Miękkie ciasteczka dyniowe z lukrem to aromatyczny i słodki deser, idealny, by wprawić się w świąteczny nastrój. W końcu pyszne ciasteczka to nie tylko te chrupiące. To także doskonały pomysł na wykorzystanie dyni pozostałej po przygotowaniu curry czy zupy. Sprawdźcie przepis na miękkie ciasteczka dyniowe z lukrem.
A zanim dyniowe, zerknijcie też na te z malinami. Niebo w gębie!
Składniki:
Na ciastka:
Na lukier:
Przygotowujemy ciasteczka: do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, imbir, kurkumę i gałkę muszkatołową, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy także jajko oraz puree z dyni. Następnie suche składniki przesypujemy do mokrych i wszystko łączymy.
Ręce zwilżamy wodą i z powstałej masy formujemy kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut. Po upieczeniu studzimy.
Do cukru pudru wlewamy 2 łyżki wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystko mieszamy, aż powstanie gładka, lejąca się masa. Upieczone, wystudzone ciasteczka polewamy lukrem i odstawiamy, aby zastygł na około 1-2 godziny.
Wskazówka: wielbiciele mocno korzennych aromatów mogą nie przygotowywać lukru, ale cukrową posypkę. Cukier puder należy wymieszać z odrobiną cynamonu (oraz ewentualnie innych korzennych przypraw, drobno zmielonych) i upieczone ciastka, jeszcze ciepłe, obtoczyć w takiej mieszance.