Ekspresowe bajgle lub bułeczki z dwóch składników? Przepis dietetyczki z Instagrama robi furorę

Lubicie proste przepisy na pyszne wypieki? To na pewno do gustu przypadną wam ekspresowe bułeczki lub bajgle z dwóch składników. Przepis zamieszczony na Instagramie robi prawdziwą furorę w sieci.

Proste bułeczki z dwóch składników

Australijska dietetyczka Savina Rego zamieściła na swoim Instagramie przepis na bardzo proste ekspresowe bajgle lub bułeczki. Do ich przygotowania wystarczą dwa składniki, a efekt jest naprawdę wspaniały. Sprawdźcie, jak zrobić najprostsze bułeczki według przepisu dietetyczki.

Zobaczcie też wersję z czterech składników. Tutaj jednak nie ma drożdży:

Uwaga! Savina Rego użyła w swoim przepisie tzw. mąki samorosnącej. Taka mąka jest łatwo dostępna w wielu krajach, ale w Polsce nie jest jeszcze zbyt popularna. Mąka samorosnąca to nic innego jak zwykła mąka pszenna (lub mąka bezglutenowa) z dodatkiem soli i proszku do pieczenia. Można ją przygotować samodzielnie - na 1 kg mąki wystarczy 6 łyżeczek proszku do pieczenia i łyżeczka soli. Składniki należy dokładnie wymieszać, a samorosnącą mąkę przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Ekspresowe bułeczki lub bajgle

Składniki:

  • szklanka mąki samorosnącej,
  • szklanka jogurtu naturalnego 0 proc. tłuszczu

Opcjonalnie do przygotowania posypki:

  • 1 jajko,
  • ulubione nasiona, np. mak, siemię lniane, sezam

Jak zrobić ekspresowe bułeczki lub bajgle? 

Do miski przesiewamy mąkę samorosnącą, a następnie dodajemy jogurt. Składniki łączymy. Ciasto wyrabiamy dłońmi, aż stanie się gęste, kruche, dające się formować. Formujemy z niego okrągłe bułeczki lub bajgle.

Jeśli chcemy przygotować posypkę, jajko roztrzepujemy w miseczce, a potem smarujemy nim każdą bułkę. Po wierzchu posypujemy ulubionymi nasionami.

Gotowe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. 

Zobacz wideo A może bułeczki na chińską nutę? Zobaczcie, jak je zrobić

Co sądzicie o bułeczkach z dwóch składników? Lubicie takie przepisy czy wolicie klasyczne drożdżówki?

Więcej o:
Copyright © Agora SA