Śledzie proboszcza - przepis na inną wersję klasycznego dania
Śledzie obowiązkowe na świątecznym stole
Na wigilijnej kolacji nie może zabraknąć tej ryby. Może tym razem przygotujecie śledzie proboszcza? To danie z powodzeniem zastąpi tradycyjne śledzie pod pierzynką czy po kaszubsku. Skąd wzięła się ich nazwa? Tego nie wiadomo. Możemy jedynie zgadywać, że zapewne były przysmakiem lub popisowym daniem jakiegoś proboszcza. Sprawdźcie, jak się robi śledzie proboszcza.
Ale zanim przejdziemy do przepisu właściwego, zobaczcie, jak zrobić też klasyczne potrawy ze śledziami. Poniżej cztery odsłony:
Śledzie proboszcza - przepis
Składniki:
- ok. 500 g śledzi a la matias (4-5 płatów),
- 230 g marynowanych grzybków (waga po odsączeniu zalewy),
- cebula,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- pół pęczka natki pietruszki
Śledzie proboszcza - sposób przygotowania
Śledzie moczymy w wodzie lub mleku (wymieniamy ją co jakiś czas) przez kilka godzin, aż pozbedziemy się nadmiaru soli. Potem osuszamy je papierowym ręcznikiem i kroimy pod kątem na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Cebulę kroimy w piórka, a marynowane grzybki (mogą to być leśne grzyby, kurki, pieczarki) na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy olej rzepakowy, sok z cytryny i mieszamy. Po wierzchu posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Wskazówka: Śledzie proboszcza można podać również na półmisku. Wówczas nie mieszamy składników sałatki w misce, ale wykładamy w rządkach pokrojoną rybę, grzybki i cebulę obok siebie. Olej mieszamy z sokiem z cytryny w kubku i polewamy składniki, a na wierzch wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane śledzie proboszcza również wstawiamy do lodówki na dłuższy czas przed podaniem.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy