Kotlety z czerstwego chleba, czyli pyszny obiad w duchu zero waste
Powiedzieć, że nasi rodzice i dziadkowie byli zero waste, zanim to było modne, to jak nic nie powiedzieć. To przecież oczywiste. Wyrzucanie jedzenia było kiedyś – i ponownie zaczyna być – nie do pomyślenia. Dziś mamy dla was przepis na kotlety z czerstwego chleba. Bo prawda jest taka, że ile byśmy nie ograniczali kupowania, ile nie mrozili... i tak łatwo o wpadkę. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety z czerstwego chleba i jak je podawać.
Kotlety z czerstwego chleba – przepis
Składniki:
- pół bochenka czerstwego chleba,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki ziaren siemienia lnianego,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- pół pęczka pietruszki,
- łyżeczka soli,
- pieprz do smaku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej roślinny do smażenia
Jak zrobić kotlety z czerstwego chleba?
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju roślinnym. Gdy się zeszkli, zdejmujemy ją i studzimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, a czosnek wyciskamy w wyciskarce.
Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odciskamy je i przekładamy do miski (jeśli wolicie bardziej jednolitą strukturę kotletów, zmielcie je w maszynce do mięsa). Dodajemy jajka, zeszkloną cebulkę, siemię lniane, nasiona słonecznika. Wsypujemy także posiekaną pietruszkę, rozdrobniony czosnek, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy dłońmi, tak, aby dobrze się połączyły i powstała dość zwarta masa. Formujemy z niej kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego.
Kotlety z czerstwego chleba – wskazówki
Jeśli macie np. kawałek papryki, kilka pieczarek czy starty żółty ser, również możecie dodać je do masy na kotlety. Zamiast mleka możecie użyć bulionu lub rosołu – pamiętajcie tylko, aby dostosować ilość przypraw, bo kotlety mogą wyjść np. za ostre lub za słone. Przepis na kotlety z czerstwego chleba to jeden z tych, który można w miarę dowolnie zmieniać, w zależności od własnych upodobań lub od zawartości lodówki. Takie kotlety to nie tylko kryzysowe danie, ale także możliwość uratowania produktów leżących w kuchni i czekających, aż zaczną się psuć i będą się nadawać już tylko do wyrzucenia. Jeżeli przygotowujecie kotlety warzywne lub mięsne, również możecie dodać do nich czerstwy chleb – nie musi on być podstawą przepisu. Tak samo należy go namoczyć wcześniej i odcisnąć, a potem wymieszać z innymi składnikami.
Jak podawać kotlety z czerstwego chleba?
Kotlety z czerstwego chleba można podawać tak, jak inne kotleciki mięsne czy warzywne. Doskonale smakują z różnymi sosami – można je podać z sosem koperkowym czy grzybowym na ciepło. Możecie z nich także zrobić burgery – wystarczy uformować je w płaskie placki, przypominające burgery mięsne, a potem włożyć do bułek razem ze świeżą sałatą, pomidorem, cebulką i ulubionymi sosami.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy