Piernik to ciasto, które obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole. Jego korzenny aromat jest doskonałą metodą, aby wprawić się w świąteczny nastrój. Jak upiec dobry piernik? Użyjcie pomidorów. Dzięki nim ciasto będzie nie tylko wyjątkowo aromatyczne, lecz także cudownie wilgotne. Same pomidory natomiast nie będą wyczuwalne w smaku.
Sprawdźcie także piernik w wydaniu naleśnikowym. Mamy naprawdę fajny przepis:
Piernik pomidorowy to jeden z najsłynniejszych przepisów wegańskich Marty Dymek, autorki popularnego bloga "Jadłonomia". Ale czy pomidory sprawdzą się także jako dodatek do tradycyjnego piernika przygotowywanego z dodatkiem jajek i masła? Zdecydowanie! Jeśli zdarza się wam przygotować to ciasto zbyt suche i zwarte, dodatek pomidorów może być prawdziwym wybawieniem (podobnie jak obecność np. cukinii). Sprawdźcie, jak zrobić pyszny i wilgotny piernik z pomidorami.
Składniki (na keksówkę o wymiarach ok. 24 x 13 cm)
Polewa czekoladowa:
Pomidory blendujemy (jeśli używamy świeżych, przecieramy je przez sitko, aby usunąć pestki), a następnie dodajemy do nich jajka, miękkie masło i cukier. Wszystko razem mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Używając kuchennego miksera, dokładnie łączymy składniki na gładką masę. Potem dodajemy kandyzowane owoce oraz posiekane orzechy włoskie i mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto, a następnie wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 40 minut.
W garnku rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki, dodajemy do niej masło i mleko. Gdy ciasto się upiecze, oblewamy je polewą czekoladową.