Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób okazja, by spotkać się z całą rodziną. Każdy, kto ma taką możliwość, stara się spędzić Wigilię i dni świąteczne w gronie najbliższych, nawet jeśli wymaga to dalekiej podróży. W tym roku zapewne będzie inaczej - ze względu na pandemię koronawirusa zalecane są spotkania na mniejszą skalę.
Dla wielu osób oznacza to, że zamiast nawet kilkunastu osób przy stole wigilijnym zasiądzie tylko kilka. Ze względu na to trzeba również znacząco ograniczyć ilość jedzenia. Jak to zrobić? W końcu u wielu osób stoły aż uginają się od potraw! Mamy dla was kilka przepisów na wigilijne dania na mniejszą skalę.
Sprawdźcie też naszą listę świątecznych potraw. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak się za to wszystko zabrać:
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia, obieramy ze skorup i kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy ze skórki i gotujemy, aż zmiękną. Po przestudzeniu kroimy je drobno. W kostkę siekamy też ogórki kiszone i obrane jabłko. Do miski wrzucamy przygotowane składniki, wsypujemy groszek konserwowy i mieszamy. W kubku łączymy jogurt i majonez, dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a potem wstawiamy do lodówki.
Pierogi z kapustą i grzybami fot. ONiONA_studio / shutterstock.com
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Przygotowujemy ciasto na pierogi: na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy kopiec. Dodajemy sól, olej i powoli dolewamy ciepłą wodę, jednocześnie zbierając palcami ciasto. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne, niezbyt klejące ciasto. Formujemy je w kulkę i odkładamy, by odpoczęło. Potem podsypujemy je mąką, rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka foremką lub brzegami szklanki.
Przygotowujemy nadzienie: suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą na około dwie-trzy godziny przed rozpoczęciem przygotowywania pierogów. Wyjmujemy je z wody i odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki, a wodę zachowujemy. Kapustę kiszoną przelewamy dwa-trzy razy wodą, aby nie była zbyt kwaśna. Odcedzamy ją i szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie w rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i grzyby oraz poszatkowaną kapustę. Dodajemy także ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykrywką około 15-20 minut, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy odrobiną soli do smaku.
Przygotowujemy pierogi: na każdy krążek z ciasta nakładamy porcję farszu. Pierogi zalepiamy. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy pierogi. Dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej.
Wskazówka: Jeśli zostanie wam farsz, możecie podać go jako osobną potrawę - kapustę z grzybami. Porcję ciasta można też podzielić na dwie części - z jednej przygotować pierogi, a z drugiej uszka do barszczu.
Składniki:
Dzień wcześniej zalewamy mak wrzątkiem i odcedzamy. Zalewamy wodą (dwukrotnie większa ilość wody niż maku) i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy mak i dokładnie odciskamy na gęstym sicie lub używając czystej bawełnianej ściereczki. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Pszenicę lub kaszę pęczak przelewamy wodą, a potem gotujemy do miękkości. Do zmielonego maku dodajemy płynny miód, wodę, cukier oraz cukier z wanilią, mieszamy. Orzechy włoskie i laskowe siekamy, dodajemy do maku, wrzucamy także migdały oraz skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy, wierzch ozdabiamy bakaliami i wstawiamy do lodówki, aby kutia się dobrze schłodziła.
Jakie śledzie na Wigilię? Przetestowaliśmy kilka przepisów od polskich gwiazd kulinariów. Zobaczcie naszych faworytów: