Bywa, że nerwowo poszukujemy w sklepie puszek mleka skondensowanego do deserów. A przecież można zrobić je w domu [PRZEPIS]

W pobliskim sklepie zabrakło mleka skondensowanego? A może w tym roku pragniecie ograniczyć gotowe produkty i jak najwięcej robić samodzielnie? Dziś mamy dla was prosty przepis na domowe mleko skondensowane. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Mleko skondensowane niesłodzone domowe

Mleko skondensowane można kupić w wielu sklepach. W okresie przedświątecznym należy jednak przygotować się, że poszukiwanego produktu może zabraknąć. Co wtedy? Najlepiej zrobić mleko skondensowane samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, a na dodatek dokładnie wiemy wówczas, jakie składniki znajdują się w produkcie. Jak zrobić mleko skondensowane samodzielnie? Mamy przepis.

Mleko skondensowane domowej roboty - przepis

Składniki:

  • 3-4 szklanki tłustego świeżego mleka

Mleko skondensowane domowej roboty - sposób przygotowania

Rondelek przepłukujemy zimną wodą, aby mleko podczas gotowania się nie przypalało. Następnie wlewamy do niego mleko. Doprowadzamy je do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut. W tym czasie mleko powinno zgęstnieć i nabrać lekko żółtawego koloru. Podczas gotowania mleko często mieszamy i sprawdzamy, czy nie kipi. Po ugotowaniu studzimy. Przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni. 

Zobacz wideo Rozgrzewające złote mleko. Idealne po zimowym spacerze

Do czego wykorzystać mleko skondensowane?

Mleko skondensowane jest składnikiem wielu deserów. Możecie wykorzystać je do zrobienia kremów, a także do serników, na przykład według naszego przepisu:

Takie mleko doskonale smakuje jako dodatek do kawy lub do herbaty. Jeśli zaś do mleka dodacie cukier, możecie z niego zrobić masę kajmakową. Dokładny przepis znajdziecie poniżej. 

Masa kajmakowa nie jest trudna do przygotowania - wymaga jednak od nas trochę cierpliwości. Można ją zrobić z mleka skondensowanego, mleka w proszku albo ze zwykłego mlekaMasa kajmakowa do ciast i deserów na trzy sposoby. Jak ją przygotować?

Więcej o: