Kotlety z czerstwego chleba, czyli pyszny obiad w duchu zero waste

Kotlety z czerstwego chleba to przepis, który powinna znać każda osoba mająca problem z przejadaniem pieczywa. Czerstwy chleb wcale nie musi lecieć prosto do kosza. Przyprawy i inne dodatki sprawią, że można zrobić z niego pyszny obiad. Jak się robi kotlety z czerstwego pieczywa? Sprawdźcie.

Powiedzieć, że nasi rodzice i dziadkowie byli zero waste, zanim to było modne, to jak nic nie powiedzieć. To przecież oczywiste. Wyrzucanie jedzenia było kiedyś – i ponownie zaczyna być – nie do pomyślenia. Dziś mamy dla was przepis na kotlety z czerstwego chleba. Bo prawda jest taka, że ile byśmy nie ograniczali kupowania, ile nie mrozili... i tak łatwo o wpadkę. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety z czerstwego chleba i jak je podawać.

Jak odświeżyć pieczywo?Suchy chleb nie tylko na bułkę tartą. Zagęść sos lub zrób chlebowy pudding

Kotlety z czerstwego chleba – przepis

Składniki:

  • pół bochenka czerstwego chleba,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • pół pęczka pietruszki,
  • łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić kotlety z czerstwego chleba?

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju roślinnym. Gdy się zeszkli, zdejmujemy ją i studzimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, a czosnek wyciskamy w wyciskarce.

Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odciskamy je i przekładamy do miski (jeśli wolicie bardziej jednolitą strukturę kotletów, zmielcie je w maszynce do mięsa). Dodajemy jajka, zeszkloną cebulkę, siemię lniane, nasiona słonecznika. Wsypujemy także posiekaną pietruszkę, rozdrobniony czosnek, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy dłońmi, tak, aby dobrze się połączyły i powstała dość zwarta masa. Formujemy z niej kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego.

Zobacz wideo A może maślany pudding chlebowy? Smakuje wręcz poetycko!

Kotlety z czerstwego chleba – wskazówki

Jeśli macie np. kawałek papryki, kilka pieczarek czy starty żółty ser, również możecie dodać je do masy na kotlety. Zamiast mleka możecie użyć bulionu lub rosołu – pamiętajcie tylko, aby dostosować ilość przypraw, bo kotlety mogą wyjść np. za ostre lub za słone. Przepis na kotlety z czerstwego chleba to jeden z tych, który można w miarę dowolnie zmieniać, w zależności od własnych upodobań lub od zawartości lodówki. Takie kotlety to nie tylko kryzysowe danie, ale także możliwość uratowania produktów leżących w kuchni i czekających, aż zaczną się psuć i będą się nadawać już tylko do wyrzucenia. Jeżeli przygotowujecie kotlety warzywne lub mięsne, również możecie dodać do nich czerstwy chleb – nie musi on być podstawą przepisu. Tak samo należy go namoczyć wcześniej i odcisnąć, a potem wymieszać z innymi składnikami.

Woda i piekarnik pomogą odświeżyć i chleb, i bułki.Jak szybko odświeżyć czerstwe pieczywo? Jest na to prosty trik. Przygotujcie wodę

Jak podawać kotlety z czerstwego chleba?

Kotlety z czerstwego chleba można podawać tak, jak inne kotleciki mięsne czy warzywne. Doskonale smakują z różnymi sosami – można je podać z sosem koperkowym czy grzybowym na ciepło. Możecie z nich także zrobić burgery – wystarczy uformować je w płaskie placki, przypominające burgery mięsne, a potem włożyć do bułek razem ze świeżą sałatą, pomidorem, cebulką i ulubionymi sosami.