Zostały ci ziemniaki z obiadu? Przerób je na placki ziemniaczane w trochę innej wersji, niż zazwyczaj
Z tłuczonych ziemniaków z poprzedniego obiadu można przygotować kopytka, kluski śląskie... ale dlaczego nie placki ziemniaczane? Pyszne placki z gotowanych ziemniaków to bardzo proste i smaczne danie zero waste. Bo co marnować jedzenie? Sprawdźcie, jak się robi placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków.
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - przepis
Składniki:
- 700 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków,
- 80 g sera żółtego (najlepiej twardego np. parmezanu lub cheddara),
- jajko,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki masła,
- ulubione przyprawy,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?
Na tarce o największych oczkach ścieramy ser żółty. Tłuczone ziemniaki przekładamy do dużej miski. Masło rozpuszczamy w garnuszku lub w mikrofali, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy także jajko oraz wsypujemy stary żółty ser i mąkę. Dodajemy także ulubione przyprawy, sól i pieprz (jeśli ziemniaki były doprawiane wcześniej, należy dostosować ilość przypraw). Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, dać się łatwo wyrabiać i formować. Formujemy z niej kulki i spłaszczamy je.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Placki smażymy po obu stronach, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy na gorąco, oprószone solą.
Placki z gotowanych ziemniaków - jak podawać?
Jeśli wolicie bogatszą wersję placków z ziemniaków, możecie podawać je podobnie jak tradycyjne placki. Będą doskonałe zarówno z kleksem z kwaśnej śmietany, jak i z sosem mięsnym bądź grzybowym. Placki można także podawać z wędzonym lub naturalnym twarogiem.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Tłusty czwartek 2021 - kiedy przypada, skąd wzięła się tradycja? Przepisy na faworki i pączki
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii