Ciastka orzeszki to popularny deser świąteczny, pamiętający jeszcze czasy PRL-u. Samodzielnie przygotowane pyszne ciasteczka mogą przywołać wspomnienia sprzed lat i umilić czas świąt, które w tym roku będą pewnie trochę inne. Sprawdźcie, jak zrobić ciastka orzeszki – wszystko wyjaśniamy.
Uwaga! Do przygotowania ciastek będziecie potrzebować specjalnej formy lub opiekacza. Dzięki temu ciasteczka zyskają kształt orzeszków i łatwo będzie wypełnić je masą.
W tym roku przygotowujecie pierniczki? Zobaczcie, jak je udekorować:
Składniki:
Na ciasto:
Na krem:
Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, cukier oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i łączymy, siekając nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy wszystkie składniki, z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy krem: Masło rozpuszczamy w garnuszku z cukrem oraz mlekiem (jeśli używamy masła orzechowego, także je dodajemy). Następnie wsypujemy mleko w proszku i (ewentualnie) kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciastka orzeszki: Z przygotowanego ciasta formujemy małe kulki, wkładamy je do foremek w opiekaczu lub na specjalnej patelni i pieczemy, aż będą rumiane. Następnie upieczone „łupinki” orzechów łączymy w pary, jedną z nich nadziewany kremem i zamykamy drugą. Ciastka orzeszki przechowujemy w lodówce.