Kurczak po kijowsku kryje w sobie znane danie. Jakie i jak go zrobić? Mamy przepis i garść porad

Kurczak po kijowsku to danie, które na pewno jedliście kiedyś podczas uroczystego obiadu. Pod tą nazwą znany jest na całym świecie, ale w Polsce nazywa się go zupełnie inaczej. Jak? Sprawdźcie! Zapraszamy po przepis na kurczaka po kijowsku!

Kurczak po kijowsku, a raczej kotlet po kijowsku z kurczaka to danie, które pochodzi z kuchni wschodniej. W Polsce nazywamy jest zupełnie inaczej – to nic innego, jak kotlet de vollaile, bardzo często pojawiający się na różnych uroczystościach. Jak go przygotować? Sprawdźcie przepis – kurczak po kijowsku nie jest trudny do zrobienia samodzielnie!

Kotlety lwowskieKotlety lwowskie - rozwiązanie dylematu: "mielone czy z piersi kurczaka?". Mamy przepis

Kurczak po kijowsku – przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka,
  • 2 jajka średniej wielkości,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok świeżo wyciśnięty z połówki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • bułka tarta do obtoczenia

Kurczak po kijowsku – sposób przygotowania

Czosnek wyciskamy w wyciskarce, a natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie mieszamy oba składniki z masłem i sokiem wyciśniętym z cytryny oraz odrobiną soli i pieprzu do smaku. Z tak przygotowanego masła na kawałku papieru do pieczenia formujemy 4 wałeczki i wkładamy do zamrażalnika na czas, gdy będziemy przygotowywać mięso.

Mięso z piersi kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa (mięso z kurczaka jest delikatne, więc nie należy robić tego mocno – na wszelki wypadek najlepiej rozbijać je przez folię spożywczą, aby się nie rozpadło). Oprószamy solą i pieprzem po obu stronach.

W płaty mięsa zawijamy wyjęte z zamrażalnika kawałki masła. Zawijamy je szczelnie w roladki. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy je, na kolejny talerz wysypujemy mąkę pszenną, a na następny bułkę tartą. Każdą roladkę obtaczamy w mące pszennej, potem wkładamy do rozkłóconego jajka, a na koniec dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Roladki smażymy na nim, aż będą złociste z każdej strony.

Usmażony kurczak po kijowsku powinien być cudownie wilgotny i soczysty., a mięso w środku miękkie i dobrze ścięte. Po rozkrojeniu każdego kotleta masło powinno rozlać się pod nim (uwaga! Kotlety podajemy w całości, a nie rozkrojone!). Jeśli tak się nie dzieje, warto pamiętać, aby następnym razem lepiej je zmrozić lub zwiększyć jego ilość.

Zobacz wideo Spróbujcie też roladek z kurczaka w innej wersji.

Kurczak po kijowsku – pieczony

Zamiast smażyć tak przygotowane roladki z kurczaka, możemy je upiec w piekarniku. Naczynie żaroodporne należy posmarować oliwą lub masłem klarowanym. Kotletów nie obtaczamy wtedy w panierce, możemy je spiąć wykałaczkami, jeśli obawiamy się, że rozpadną się podczas pieczenia. Kotlety układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Aby nabrały czosnkowego aromatu, możemy na wierzchu położyć obrane ząbki czosnku.

Smażony kurczak nie zawsze wychodzi chrupiący? Wystarczy dodatek mąki kukurydzianej. Wyjaśniamy, dlaczegoMąka kukurydziana nada smażonemu kurczakowi maksimum chrupkości. Dlaczego?

Kurczak po kijowsku – z czym podawać?

Na przyjęciach kurczak po kijowsku pojawia się najczęściej w towarzystwie frytek lub łódeczek z ziemniaków. To bardzo smaczna, sprawdzona propozycja – ziemniaki najlepiej pasują do tej potrawy. Kurczaka po kijowsku można podać także z ziemniaczanym puree lub ziemniakami z wody. Jako dodatek do tego dania obiadowego sprawdzą się różne sałatki i surówki dobrze łączące się z drobiem: na przykład marchewka z groszkiem, gotowany brokuł lub kalafior czy sałatka z dodatkiem sałaty lodowej i chrupiących świeżych warzyw.

Więcej o: