Piernik z pomidorami? Pomysł na genialną wersję świątecznego klasyku [PRZEPIS]

Piernik z pomidorami? To połączenie może budzić wątpliwości. Kiedy jednak spróbujecie takiego ciasta, bez wątpienia zrozumiecie, jaki ten patent jest genialny. Sprawdźcie, jak zrobić piernik z pomidorami.

Piernik z pomidorami - nowa odsłona klasyku

Piernik to ciasto, które obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole. Jego korzenny aromat jest doskonałą metodą, aby wprawić się w świąteczny nastrój. Jak upiec dobry piernik? Użyjcie pomidorów. Dzięki nim ciasto będzie nie tylko wyjątkowo aromatyczne, lecz także cudownie wilgotne. Same pomidory natomiast nie będą wyczuwalne w smaku. 

Sprawdźcie także piernik w wydaniu naleśnikowym. Mamy naprawdę fajny przepis:

Piernik pomidorowy to jeden z najsłynniejszych przepisów wegańskich Marty Dymek, autorki popularnego bloga "Jadłonomia". Ale czy pomidory sprawdzą się także jako dodatek do tradycyjnego piernika przygotowywanego z dodatkiem jajek i masła? Zdecydowanie! Jeśli zdarza się wam przygotować to ciasto zbyt suche i zwarte, dodatek pomidorów może być prawdziwym wybawieniem (podobnie jak obecność np. cukinii). Sprawdźcie, jak zrobić pyszny i wilgotny piernik z pomidorami.

Piernik z pomidorami - przepis

Składniki (na keksówkę o wymiarach ok. 24 x 13 cm)

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200-250 g pomidorów krojonych z puszki (można także użyć niesolonego przecieru pomidorowego lub pokrojonych, sparzonych pomidorów świeżych),
  • 2 małe jajka,
  • łyżka kakao,
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki masła,
  • garść kandyzowanych owoców lub suszonej żurawiny,
  • garść orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • łyżka masła,
  • łyżka mleka

Jak zrobić piernik z pomidorami? 

Pomidory blendujemy (jeśli używamy świeżych, przecieramy je przez sitko, aby usunąć pestki), a następnie dodajemy do nich jajka, miękkie masło i cukier. Wszystko razem mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Używając kuchennego miksera, dokładnie łączymy składniki na gładką masę. Potem dodajemy kandyzowane owoce oraz posiekane orzechy włoskie i mieszamy ciasto drewnianą łyżką.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto, a następnie wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 40 minut. 

W garnku rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki, dodajemy do niej masło i mleko. Gdy ciasto się upiecze, oblewamy je polewą czekoladową. 

Zobacz wideo Zobaczcie także przepis na klasyczny piernik. Instrukcje krok po kroku w poniższym wideo:
Więcej o: