Ciastka orzeszki to wspomnienie dzieciństwa i popularny świąteczny deser. Jak je zrobić? [PRZEPIS]
Ciastka orzeszki - wspomnienie dzieciństwa
Ciastka orzeszki to popularny deser świąteczny, pamiętający jeszcze czasy PRL-u. Samodzielnie przygotowane pyszne ciasteczka mogą przywołać wspomnienia sprzed lat i umilić czas świąt, które w tym roku będą pewnie trochę inne. Sprawdźcie, jak zrobić ciastka orzeszki – wszystko wyjaśniamy.
Uwaga! Do przygotowania ciastek będziecie potrzebować specjalnej formy lub opiekacza. Dzięki temu ciasteczka zyskają kształt orzeszków i łatwo będzie wypełnić je masą.
W tym roku przygotowujecie pierniczki? Zobaczcie, jak je udekorować:
Ciastka-orzeszki – przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g cukru pudru,
- 2 średnie jajka,
- 200 g zimnego masła,
- opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- 2 szklanki mleka w proszku,
- kostka masła lub margaryny,
- 100 ml mleka,
- 100 g cukru pudru,
- opcjonalnie: 2 łyżki kakao, masło orzechowe (do smaku)
Jak zrobić ciastka orzeszki?
Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, cukier oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i łączymy, siekając nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy wszystkie składniki, z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy krem: Masło rozpuszczamy w garnuszku z cukrem oraz mlekiem (jeśli używamy masła orzechowego, także je dodajemy). Następnie wsypujemy mleko w proszku i (ewentualnie) kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciastka orzeszki: Z przygotowanego ciasta formujemy małe kulki, wkładamy je do foremek w opiekaczu lub na specjalnej patelni i pieczemy, aż będą rumiane. Następnie upieczone „łupinki” orzechów łączymy w pary, jedną z nich nadziewany kremem i zamykamy drugą. Ciastka orzeszki przechowujemy w lodówce.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy