Zostały ci ziemniaki z obiadu? Przerób je na placki ziemniaczane w trochę innej wersji, niż zazwyczaj

Po poprzednim obiedzie zostały ci ugotowane ziemniaki? Zrób z nich placki ziemniaczane. Będą trochę inne niż zazwyczaj, ale co najmniej równie smaczne. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków

Z tłuczonych ziemniaków z poprzedniego obiadu można przygotować kopytka, kluski śląskie... ale dlaczego nie placki ziemniaczane? Pyszne placki z gotowanych ziemniaków to bardzo proste i smaczne danie zero waste. Bo co marnować jedzenie? Sprawdźcie, jak się robi placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 700 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków,
  • 80 g sera żółtego (najlepiej twardego np. parmezanu lub cheddara),
  • jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki masła,
  • ulubione przyprawy,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?

Na tarce o największych oczkach ścieramy ser żółty. Tłuczone ziemniaki przekładamy do dużej miski. Masło rozpuszczamy w garnuszku lub w mikrofali, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy także jajko oraz wsypujemy stary żółty ser i mąkę. Dodajemy także ulubione przyprawy, sól i pieprz (jeśli ziemniaki były doprawiane wcześniej, należy dostosować ilość przypraw). Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, dać się łatwo wyrabiać i formować. Formujemy z niej kulki i spłaszczamy je.

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Placki smażymy po obu stronach, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy na gorąco, oprószone solą.

Zobacz wideo Z ugotowanych ziemniaków można tez wyczarować genialne gniazdka. Zobaczcie, jak

Placki z gotowanych ziemniaków - jak podawać?

Jeśli wolicie bogatszą wersję placków z ziemniaków, możecie podawać je podobnie jak tradycyjne placki. Będą doskonałe zarówno z kleksem z kwaśnej śmietany, jak i z sosem mięsnym bądź grzybowym. Placki można także podawać z wędzonym lub naturalnym twarogiem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.