Ciasto kosmita podbije serca nie tylko wielbicieli science fiction. Jak je zrobić? [PRZEPIS]
Ciasto kosmita podbije serca nie tylko wielbicieli science fiction! Uroczy wypiek zarówno ciekawie wygląda, jak i doskonale smakuje. Wbrew pozorom łączy w sobie dobrze znane smaki podane w wyjątkowej kompozycji. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kosmita. Mamy przepis!
Ciasto kosmita – przepis
Składniki (na blachę ok. 20 x 30 cm):
Na ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- jajko,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Na zielony biszkopt:
- 4 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- odrobina zielonego barwnika lub 2 łyżki zmielonego szpinaku
Na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 galaretki o smaku agrestu lub kiwi,
- mały słoik kwaskowego dżemu, np. morelowego (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto kosmita?
Przygotowujemy galaretkę: obydwa opakowania zielonej galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do częściowego stężenia i przestudzenia.
Przygotowujemy ciasto kakaowe: jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas mieszając na mniejszych obrotach miksera, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i wlewamy olej. Dodajemy także proszek do pieczenia oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wylewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowujemy zielony biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dobrze mieszamy. Potem wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i dodajemy barwnik. Jeśli zdecydujemy się korzystać z naturalnych składników, dodajmy 2 łyżki zmielonego szpinaku lub około 3 łyżki soku z niego. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowujemy krem: śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niej porcjami krem mascarpone. Składniki łączymy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Przygotowujemy ciasto kosmita: Ciasto kakaowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszym rozsmarowujemy 1/2 przygotowanego kremu. Na to kładziemy zielony biszkopt i smarujemy dżemem, na niego wykładamy pozostałą ilość kremu śmietankowego. Po wierzchu polewamy częściowo stężałą galaretką i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aby ciasto dobrze się schłodziło.
Wskazówka: Zamiast przygotowywać ciasto z dżemem, można zrobić je z dodatkiem tartych jabłek. 2-3 spore jabłka ścieramy na tarce o największych oczkach i dosypujemy do przestudzonej galaretki. Dokładnie mieszamy i rozlewamy na wierzchu ciasta. Uwaga – aby galaretka zachowała kształt, najlepiej zrobić ciasto kosmita w formie, w której piekła się jedna z jego warstw.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy