Mleko skondensowane można kupić w wielu sklepach. W okresie przedświątecznym należy jednak przygotować się, że poszukiwanego produktu może zabraknąć. Co wtedy? Najlepiej zrobić mleko skondensowane samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, a na dodatek dokładnie wiemy wówczas, jakie składniki znajdują się w produkcie. Jak zrobić mleko skondensowane samodzielnie? Mamy przepis.
Składniki:
Rondelek przepłukujemy zimną wodą, aby mleko podczas gotowania się nie przypalało. Następnie wlewamy do niego mleko. Doprowadzamy je do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut. W tym czasie mleko powinno zgęstnieć i nabrać lekko żółtawego koloru. Podczas gotowania mleko często mieszamy i sprawdzamy, czy nie kipi. Po ugotowaniu studzimy. Przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.
Mleko skondensowane jest składnikiem wielu deserów. Możecie wykorzystać je do zrobienia kremów, a także do serników, na przykład według naszego przepisu:
Takie mleko doskonale smakuje jako dodatek do kawy lub do herbaty. Jeśli zaś do mleka dodacie cukier, możecie z niego zrobić masę kajmakową. Dokładny przepis znajdziecie poniżej.