Domowe łazanki na święta i nie tylko. Przepis na makaron własnej roboty i gotowe danie wigilijne

Kapusta z łazankami i grzybami pojawia się u niektórych osób podczas kolacji wigilijnej. Domowe łazanki mogą być także pysznym daniem obiadowym na co dzień. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Domowe łazanki z kapustą i grzybami są daniem prostym, ale bardzo smacznym i sycącym. W niektórych domach występują jako jedno z dań wigilijnych, gdzie indziej są po prostu zwykłą potrawą obiadową. Makaron można bez problemu kupić w wielu sklepach, ale domowe łazanki są znacznie smaczniejsze i delikatniejsze. Sprawdźcie, jak zrobić domowe łazanki.

Odcedzasz makaron i wylewasz wodę z gotowania? Może się jeszcze przydaćDlaczego nigdy nie powinieneś odcedzać makaronu nad zlewem? Jest ku temu ważny powód

Domowe łazanki - przepis

Składniki:

Na makaron:

  • 3/4 szklanki zwykłej mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki,
  • ciepła woda,
  • jajko
  • łyżka oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 75 g suszonych grzybów,
  • cebula,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić domowe łazanki z kapustą i grzybami? 

Domowe łazanki - sposób przygotowania: Obie mąki łączymy na stolnicy, formujemy kopiec. Robimy w nim wgłębienie, wbijamy jajko, wlewamy olej i palcami łączymy składniki. Następnie powoli dolewamy ciepłą wodę - tyle, by wszystko się połączyło - powinno powstać dość twarde ciasto. Zagniatamy je w kulkę i odkładamy, by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na 3-4 części. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek. Okrągłym nożykiem wykrawamy z niego niewielkie romby. Lekko oprószamy mąką i odstawiamy na pół godziny, by ciasto podeschło. Po tym czasie zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą i gotujemy makaron przez około 2-3 minuty. 

Łazanki z kapustą i grzybami: suszone grzyby zalewamy wodą na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je (wody nie wylewamy) i kroimy na kawałki. Kapustę kiszonką przelewamy 2 lub 3 razy bieżącą wodą. Odcedzamy ją i szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Potem dodajemy grzyby i poszatkowaną kapustę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez około 25 minut, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gdy kapusta zmięknie, wrzucamy odcedzone domowe łazanki. Wszystko mieszamy, podajemy na gorąco. 

Wskazówka: Jeśli chcecie przygotować łazanki w wersji mięsnej, możecie dodać do nich podsmażony boczek lub pokrojone drobno mięso wieprzowe. 

Lubicie potrawy z kapustą? Bigos to klasyk - zobaczcie nasz przepis.

Zobacz wideo