Jeśli lubicie dania z ziemniaków, kartoflanka po bawarsku bez wątpienia wam posmakuje. Jest idealna zwłaszcza teraz, gdy za oknem ziąb, a was nachodzi ochota na pyszne rozgrzewające danie. Sprawdźcie, jak zrobić kartoflankę bawarską - to prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi.
Składniki (na ok. 6 porcji):
Marchewkę, pietruszkę, kawałek selera myjemy, obieramy ze skórki i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy białą część pora oraz żeberka i zalewamy wodą, gotujemy bulion przez około 40 minut, aż mięso zmięknie. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i na około 15-20 minut przed zakończeniem gotowania dorzucamy do zupy.
Cebulę siekamy drobno, a boczek kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek (jeśli nie jest zbyt tłusty, dodajemy trochę oleju roślinnego) oraz wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli.
Z zupy wyjmujemy mięso, a pozostałe składniki blendujemy - konsystencja zupy nie musi być jednolita. Dodajemy cebulę z boczkiem, mięso obrane z kości, czosnek wyciśnięty w wyciskarce i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Następnie śmietanę mieszamy z 1-2 łyżkami zupy, zaprawiamy. Dodajemy majeranek oraz gałkę muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kartoflankę podajemy na gorąco z dodatkowym kleksem śmietany lub z posiekaną natką pietruszki.
Jeśli ziemniaczane zupy są bliskie waszemu sercu (i żołądkowi), koniecznie sprawdźcie też francuską vichysoisse. Można podawać ją i na zimno, i na gorąco.