Jak długo moczyć śledzie? Podpowiadamy, jak je przygotować do wigilijnych dań

Sledzie na różne sposoby lądują chyba na każdym wigilijnym stole. Przed przyrządzeniem musimy je jednak odpowiednio przygotować. Jak to zrobić?

Śledź w śmietanie, w oleju, korzenny, pod pierzynką, po kaszubsku... Jest wiele sposobów, aby przyrządzić go na wigilijny stół. Zanim zabierzemy się za zrobienie go w ulubionej wersji, rybę trzeba przygotować. Poniżej kilka trików.

Jak długo moczyć śledzie?  

Niektórzy do przygotowania dań wigilijnych kupują całe śledzie, które trzeba wymoczyć, a potem wyfiletować. Takie ryby potrzebują dłuższego moczenia w wodzie. Czas moczenia śledzi zależy przede wszystkim od ich wielkości. Zaleca się, aby zostawić je w wodzie na 12, a nawet 18 godzin. W tym czasie przynajmniej dwa razy wylewamy wodę i wymieniamy ją na świeżą. Właśnie dlatego tej ryby nie możemy kupować na ostatnią chwilę. 

Dodatkowo, po wyfiletowaniu, warto skropić śledzie sokiem z cytryny i odstawić na noc do lodówki. W ten sposób pozbędziemy się mniejszych ości.

Zobacz wideo Co ze śledzia? Mamy kilka propozycji

Jak długo moczyć płaty śledziowe?

Do przygotowania wigilijnych potraw najczęściej kupujemy solone płaty śledziowe. Zanim włożymy je do miski z wodą, sprawdźmy, jak bardzo słony jest ich smak. Od tego uzależniamy czas moczenia ryb. Większości płatów śledziowych wystarczą 2-3 godziny w wodzie, przy czym co godzinę zalewę należy odlewać i wlewać świeżą wodę. Płaty śledziowe można także wymoczyć w maślance lub w wodzie z dodatkiem octu.

Po tym czasie powinny być zdecydowanie mniej słone. Aby były jeszcze bardziej kruche i delikatne, możemy zalać je mlekiem i odstawić na kolejną godzinę.

Jak przygotować śledzie w occie?

Wiele osób do przygotowania wigilijnych śledzi używa ryb z octu lub z oleju. Gdy korzystamy z filetów w occie, a chcemy, by były łagodniejsze, możemy je przepłukać pod wodą i osuszyć, by zneutralizować częściowo octowy aromat. Jeśli wykorzystujemy śledzie z oleju, wyjmijmy je i osuszmy papierowym ręcznikiem przed przygotowaniem dania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.