Z tłuczonych ziemniaków z poprzedniego obiadu można przygotować kopytka, kluski śląskie... ale dlaczego nie placki ziemniaczane? Pyszne placki z gotowanych ziemniaków to bardzo proste i smaczne danie zero waste. Bo co marnować jedzenie? Sprawdźcie, jak się robi placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków.
Składniki:
Na tarce o największych oczkach ścieramy ser żółty. Tłuczone ziemniaki przekładamy do dużej miski. Masło rozpuszczamy w garnuszku lub w mikrofali, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy także jajko oraz wsypujemy stary żółty ser i mąkę. Dodajemy także ulubione przyprawy, sól i pieprz (jeśli ziemniaki były doprawiane wcześniej, należy dostosować ilość przypraw). Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, dać się łatwo wyrabiać i formować. Formujemy z niej kulki i spłaszczamy je.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Placki smażymy po obu stronach, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy na gorąco, oprószone solą.
Jeśli wolicie bogatszą wersję placków z ziemniaków, możecie podawać je podobnie jak tradycyjne placki. Będą doskonałe zarówno z kleksem z kwaśnej śmietany, jak i z sosem mięsnym bądź grzybowym. Placki można także podawać z wędzonym lub naturalnym twarogiem.