Kartoflanka po bawarsku. Prosty przepis na klasyczną zupę

Kartoflanka po bawarsku to idealna zupa na jesień i zimę. Gorąca, gęsta i bardzo sycąca doskonale zaspokoi apetyt i rozgrzeje. A do tego jest przepyszna. Dziś mamy dla was przepis na kartoflankę po bawarsku - sprawdźcie, jak ją zrobić.

Jeśli lubicie dania z ziemniaków, kartoflanka po bawarsku bez wątpienia wam posmakuje. Jest idealna zwłaszcza teraz, gdy za oknem ziąb, a was nachodzi ochota na pyszne rozgrzewające danie. Sprawdźcie, jak zrobić kartoflankę bawarską - to prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi.

Kartoflanka po bawarsku - przepis

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • pęczek włoszczyzny,
  • 750 g ziemniaków,
  • ok. 2 l wody,
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 150 g śmietany,
  • cebula,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kartoflankę po bawarsku? 

Marchewkę, pietruszkę, kawałek selera myjemy, obieramy ze skórki i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy białą część pora oraz żeberka i zalewamy wodą, gotujemy bulion przez około 40 minut, aż mięso zmięknie. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i na około 15-20 minut przed zakończeniem gotowania dorzucamy do zupy

Cebulę siekamy drobno, a boczek kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek (jeśli nie jest zbyt tłusty, dodajemy trochę oleju roślinnego) oraz wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. 

Z zupy wyjmujemy mięso, a pozostałe składniki blendujemy - konsystencja zupy nie musi być jednolita. Dodajemy cebulę z boczkiem, mięso obrane z kości, czosnek wyciśnięty w wyciskarce i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Następnie śmietanę mieszamy z 1-2 łyżkami zupy, zaprawiamy. Dodajemy majeranek oraz gałkę muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Kartoflankę podajemy na gorąco z dodatkowym kleksem śmietany lub z posiekaną natką pietruszki. 

Jeśli ziemniaczane zupy są bliskie waszemu sercu (i żołądkowi), koniecznie sprawdźcie też francuską vichysoisse. Można podawać ją i na zimno, i na gorąco.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.