Prosty przepis na pierniczki świąteczne - jak je zrobić? Wystarczy siedem składników

Pierniki świąteczne to ciastka, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia. Te wypieki tradycyjnie przygotowuje się wcześniej, ponieważ ciastka muszą "poleżakować" w ciemnym pudełku lub puszce, by były idealnie gotowe na święta. Są też miękkie pierniki, które można jeść od razu. Jakie sprawdzone przepisy na pierniki wypróbować w tym roku?

Obok zapachu mandarynek czy choinki, to właśnie zapach pierników i przypraw korzennych najbardziej kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. W ich przygotowanie można zaangażować dzieci, które najpierw wytną z ciasta kształty serduszek, reniferów czy bałwanków, a potem udekorują ciasteczka lukrem. Najlepiej pierniczki świąteczne upiec na dwa lub trzy tygodnie przed świętami.

Zobacz wideo Chcesz ozdobić ciasteczka? Mamy przepis na doskonały lukier

Pierniczki świąteczne - lista składników

  • 150 g masła,
  • 250 g miodu,
  • 150-200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka kolejno: cynamonu, zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu (jeśli mamy gotową przyprawę do piernika, to należy użyć 4-5 łyżek tej przyprawy),
  • łyżeczka sody,
  • 770-820 g mąki pszennej tortowej.

Pierniczki świąteczne - przepis

  1. Najpierw do garnka wkładamy masło, cukier, miód i przyprawy. Podgrzewamy składniki, od czasu do czasu mieszając, aż całkowicie się roztopią. Po roztopieniu (nie gotujemy masy), zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Następnie mąkę mieszamy z sodą i całość dodajemy do ostygniętej masy. Później wbijamy jajka i zagniatamy ciasto rękoma. Jeśli ciasto się klei, to możemy podsypać je niewielką ilością mąki.
  3. Mąką podsypujemy też stolnicę, na której będziemy rozwałkowywać ciasto na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinamy pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciastkami należy zachować odstępy, ponieważ będą rosły pod wpływem ciepła. Wypieki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.

Schłodzone ciastka można dekorować lukrem. Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnej puszcze przez około dwa do trzech tygodni. Z przepisu wychodzi około 80 ciasteczek, więc można miary zmniejszyć o połowę, jeśli nie potrzebujemy aż tylu pierniczków. 

Miękkie pierniczki świąteczne - przepis na pierniczki gotowe do jedzenia

Miękkie pierniczki to rozwiązanie dla tych osób, które zabrały się za wypieki niemal na ostatnią chwilę. Takie pierniczki świąteczne są od razu miękkie i nie muszą "leżakować" w puszcze. Są więc od razu gotowe do zjedzenia.

Aby je przygotować potrzeba:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 200 g miodu,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej,
  • 125 g masła,
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 4 żółtka i 2 białka,
  • pół szklanki drobnego cukru.

W garnku podgrzać miód i przyprawę korzenną. Dodać masło i po całkowitym rozpuszczeniu odstawić do wystygnięcia. Śmietanę przekładamy do miski i mieszamy z sodą. Mąkę natomiast mieszamy w oddzielnej miseczce z kakao. Białko wlewamy do suchej miski i ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna piana. Wtedy możemy dodawać do białek po łyżce cukru, pilnując, by piana była gęsta. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z kakao, mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy ostygnięte masło z przyprawami. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy.

Ciasto zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po zgęstnieniu powoli ugniatamy i wałkujemy ciasto na grubość 5 mm. Wykrawamy pierniczki i układamy je z odstępami na papierze do pieczenia. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Po wystygnięciu pierniki można polukrować i od razu jeść. Źródło przepisu i więcej komentarzy znajdziecie tutaj

Jak zrobić pierniki na choinkę?

Pierniczki świąteczne do zawieszenia na choinkę muszą być twardsze, dlatego nadadzą się na nie pierniki z pierwszego przepisu. Jeśli mają trafić one jako ozdoba na choinkę, to przed pieczeniem należy wyciąć w nich dziurkę, by dało się przełożyć przez nie sznurek.

Na typowo twarde pierniczki świąteczne do zawieszenia na choinkę potrzeba: 400 g mąki pszennej tortowej, 250 g miodu, 130 g masła, łyżeczki sody, 2 łyżek kakao, łyżkę cynamonu, tartych goździków i gałki muszkatołowej. Z przepisu wychodzi ok. 70 ciastek, więc można zmniejszyć podane miary o połowę.

Miód, masło i przyprawy podgrzewamy, a po rozpuszczeniu, studzimy. W misce mieszamy mąkę i sodę, do których dodajemy przestudzone masło z przyprawami. Całość wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na trzy godziny. Potem wałkujemy je i wycinamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10-15 minut. Po ostygnięciu można ozdobić je lukrem. Źródło przepisu znajdziecie tutaj.

Więcej o: