Ciepłe danie na sylwestra? To musi być coś naprawdę przepysznego. Warto wynagrodzić sobie ten dziwny 2020 rok, a smakowita potrawa nada się do tego najlepiej. Nie wahajcie się tej nocy sięgnąć po coś wyjątkowego - może na waszym stole pojawi się składnik, po który nie sięgacie na co dzień? A może będzie to dobrze znane danie, pojawiające się zawsze podczas świętowania? A może zainspirujecie się naszymi przepisami? Mamy dla was trzy propozycje.
Składniki:
* najlepiej wykorzystać bułkę tartą własnej roboty - czerstwą bułkę pokruszona w malakserze na spore kawałki
Maślankę mieszamy z musztardą oraz płynnym miodem w sporej misce. Następnie wkładamy pałki z kurczaka i dokładnie obtaczany je w marynacie. Zostawiamy je w lodówce na 2 godziny. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą, dodajemy do niej szczyptę soli i pieprzu oraz wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Wlewamy także 2 łyżki oliwy bądź oleju, mieszamy. Następnie wyjmujemy pałki z kurczaka z marynaty i obtaczamy w panierce, aby jak najwięcej okruchów przykleiło się do mięsa. Tak przygotowane pałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut.
Pałki z kurczaka podajemy na ciepło z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, BBQ czy pomidorowym z ziołami.
Składniki (na 4 porcje):
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, a następnie dobrze go odcedzamy. Krewetki tygrysie obieramy z pancerzyków i usuwamy jelitka. Kiełbasę chorizo kroimy w plastry, szalotkę w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy plastry chorizo, smażymy. Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulkę oraz rozdrobniony czosnek. Następnie wrzucamy krewetki oraz połówki pomidorków koktajlowych, wszystko razem mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty. Zmniejszamy ogień i wlewamy wino, a gdy wyparuje, dodajemy mascarpone, chilli oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy ugotowany (i dobrze odcedzony) makaron tagliatelle. Łączymy z sosem i podajemy na gorąco.
Składniki:
Makaron conchiglioni gotujemy na półtwardo - przez około 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do garnuszka wlewamy trochę oleju i podsmażamy cebulę, następnie wlewamy passatę pomidorową. Dodajemy 1 rozdrobniony ząbek czosnku, bazylię i oregano. Dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy szpinak. Dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte w wyciskarce, pomidory suszone pokrojone w kostkę, a także gałkę muszkatołową, ricottę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Muszle wypełniamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 st. C. Na 10 minut przed wyjęciem z pieca, muszle posypujemy kawałkami sera mozzarella.