Domowe łazanki na święta i nie tylko. Przepis na makaron własnej roboty i gotowe danie wigilijne
Domowe łazanki z kapustą i grzybami są daniem prostym, ale bardzo smacznym i sycącym. W niektórych domach występują jako jedno z dań wigilijnych, gdzie indziej są po prostu zwykłą potrawą obiadową. Makaron można bez problemu kupić w wielu sklepach, ale domowe łazanki są znacznie smaczniejsze i delikatniejsze. Sprawdźcie, jak zrobić domowe łazanki.
Domowe łazanki - przepis
Składniki:
Na makaron:
- 3/4 szklanki zwykłej mąki pszennej + mąka do podsypania,
- 3/4 szklanki mąki krupczatki,
- ciepła woda,
- jajko
- łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 75 g suszonych grzybów,
- cebula,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić domowe łazanki z kapustą i grzybami?
Domowe łazanki - sposób przygotowania: Obie mąki łączymy na stolnicy, formujemy kopiec. Robimy w nim wgłębienie, wbijamy jajko, wlewamy olej i palcami łączymy składniki. Następnie powoli dolewamy ciepłą wodę - tyle, by wszystko się połączyło - powinno powstać dość twarde ciasto. Zagniatamy je w kulkę i odkładamy, by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na 3-4 części. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek. Okrągłym nożykiem wykrawamy z niego niewielkie romby. Lekko oprószamy mąką i odstawiamy na pół godziny, by ciasto podeschło. Po tym czasie zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą i gotujemy makaron przez około 2-3 minuty.
Łazanki z kapustą i grzybami: suszone grzyby zalewamy wodą na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je (wody nie wylewamy) i kroimy na kawałki. Kapustę kiszonką przelewamy 2 lub 3 razy bieżącą wodą. Odcedzamy ją i szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Potem dodajemy grzyby i poszatkowaną kapustę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez około 25 minut, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gdy kapusta zmięknie, wrzucamy odcedzone domowe łazanki. Wszystko mieszamy, podajemy na gorąco.
Wskazówka: Jeśli chcecie przygotować łazanki w wersji mięsnej, możecie dodać do nich podsmażony boczek lub pokrojone drobno mięso wieprzowe.
Lubicie potrawy z kapustą? Bigos to klasyk - zobaczcie nasz przepis.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy