Jak przygotować karpia na święta? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać

Dla wielu osób święta Bożego Narodzenia bez karpia nie istnieją. Karp w galarecie, smażony, po żydowsku... Przepisów na tę rybę jest mnóstwo. Jak przygotować karpia na święta? Sprawdźcie nasze podpowiedzi na wigilijne dania.

Przyrządzanie karpia na święta Bożego Narodzenia to tradycja, która rozpowszechniła się za czasów PRL-u. Wcześniej na Wigilię przygotowywano różne ryby, a sam karp często lądował na stołach... królewskich. Dziś niektórzy rezygnują z niego na kolacji wigilijnej, inni nie wyobrażają sobie jej bez tej ryby. Sprawdźcie kilka podpowiedzi, jak przygotować karpia na święta.

Karp smażony - jak przygotować?

Jak smażyć karpia? To jedna z najprostszych metod przygotowywania tej ryby. Smażymy filety lub dzwonka - mięso wystarczy doprawić solą lub przyprawą do ryb. Kawałki karpia obtaczamy w mące lub mieszance mąki z bułką tartą i smażymy na złoty kolor. Tak przygotowanego karpia warto odsączyć po usmażeniu z tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego. Aby ograniczyć ilość oleju, która wsiąknie w panierkę, pamiętajcie, by smażyć rybę na dobrze rozgrzanym tłuszczu! Smażonego karpia podaje się zwykle ze świeżym chlebem. Niektórzy serwują do niego duszone warzywa, jak do ryby po grecku.

Karp w galarecie z warzywami - jak przygotować? 

Jak zrobić karpia w galarecie z dodatkiem warzyw? Sekretem jest nie tylko ryba dobrej jakości, lecz także domowy, aromatyczny bulion. Jeśli nie musicie, nie korzystajcie z bulionu w kostce, ale wrzućcie do wywaru możliwie dużo warzyw oraz części karpia, które nie będą serwowane (głowę, płetwy, ogon). Pamiętajcie też, aby odcedzić przygotowany bulion - dzięki temu będzie klarowny. Czy do galarety dodaje się żelatynę? Osoby, które wolą mocno ściętą galaretę, dodają porcję żelatyny. Ci, którym wystarczy luźna, nie do końca ścięta galareta, bazują tylko na wywarze z ryby i warzyw. Wybór należy do was.

Zobacz wideo Śledzie też zwykel goszczą na świątecznym stole. Jak je przyrządzić? Mamy cztery pomysły

Karp w galarecie po żydowsku - jak przygotować? 

Jeśli potraficie zrobić karpia w galarecie z warzywami, karp po żydowsku na pewno nie będzie dla was problemem. Zamiast warzyw dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę (gotujemy ją na bulionie warzywno-rybnym) oraz rodzynki i migdały. Karpia po żydowsku można podawać w kawałkach lub przyrządzić z jego mięsa pulpeciki i to je zalać galaretą.

Karp pieczony w całości - jak przygotować? 

Niektórzy decydują się, by podać na święta karpia pieczonego w całości lub pieczone filety. Taka ryba również jest bardzo smaczna. Karpia z ponacinaną skórą należy przełożyć do brytfanny, dodać sok z cytryny oraz z pomarańczy wymieszamy z miodem i migdały. Tak przygotowanego karpia pieczemy przez około 45 minut w 180 st. C, aż zrobi się rumiany. Upieczony powinien być soczysty i aromatyczny.

Faworki z karpia - jak przygotować? 

Osoby, które mają ochotę na karpia w nowoczesnej odsłonie, mogą przygotować faworki z karpia. To danie jest jedną z ulubionych potraw Magdy Gessler. Faworki z karpia przygotowuje się bardzo podobnie jak tradycyjne faworki - zamiast ciasta zawijamy kawałki ryby. Podobnie jak karnawałowy przysmak, faworki z karpia smażymy na gorącym tłuszczu, aż staną się rumiane i chrupiące. Można je podawać z różnymi sosami lub po prostu skropione sokiem z cytryny. 

Więcej o: