Ciasto kosmita podbije serca nie tylko wielbicieli science fiction. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Ciasto kosmita, znane też jako ciasto ufoludek, to wypiek, który spodoba się wszystkim. Swoją nazwę zawdzięcza soczystemu zielonemu kolorowi galaretki i jednej z warstw ciasta. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kosmita.

Ciasto kosmita podbije serca nie tylko wielbicieli science fiction! Uroczy wypiek zarówno ciekawie wygląda, jak i doskonale smakuje. Wbrew pozorom łączy w sobie dobrze znane smaki podane w wyjątkowej kompozycji. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kosmita. Mamy przepis!

Ciasto kosmita – przepis

Składniki (na blachę ok. 20 x 30 cm):

Na ciasto kakaowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • jajko,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Na zielony biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • odrobina zielonego barwnika lub 2 łyżki zmielonego szpinaku

Na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o smaku agrestu lub kiwi,
  • mały słoik kwaskowego dżemu, np. morelowego (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto kosmita?

Przygotowujemy galaretkę: obydwa opakowania zielonej galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do częściowego stężenia i przestudzenia.

Przygotowujemy ciasto kakaowe: jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas mieszając na mniejszych obrotach miksera, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i wlewamy olej. Dodajemy także proszek do pieczenia oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wylewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy.

Przygotowujemy zielony biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dobrze mieszamy. Potem wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i dodajemy barwnik. Jeśli zdecydujemy się korzystać z naturalnych składników, dodajmy 2 łyżki zmielonego szpinaku lub około 3 łyżki soku z niego. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy.

Przygotowujemy krem: śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niej porcjami krem mascarpone. Składniki łączymy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Przygotowujemy ciasto kosmita: Ciasto kakaowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszym rozsmarowujemy 1/2 przygotowanego kremu. Na to kładziemy zielony biszkopt i smarujemy dżemem, na niego wykładamy pozostałą ilość kremu śmietankowego. Po wierzchu polewamy częściowo stężałą galaretką i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aby ciasto dobrze się schłodziło.

Zobacz wideo Szukacie pomysłowych dań dla dzieci? Wypróbujcie nasze stateczki z cukinii

Wskazówka: Zamiast przygotowywać ciasto z dżemem, można zrobić je z dodatkiem tartych jabłek. 2-3 spore jabłka ścieramy na tarce o największych oczkach i dosypujemy do przestudzonej galaretki. Dokładnie mieszamy i rozlewamy na wierzchu ciasta. Uwaga – aby galaretka zachowała kształt, najlepiej zrobić ciasto kosmita w formie, w której piekła się jedna z jego warstw.

Więcej o:
Copyright © Agora SA