Święta w małym gronie. Co ugotować i w jakiej ilości? Przepisy na mniejszą skalę

Planujecie spędzić Boże Narodzenie w małym gronie? Pamiętajcie, by dostosować ilość jedzenia, które pojawi się na stole, do liczby gości. Po co jeść na siłę albo - co gorsza - wyrzucać resztki? Dziś mamy dla was kilka pomysłów na dania na małą Wigilię. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Święta w małym gronie

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób okazja, by spotkać się z całą rodziną. Każdy, kto ma taką możliwość, stara się spędzić Wigilię i dni świąteczne w gronie najbliższych, nawet jeśli wymaga to dalekiej podróży. W tym roku zapewne będzie inaczej - ze względu na pandemię koronawirusa zalecane są spotkania na mniejszą skalę.

Dla wielu osób oznacza to, że zamiast nawet kilkunastu osób przy stole wigilijnym zasiądzie tylko kilka. Ze względu na to trzeba również znacząco ograniczyć ilość jedzenia. Jak to zrobić? W końcu u wielu osób stoły aż uginają się od potraw! Mamy dla was kilka przepisów na wigilijne dania na mniejszą skalę.

Sprawdźcie też naszą listę świątecznych potraw. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak się za to wszystko zabrać:

Sałatka jarzynowa - przepis na mniejszą porcję (dla czterech-pięciu osób)

Składniki:

  • 200 g marchewki,
  • 100 g pietruszki,
  • 150 g ziemniaków,
  • małe jabłko,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • 2 mniejsze jajka,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • mały kawałek selera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę jarzynową? 

Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia, obieramy ze skorup i kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy ze skórki i gotujemy, aż zmiękną. Po przestudzeniu kroimy je drobno. W kostkę siekamy też ogórki kiszone i obrane jabłko. Do miski wrzucamy przygotowane składniki, wsypujemy groszek konserwowy i mieszamy. W kubku łączymy jogurt i majonez, dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a potem wstawiamy do lodówki. 

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis na mniejszą porcję (ok. 30 sztuk)

Pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami fot. ONiONA_studio / shutterstock.com

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 75 g suszonych grzybów,
  • mała cebula,
  • olej roślinny do smażenia,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól do smaku

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Przygotowujemy ciasto na pierogi: na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy kopiec. Dodajemy sól, olej i powoli dolewamy ciepłą wodę, jednocześnie zbierając palcami ciasto. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne, niezbyt klejące ciasto. Formujemy je w kulkę i odkładamy, by odpoczęło. Potem podsypujemy je mąką, rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka foremką lub brzegami szklanki.

Przygotowujemy nadzienie: suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą na około dwie-trzy godziny przed rozpoczęciem przygotowywania pierogów. Wyjmujemy je z wody i odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki, a wodę zachowujemy. Kapustę kiszoną przelewamy dwa-trzy razy wodą, aby nie była zbyt kwaśna. Odcedzamy ją i szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie w rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i grzyby oraz poszatkowaną kapustę. Dodajemy także ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykrywką około 15-20 minut, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy odrobiną soli do smaku.

Przygotowujemy pierogi: na każdy krążek z ciasta nakładamy porcję farszu. Pierogi zalepiamy. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy pierogi. Dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. 

Zobacz wideo Problem z lepieniem pierogów? Jest na to kilka sposobów:

Wskazówka: Jeśli zostanie wam farsz, możecie podać go jako osobną potrawę - kapustę z grzybami. Porcję ciasta można też podzielić na dwie części - z jednej przygotować pierogi, a z drugiej uszka do barszczu. 

Kutia - mała porcja (dla trzech osób)

Składniki:

  • 150 g maku,
  • 50 g pszenicy lub kaszy pęczak,
  • 50 g migdałów,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • łyżka skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka płynnego miodu,
  • łyżka cukru z dodatkiem wanilii,
  • 2-3 łyżki wody

Jak zrobić kutię? 

Dzień wcześniej zalewamy mak wrzątkiem i odcedzamy. Zalewamy wodą (dwukrotnie większa ilość wody niż maku) i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy mak i dokładnie odciskamy na gęstym sicie lub używając czystej bawełnianej ściereczki. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.

Pszenicę lub kaszę pęczak przelewamy wodą, a potem gotujemy do miękkości. Do zmielonego maku dodajemy płynny miód, wodę, cukier oraz cukier z wanilią, mieszamy. Orzechy włoskie i laskowe siekamy, dodajemy do maku, wrzucamy także migdały oraz skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy, wierzch ozdabiamy bakaliami i wstawiamy do lodówki, aby kutia się dobrze schłodziła. 

Co jeszcze warto zrobić, by nie marnować jedzenia?

  • Porozmawiajcie z domownikami i dopytajcie o ulubione przepisy. Zamiast trzech rodzajów śledzi zróbcie jedne - te najsmaczniejsze. A może na waszej Wigilii ryba po grecku znika w okamgnieniu, a karpia jedzą tylko dziadkowie i kuzyni? Wybierzcie te potrawy, które faktycznie będą chętnie jedzone i wizja podania ich na śniadanie czy kolację w pierwszy i drugi dzień świąt nie będzie nikogo przyprawiać o mdłości.

Jakie śledzie na Wigilię? Przetestowaliśmy kilka przepisów od polskich gwiazd kulinariów. Zobaczcie naszych faworytów:

  • Przygotujcie spiżarnię na weki, a zamrażalnik na mrożonki. Pierogi, smażonego karpia, niektóre ciasta można spokojnie zamrozić, a barszcz czy bigos - zawekować. 
  • Przygotujcie mniejsze naczynia. Schowajcie głęboko wielki garnek czy największą blachę na ciasto. Przydadzą się na imprezę, gdy minie zagrożenie zachorowaniem.
  • Zaplanujcie dobrze zakupy i spróbujcie udać się po nie odpowiednio wcześnie. Nieprzemyślane zakupy robione w pośpiechu sprzyjają kupowaniu za dużo i łapaniu dodatkowych opakowań produktów - zwłaszcza przecenionych.
  • Jeśli nie jesteście bardzo związani z tradycją, rozważcie, czy nie ograniczyć liczby dań. Może zamiast 12 przygotujecie tylko sześć? A może po prostu przygotujcie ich 12 i podzielcie się z kimś - niektóre organizacje charytatywne organizują zbiórki żywności dla osób ubogich i chętnie przyjmują taką pomoc.
  • Rozważcie catering świąteczny. Obecnie wiele restauracji, by ustrzec się przed zamknięciem, otwiera taką działalność. Często można zaznaczyć, na ile osób przewidziana jest kolacja wigilijna i zakupić odpowiednią ilość jedzenia. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.