Kotlety mielone po węgiersku, czyli odpowiedź na odwieczne pytanie: "Co dziś na obiad?"

Kotlety mielone po węgiersku to ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnych kotletów mielonych. Jeśli goszczą na waszym stole zbyt często, mogły już się znudzić domownikom. Spróbujcie wersji z dodatkiem papryki. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety mielone po węgiersku.

Kuchnia węgierska słynie z papryki – dobrze o tym wiedza wszyscy wielbiciele leczo. Paprykę jednak można podawać na wiele różnych sposobów. To pyszne warzywo można dodać także do kotletów mielonych. Dzięki temu staną się one bardziej soczyste i zyskają bardzo ciekawy smak. To także dobry sposób, by przemycić w diecie więcej warzyw (im drobniej pokrojona papryka, tym większa szansa, że niejadek jej nie dostrzeże). Sprawdźcie, jak się robi kotlety mielone po węgiersku – mamy przepis.

Kotlety mielone po węgiersku – przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. 250 g mielonej łopatki i 250 g mielonego schabu),
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 czerstwa bułka + woda lub mleko do namoczenia,
  • 1 jajko,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta kuminu,
  • szczypta mielonych ziaren kolendry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia

Jak zrobić kotlety mielone po węgiersku?

Na początek myjemy i przygotowujemy warzywa: Marchewkę obieramy ze skórki, cebulę z łupin, a paprykę przekrawamy i wyjmujemy z niej gniazdo nasienne.

Marchewkę ścieramy na tarce, a paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czerstwą bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy na 20 minut, aby się namoczyła. Do dużej miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego tartą marchewkę, pokrojoną cebulę i paprykę, a także czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Wbijamy jajko, a następnie wsypujemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę, kumin, kolendrę. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu i również wkładamy do mięsa. Wszystkie składniki wyrabiamy rękami, aby powstała dobrze połączona masa. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy kotlety. Na duży talerz wysypujemy trochę bułki tartej, a na patelnię wylewamy olej roślinny i rozgrzewamy go. Każdy kotlet obtaczamy w bułce i smażymy przez kilka minut na patelni, aż ładnie zbrązowieje. Podajemy na gorąco z ziemniakami (tłuczonymi lub formie puree) i ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo A może kotlet w innej wersji? Oto wersja z siekanego kurczaka

Jak podawać kotlety mielone po węgiersku?

Kotlety po węgiersku mają nieco inny smak niż te, które dobrze znamy. Chrupiąca papryka jest dosyć wyrazista. Wielu osobom może nie pasować połączenie tego smaku i aromatu tradycyjnym dodatkiem do kotletów mielonych, jakim są tarte buraczki. Warto wypróbować zatem innych połączeń! Zamiast buraczków z patelni, można przygotować marchewkę z groszkiem, gotowaną fasolkę czy kalafior lub podać świeżą surówkę. Doskonale sprawdzą się tu chrupiące surówki na bazie świeżych sałat, z dodatkiem papryki, pomidora i świeżej cebulki. Ciekawym pomysłem jest także podanie kotletów z kapustą kiszoną lub z surówką z niej zrobioną. Sprawdzi się także jeden z najprostszych dodatków – ogórki kiszone.

Więcej o:
Copyright © Agora SA