Obok zapachu mandarynek czy choinki, to właśnie zapach pierników i przypraw korzennych najbardziej kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. W ich przygotowanie można zaangażować dzieci, które najpierw wytną z ciasta kształty serduszek, reniferów czy bałwanków, a potem udekorują ciasteczka lukrem. Najlepiej pierniczki świąteczne upiec na dwa lub trzy tygodnie przed świętami.
Schłodzone ciastka można dekorować lukrem. Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnej puszcze przez około dwa do trzech tygodni. Z przepisu wychodzi około 80 ciasteczek, więc można miary zmniejszyć o połowę, jeśli nie potrzebujemy aż tylu pierniczków.
Miękkie pierniczki to rozwiązanie dla tych osób, które zabrały się za wypieki niemal na ostatnią chwilę. Takie pierniczki świąteczne są od razu miękkie i nie muszą "leżakować" w puszcze. Są więc od razu gotowe do zjedzenia.
Aby je przygotować potrzeba:
W garnku podgrzać miód i przyprawę korzenną. Dodać masło i po całkowitym rozpuszczeniu odstawić do wystygnięcia. Śmietanę przekładamy do miski i mieszamy z sodą. Mąkę natomiast mieszamy w oddzielnej miseczce z kakao. Białko wlewamy do suchej miski i ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna piana. Wtedy możemy dodawać do białek po łyżce cukru, pilnując, by piana była gęsta. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z kakao, mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy ostygnięte masło z przyprawami. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy.
Ciasto zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po zgęstnieniu powoli ugniatamy i wałkujemy ciasto na grubość 5 mm. Wykrawamy pierniczki i układamy je z odstępami na papierze do pieczenia. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Po wystygnięciu pierniki można polukrować i od razu jeść. Źródło przepisu i więcej komentarzy znajdziecie tutaj.
Pierniczki świąteczne do zawieszenia na choinkę muszą być twardsze, dlatego nadadzą się na nie pierniki z pierwszego przepisu. Jeśli mają trafić one jako ozdoba na choinkę, to przed pieczeniem należy wyciąć w nich dziurkę, by dało się przełożyć przez nie sznurek.
Na typowo twarde pierniczki świąteczne do zawieszenia na choinkę potrzeba: 400 g mąki pszennej tortowej, 250 g miodu, 130 g masła, łyżeczki sody, 2 łyżek kakao, łyżkę cynamonu, tartych goździków i gałki muszkatołowej. Z przepisu wychodzi ok. 70 ciastek, więc można zmniejszyć podane miary o połowę.
Miód, masło i przyprawy podgrzewamy, a po rozpuszczeniu, studzimy. W misce mieszamy mąkę i sodę, do których dodajemy przestudzone masło z przyprawami. Całość wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na trzy godziny. Potem wałkujemy je i wycinamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10-15 minut. Po ostygnięciu można ozdobić je lukrem. Źródło przepisu znajdziecie tutaj.