Tegoroczne święta Bożego Narodzenia będą nieco inne niż zawsze. Coraz częściej słychać porady, by spotkać się w mniejszym gronie, gdyż duże spotkania sprzyjają rozwojowi pandemii (i takie też są zalecenia rządu). Część z nas jednak bez wątpienia zdecyduje się przygotować tradycyjne 12 potraw - może tylko w mniejszych ilościach. Jakie dania znajdują się na obowiązkowej liście świątecznej? Pamiętacie?
Potrawy wigilijne - lista obowiązkowych dań
Lista obowiązkowych dań na kolację wigilijną różni się w zależności od regionu, a nawet najbliższej rodziny. Niektórzy bardzo zwracają uwagę na to, by potraw było dokładnie 12, inni specjalnie przygotowują ich więcej lub mniej. Spróbujmy jednak ustalić, co zwykle znajduje się na wigilijnym stole:
- barszcz czerwony podawany z pasztecikami lub uszkami,
- zupa grzybowa lub barszcz grzybowy,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- kulebiak,
- kapusta z grzybami (bigos bez mięsa) lub kapusta z grochem,
- sałatka jarzynowa,
- śledzie na różne sposoby: np. w oleju, w śmietanie, korzenne itd.,
- karp smażony,
- karp w galarecie lub karp po żydowsku,
- ryba po grecku,
- makówki lub makiełki,
- kutia,
- ciasta: makowiec, sernik, piernik, pierniczki...
- moczka (więcej o tym tradycyjnym śląskim daniu w artykule poniżej)
Jakie potrawy wigilijne można przygotować wcześniej?
Aby na dzień przed Wigilią nie musieć stać godzinami w kuchni, przygotowanie potraw można rozłożyć w czasie. Oczywiście niektóre dania trzeba zrobić na ostatnią chwilę, ale część spokojnie można przyrządzić wcześniej.
- Już teraz można przygotować pierniczki. Ciasto, z którego są robione, potrzebuje czasu, by stać się miękkie i aromatyczne. Pierniczki można przechowywać nieozdobione lub już po ozdobieniu. Najlepiej schować je do blaszanych puszek lub szczelnych pojemników na żywność.
- W zależności od przepisu, od 2 do nawet 6 tygodni przed Bożym Narodzeniem jest czas, by nastawić ciasto na piernik staropolski. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, najwyższa pora!
- Nawet na 1-2 tygodnie przed Wigilią można zrobić pierogi z kapustą i grzybami. Po zrobieniu, ugotowaniu i wystudzeniu, mrozimy je (warto podzielić je na porcje i posmarować odrobiną tłuszczu, by się nie sklejały). 24 grudnia rano wystarczy je rozmrozić i podsmażyć lub odgrzać.
- Wigilijna zupa - niezależnie od tego, czy robicie barszcz czerwony, grzybowy, czy może zupę grzybową, możecie przyrządzić ją wcześniej. Taką zupę należy przelać do czystych, wyparzonych słoików i zawekować. Przed wigilijną kolacją po prostu je odgrzewamy w garnku. Uwaga! W niektórych regionach w Wigilię podawana jest zupa rybna. Ją lepiej przygotować już na świeżo.
- Czas przed Wigilią zaoszczędzicie, jeśli zrobicie wcześniej bigos. Podobnie jak barszcz można go zawekować. Bigos także nadaje się do mrożenia - najlepiej to zrobić w szczelnych pojemnikach.
- Na 2-3 dni przed Wigilią można przygotować śledzie. Możliwie najpóźniej dobrze jest zrobić te ze śmietaną, ale z olejem czy z korzennymi przyprawami mogą postać w lodówce chwilę dłużej.
- Sałatka jarzynowa nie musi być robiona na ostatnią chwilę - również można ją przyrządzić 2 dni przed Wigilią. Przez ten czas przechowujemy ją w lodówce.
Zobacz wideo Każdy tę sałatkę zna, każda jest inna i każda smakuje wybornie. Oto nasza wersja
Co jeszcze można zrobić przed Wigilią, by zaoszczędzić czas?
- Zaplanować, jakie dokładnie dania i ile ich przygotowujemy na kolację. Jeśli spędzacie ją w mniejszym gronie, pamiętajcie, że nie można przesadzać z ilością jedzenia. Rozważcie, czy domownicy zjedzą wszystkie dania - jeśli w tym roku nie będzie wujka Mietka, który jako jedyny przepada za karpiem, to nie przyrządzajcie tej ryby tylko dla zasady. Znajdźcie takie danie, które zjecie z radością.
- Zrobić część zakupów. Część składników do różnych dań można kupić wcześniej, a nie w ostatni weekend przed świętami. Wtedy na pewno będzie większy tłok, a w tym roku - przez obostrzenia - także większe przestoje w sklepach. Masło czy margarynę można zamrozić, masa makowa spokojnie postoi w szafce, a karp... Zachęcamy, by oszczędzić mu cierpień i kupić mrożone płaty zamiast żywej ryby.
- Podzielić się obowiązkami. Najlepiej, by w przygotowaniach wzięli udział wszyscy domownicy. Jeżeli decydujecie udać się na kolację do innych członków rodziny (lub gdy oni was odwiedzają), również zaplanujcie, kto co przynosi.