Wyrzucenie tłuczonych ziemniaków pozostałych po poprzednim obiedzie to jeden z największych grzechów, jakie można popełnić w kuchni. I bynajmniej nie oznacza to, że takie ziemniaki trzeba podawać do obiadu, nawet gdy są już niezbyt smaczne i raczej suche. Najlepiej zrobić z nich pyszne krokiety. Sprawdźcie przepis na krokiety z tłuczonych ziemniaków nadziewane serem. Mamy też kilka wskazówek, co zrobić, by się nie rozpadały i były wilgotne.
Składniki:
Do dużej miski przekładamy tłuczone ziemniaki, dodaj starty parmezan, jajko, 3 łyżki mąki pszennej oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Ser żółty kroimy na 18 kostek. Następnie formujemy 18 kulek z przygotowanej masy ziemniaczanej - jeśli masa jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej. Następnie każdy kawałek sera wciskamy w kulkę i dokładnie oblepiamy go.
Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę, do drugiego bułkę tartą, a do trzeciego wbijamy jajka i rozkłócamy je. Każdy z krokietów obtaczamy w mące, następnie wkładamy do roztrzepanych jajek, a potem do bułki tartej. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety przez kilka minut, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu możemy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Krokiety podajemy na gorąco oprószone solą i posiekaną natką pietruszki.
Oto inne pomysły na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Bo po co je wyrzucać, skoro można wyczarować coś pysznego?