Pierogi z kaczki - Magda Gessler ma przepis idealny na wykwintniejszą wersję narodowego dania

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Z kapustą, z mięsem, z owocami... Mają wiele odsłon. Jeśli chcecie przyrządzić je w nieco wykwintniejszej wersji, sprawdźcie przepis na pierogi z kaczki według Magdy Gessler.

Jeśli nie wiecie, co zrobić na obiad, to pierogi zawsze są dobrym rozwiązaniem. Trudno znaleźć osobę, która ich nie lubi - można je przecież podawać na wiele różnych sposobów. Dziś mamy dla was przepis Magdy Gessler na pyszne, wykwintne pierogi z kaczką. Jak je przygotować? 

'Ktoś przygotowuje farsz, ktoś ugniata ciasto, ktoś klei. Przy pracy się gada, przy pierogach ludzie się bratają'"Najważniejsze jest chyba to, że pierogi zazwyczaj się robi i je zespołowo"

Pierogi z kaczki według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • bardzo ciepła woda,
  • 2 łyżki masła,
  • sól

Na farsz: 

  • 300 g mięsa z kaczki (np. z nogi),
  • cebula,
  • duża marchewka,
  • pietruszka,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1/2 selera,
  • 1/2 kieliszka białego wina wytrawnego,
  • woda,
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy,
  • majeranek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane

Jak zrobić pierogi z kaczki? 

Przygotowujemy mięso i bulion: Marchewkę, seler i por obieramy, wrzucamy do garnka razem z porem oraz mięsem z kaczki. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Bulion gotujemy przez około 30-40 minut.

Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, a następnie siekamy z masłem. Gdy się połączą, dolewamy powoli bardzo ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Zostawiamy je na 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie podsypujemy je mąką, jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek.

Przygotowujemy farsz: na dużej patelni rozgrzewamy trochę masła klarowanego. Wsypujemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Mięso z kaczki obieramy z kości, dodajemy na patelnię. Warzywa kroimy na mniejsze części i również wrzucamy na patelnię. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu, w którym gotowało się mięso oraz 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina. Doprawiamy majerankiem. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez kilkanaście minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy płyn. 

Wszystkie składniki farszu mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jeszcze dwa ząbki czosnku. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Przygotowujemy pierogi: Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy farsz i sklejamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy pierogi i gotujemy je przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

Zobacz wideo Problem z lepieniem pierogów? Mamy cztery sposoby. Wybierz swój ulubiony