Prosty przepis na pierniczki świąteczne - jak je zrobić? Wystarczy siedem składników
Obok zapachu mandarynek czy choinki, to właśnie zapach pierników i przypraw korzennych najbardziej kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. W ich przygotowanie można zaangażować dzieci, które najpierw wytną z ciasta kształty serduszek, reniferów czy bałwanków, a potem udekorują ciasteczka lukrem. Najlepiej pierniczki świąteczne upiec na dwa lub trzy tygodnie przed świętami.
Pierniczki świąteczne - lista składników
- 150 g masła,
- 250 g miodu,
- 150-200 g cukru,
- 3 jajka,
- łyżeczka kolejno: cynamonu, zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu (jeśli mamy gotową przyprawę do piernika, to należy użyć 4-5 łyżek tej przyprawy),
- łyżeczka sody,
- 770-820 g mąki pszennej tortowej.
Pierniczki świąteczne - przepis
- Najpierw do garnka wkładamy masło, cukier, miód i przyprawy. Podgrzewamy składniki, od czasu do czasu mieszając, aż całkowicie się roztopią. Po roztopieniu (nie gotujemy masy), zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie mąkę mieszamy z sodą i całość dodajemy do ostygniętej masy. Później wbijamy jajka i zagniatamy ciasto rękoma. Jeśli ciasto się klei, to możemy podsypać je niewielką ilością mąki.
- Mąką podsypujemy też stolnicę, na której będziemy rozwałkowywać ciasto na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinamy pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciastkami należy zachować odstępy, ponieważ będą rosły pod wpływem ciepła. Wypieki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone ciastka można dekorować lukrem. Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnej puszcze przez około dwa do trzech tygodni. Z przepisu wychodzi około 80 ciasteczek, więc można miary zmniejszyć o połowę, jeśli nie potrzebujemy aż tylu pierniczków.
Miękkie pierniczki świąteczne - przepis na pierniczki gotowe do jedzenia
Miękkie pierniczki to rozwiązanie dla tych osób, które zabrały się za wypieki niemal na ostatnią chwilę. Takie pierniczki świąteczne są od razu miękkie i nie muszą "leżakować" w puszcze. Są więc od razu gotowe do zjedzenia.
Aby je przygotować potrzeba:
- 500 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżki kakao,
- 200 g miodu,
- 2 łyżki przyprawy korzennej,
- 125 g masła,
- 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 4 żółtka i 2 białka,
- pół szklanki drobnego cukru.
W garnku podgrzać miód i przyprawę korzenną. Dodać masło i po całkowitym rozpuszczeniu odstawić do wystygnięcia. Śmietanę przekładamy do miski i mieszamy z sodą. Mąkę natomiast mieszamy w oddzielnej miseczce z kakao. Białko wlewamy do suchej miski i ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna piana. Wtedy możemy dodawać do białek po łyżce cukru, pilnując, by piana była gęsta. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z kakao, mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy ostygnięte masło z przyprawami. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy.
Ciasto zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po zgęstnieniu powoli ugniatamy i wałkujemy ciasto na grubość 5 mm. Wykrawamy pierniczki i układamy je z odstępami na papierze do pieczenia. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Po wystygnięciu pierniki można polukrować i od razu jeść. Źródło przepisu i więcej komentarzy znajdziecie tutaj.
Jak zrobić pierniki na choinkę?
Pierniczki świąteczne do zawieszenia na choinkę muszą być twardsze, dlatego nadadzą się na nie pierniki z pierwszego przepisu. Jeśli mają trafić one jako ozdoba na choinkę, to przed pieczeniem należy wyciąć w nich dziurkę, by dało się przełożyć przez nie sznurek.
Na typowo twarde pierniczki świąteczne do zawieszenia na choinkę potrzeba: 400 g mąki pszennej tortowej, 250 g miodu, 130 g masła, łyżeczki sody, 2 łyżek kakao, łyżkę cynamonu, tartych goździków i gałki muszkatołowej. Z przepisu wychodzi ok. 70 ciastek, więc można zmniejszyć podane miary o połowę.
Miód, masło i przyprawy podgrzewamy, a po rozpuszczeniu, studzimy. W misce mieszamy mąkę i sodę, do których dodajemy przestudzone masło z przyprawami. Całość wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na trzy godziny. Potem wałkujemy je i wycinamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10-15 minut. Po ostygnięciu można ozdobić je lukrem. Źródło przepisu znajdziecie tutaj.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki