Makowiec - jedno z bardziej świątecznych ciast. Ale dlaczego w środku czasem robi się dziura? Sprawdzamy
Nawet niewielkie szczegóły potrafią wyprowadzić z równowagi, gdy jesteśmy w ferworze przygotowań do kolacji wigilijnej. Na wigilijnym i świątecznym stole często pojawia się w naszych domach strucla z makiem. Zdarza się, że nawet jeśli jest naprawdę pyszna i pachnie przepięknie, po przekrojeniu rozwarstwia się - ma szpecącą dziurę. Jak tego uniknąć?
Dlaczego w makowcu robi się dziura?
Dziura pomiędzy ciastem a nadzieniem makowym może mieć różne przyczyny. Najczęściej pojawia się wtedy, gdy rozgrzane powietrze nie ma jak ulecieć z ciasta i rozpycha je, tworząc właśnie taką przestrzeń. Dziura w makowcu może też świadczyć o tym, że farsz i ciasto nie zlepiły się dobrze lub po prostu jest za mało nadzienia. Zdarza się także, że dziura w strucli z makiem jest wynikiem zbyt słabego zwinięcia rolady.
Dziura w makowcu - co zrobić, by nie powstawała?
Przede wszystkim należy sprawdzić, czy nasza masa makowa jest wystarczająco wilgotna. Jeśli jest za sucha, nie będzie idealnie łączyć się z ciastem. Niektórzy do masy makowej dodają odrobinę drożdży (należy wkruszyć niewielką ilość drożdży surowych lub dodać 0,5-1 łyżeczkę drożdży suchych). Innym sposobem jest też dodanie do masy ubitego białka. Należy to zrobić delikatnie, by nie zniszczyć piany. Pod wpływem pieczenia białko nieco napęcznieje i ustabilizuje masę, dzięki czemu ta się nie zapadnie.
Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto można posmarować je rozkłóconym jajkiem. W ten sposób mak lepiej przyklei się do ciasta.
Po zwinięciu rolady można spróbować zapobiec rozwarstwianiu się, nakłuwając ciasto na całej długości. Wystarczy zrobić kilka-kilkanaście dziurek wykałaczką, a gorące powietrze będzie miało jak uciec. Niektórzy decydują się zawinąć struclę w pergamin, by nie wyrastała zanadto, aby nie powstawały dziury ani pęknięcia na wierzchu.
Makowiec z dziurą
Co jeśli nie uda nam się upiec makowiec bez dziury? Mówi się trudno. Przecież najważniejsze, by ciasto smakowało gościom. Jeśli jednak należycie do perfekcjonistów, którzy wolą podać danie idealne, upieczcie drugą struclę. Tym razem skorzystajcie z naszych porad, a tę poprzednią po prostu spałaszujcie. Podpowiadamy także, że nikt nie będzie narzekał na dziurę w makowcu, gdy zostanie zalana lukrem ze skórką pomarańczową.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?