin, a paprykę przekrawamy i wyjmujemy z niej gniazdo nasienne.
Marchewkę ścieramy na tarce, a paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czerstwą bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy na 20 minut, aby się namoczyła. Do dużej miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego tartą marchewkę, pokrojoną cebulę i paprykę, a także czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Wbijamy jajko, a następnie wsypujemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę, kumin, kolendrę. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu i również wkładamy do mięsa. Wszystkie składniki wyrabiamy rękami, aby powstała dobrze połączona masa. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy kotlety. Na duży talerz wysypujemy trochę bułki tartej, a na patelnię wylewamy olej roślinny i rozgrzewamy go. Każdy kotlet obtaczamy w bułce i smażymy przez kilka minut na patelni, aż ładnie zbrązowieje. Podajemy na gorąco z ziemniakami (tłuczonymi lub formie puree) i ulubionymi dodatkami.
Jak podawać kotlety mielone po węgiersku?
Kotlety po węgiersku mają nieco inny smak niż te, które dobrze znamy. Chrupiąca papryka jest dosyć wyrazista. Wielu osobom może nie pasować połączenie tego smaku i aromatu tradycyjnym dodatkiem do kotletów mielonych, jakim są tarte buraczki. Warto wypróbować zatem innych połączeń! Zamiast buraczków z patelni, można przygotować marchewkę z groszkiem, gotowaną fasolkę czy kalafior lub podać świeżą surówkę. Doskonale sprawdzą się tu chrupiące surówki na bazie świeżych sałat, z dodatkiem papryki, pomidora i świeżej cebulki. Ciekawym pomysłem jest także podanie kotletów z kapustą kiszoną lub z surówką z niej zrobioną. Sprawdzi się także jeden z najprostszych dodatków – ogórki kiszone.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
GIS: wycofanie pieczywa i przekąsek z ziarnami. Można je kupić w sieciówkach
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne