Chrupiące ciasteczka są super, ale w miękkich też się zakochasz. Wprowadź świąteczny nastrój połączeniem piernik-dynia z lukrem

Przed świętami w kuchni królują kruche ciastka - najczęściej pierniczki. Dziś mamy dla was przepis na miękkie ciasteczka dyniowe, które nie ustępują im na krok. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Świąteczny nastrój z dyniowymi ciasteczkami

Miękkie ciasteczka dyniowe z lukrem to aromatyczny i słodki deser, idealny, by wprawić się w świąteczny nastrój. W końcu pyszne ciasteczka to nie tylko te chrupiące. To także doskonały pomysł na wykorzystanie dyni pozostałej po przygotowaniu curry czy zupy. Sprawdźcie przepis na miękkie ciasteczka dyniowe z lukrem.

A zanim dyniowe, zerknijcie też na te z malinami. Niebo w gębie!

Miękkie ciasteczka z malinamiMiękkie ciasteczka z malinami to hit. Podpowiadamy, jak je zrobić

Miękkie ciasteczka dyniowe z lukrem - przepis

Składniki:

Na ciastka:

  • 2 szklanki mąki,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • szklanka puree z dyni,
  • jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonych goździków (lub 2-3 roztarte w moździerzu),
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,

Na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki wody,
  • łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Jak zrobić miękkie dyniowe ciasteczka z lukrem? 

Przygotowujemy ciasteczka: do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, imbir, kurkumę i gałkę muszkatołową, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy także jajko oraz puree z dyni. Następnie suche składniki przesypujemy do mokrych i wszystko łączymy.

Ręce zwilżamy wodą i z powstałej masy formujemy kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut. Po upieczeniu studzimy.

Zobacz wideo

Jak zrobić lukier do ciastek?

Do cukru pudru wlewamy 2 łyżki wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystko mieszamy, aż powstanie gładka, lejąca się masa. Upieczone, wystudzone ciasteczka polewamy lukrem i odstawiamy, aby zastygł na około 1-2 godziny. 

Wskazówka: wielbiciele mocno korzennych aromatów mogą nie przygotowywać lukru, ale cukrową posypkę. Cukier puder należy wymieszać z odrobiną cynamonu (oraz ewentualnie innych korzennych przypraw, drobno zmielonych) i upieczone ciastka, jeszcze ciepłe, obtoczyć w takiej mieszance. 

Kruche ciasteczka budynioweKruche ciasteczka budyniowe to prawdziwy hit. Zrobisz je szybko i bardzo łatwo [PRZEPIS]

Więcej o: