Macie resztki tłuczonych ziemniaków? Zróbcie z nich krokiety. Mamy przepis i garść porad, by się nie rozpadały

Pomysłów na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków pozostałych po poprzednim obiedzie jest wiele. Kolejnym z nich, który wam proponujemy, są ziemniaczane krokiety w chrupiącej panierce nadziewane serem. Jak je zrobić?

Wyrzucenie tłuczonych ziemniaków pozostałych po poprzednim obiedzie to jeden z największych grzechów, jakie można popełnić w kuchni. I bynajmniej nie oznacza to, że takie ziemniaki trzeba podawać do obiadu, nawet gdy są już niezbyt smaczne i raczej suche. Najlepiej zrobić z nich pyszne krokiety. Sprawdźcie przepis na krokiety z tłuczonych ziemniaków nadziewane serem. Mamy też kilka wskazówek, co zrobić, by się nie rozpadały i były wilgotne.

Krokiety z tłuczonych ziemniaków nadziewane serem - przepis

Składniki:

  • 3 pełne kubki tłuczonych ziemniaków z poprzedniego obiadu,
  • 4 jajka,
  • 30 g tartego parmezanu (lub innego twardego sera),
  • pół szklanki 3 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki,
  • 220 g żółtego sera w kawałku,
  • szklanka bułki tartej,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić krokiety z tłuczonych ziemniaków nadziewane serem? 

Do dużej miski przekładamy tłuczone ziemniaki, dodaj starty parmezan, jajko, 3 łyżki mąki pszennej oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Ser żółty kroimy na 18 kostek. Następnie formujemy 18 kulek z przygotowanej masy ziemniaczanej - jeśli masa jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej. Następnie każdy kawałek sera wciskamy w kulkę i dokładnie oblepiamy go.  

Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę, do drugiego bułkę tartą, a do trzeciego wbijamy jajka i rozkłócamy je. Każdy z krokietów obtaczamy w mące, następnie wkładamy do roztrzepanych jajek, a potem do bułki tartej. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety przez kilka minut, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu możemy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Krokiety podajemy na gorąco oprószone solą i posiekaną natką pietruszki.

Zobacz wideo Z gotowanych ziemniaków można zrobić też inne cuda. Na przykład pieczone placki

Krokiety z tłuczonych ziemniaków - wskazówki

  • Używajmy schłodzonych tłuczonych ziemniaków - zwłaszcza jeśli gotujemy je specjalnie do tego dania. Ciepłe tłuczone ziemniaki będą miały zbyt luźną konsystencję;
  • puree ziemniaczane z masłem i czosnkiem również dobrze nada się do zrobienia takich krokietów;
  • jeśli krokiety nadal się rozklejają, dodajemy więcej mąki. Dobrym sposobem jest też wrzucenie ich na pół godziny przed smażeniem do lodówki - zimne lepiej utrzymają swój kształt;
  • krokiety można smażyć we frytkownicy w oleju rozgrzanym do 180 st. C, przez maksymalnie 3-4 minuty;
  • pamiętajmy, że każdy kolejny krokiet wrzucony do tłuszczu obniża jego temperaturę, a im ta jest niższa, tym krokiety bardziej nasiąkną. Smażmy je porcjami, po 3-4 krokiety na raz. 

Oto inne pomysły na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Bo po co je wyrzucać, skoro można wyczarować coś pysznego?

Więcej o:
Copyright © Agora SA