Ciepłe danie na sylwestra - co podać w ostatni wieczór roku? [PRZEPISY]

Brak sylwestrowej zabawy najlepiej wynagrodzić sobie... pysznym jedzeniem. Jakie ciepłe danie na sylwestra najlepiej przygotować? Sprawdźcie nasze smakowite propozycje.

Ciepłe danie na sylwestra? To musi być coś naprawdę przepysznego. Warto wynagrodzić sobie ten dziwny 2020 rok, a smakowita potrawa nada się do tego najlepiej. Nie wahajcie się tej nocy sięgnąć po coś wyjątkowego - może na waszym stole pojawi się składnik, po który nie sięgacie na co dzień? A może będzie to dobrze znane danie, pojawiające się zawsze podczas świętowania? A może zainspirujecie się naszymi przepisami? Mamy dla was trzy propozycje.

Drinki na sylwestra to nie tylko szampanDrinki na sylwestra: przepisy na drinki sylwestrowe (także te bez alkoholu)

Ciepłe danie na sylwestra: chrupiące pałki z kurczaka

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka,
  • 150 ml maślanki,
  • 2 pełne łyżki musztardy,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g bułki tartej*,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

* najlepiej wykorzystać bułkę tartą własnej roboty - czerstwą bułkę pokruszona w malakserze na spore kawałki

Ciepłe danie na sylwestra: chrupiące pałki z kurczaka - sposób przygotowania

Maślankę mieszamy z musztardą oraz płynnym miodem w sporej misce. Następnie wkładamy pałki z kurczaka i dokładnie obtaczany je w marynacie. Zostawiamy je w lodówce na 2 godziny. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą, dodajemy do niej szczyptę soli i pieprzu oraz wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Wlewamy także 2 łyżki oliwy bądź oleju, mieszamy. Następnie wyjmujemy pałki z kurczaka z marynaty i obtaczamy w panierce, aby jak najwięcej okruchów przykleiło się do mięsa. Tak przygotowane pałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut. 

Pałki z kurczaka podajemy na ciepło z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, BBQ czy pomidorowym z ziołami.

Zobacz wideo Sprawdźcie też nasz przepis na muszle makaronowe z boczkiem i porem

Ciepłe danie na sylwestra: tagliatelle z krewetkami i chorizo - przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g suchego makaronu tagliatelle,
  • 200 g krewetek tygrysich,
  • 100 g chorizo,
  • 150 g serka mascarpone,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 80 ml wytrawnego białego wina,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa

Ciepłe danie na sylwestra: tagliatelle z krewetkami i chorizo - sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, a następnie dobrze go odcedzamy. Krewetki tygrysie obieramy z pancerzyków i usuwamy jelitka. Kiełbasę chorizo kroimy w plastry, szalotkę w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy plastry chorizo, smażymy. Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulkę oraz rozdrobniony czosnek. Następnie wrzucamy krewetki oraz połówki pomidorków koktajlowych, wszystko razem mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty. Zmniejszamy ogień i wlewamy wino, a gdy wyparuje, dodajemy mascarpone, chilli oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy ugotowany (i dobrze odcedzony) makaron tagliatelle. Łączymy z sosem i podajemy na gorąco.

Pomysły na menu sylwestrowePomysły na menu sylwestrowe

Ciepłe danie na sylwestra: muszle faszerowane szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu conchiglioni (muszle),
  • 250 g rozmrożonego szpinaku,
  • 250 g serka ricotta (można zamienić na mascarpone lub serek kanapkowy śmietankowy),
  • 120 g sera mozzarella,
  • 10 suszonych pomidorków,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Ciepłe danie na Sylwestra: muszle faszerowane szpinakiem - sposób przygotowania

Makaron conchiglioni gotujemy na półtwardo - przez około 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do garnuszka wlewamy trochę oleju i podsmażamy cebulę, następnie wlewamy passatę pomidorową. Dodajemy 1 rozdrobniony ząbek czosnku, bazylię i oregano. Dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy szpinak. Dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte w wyciskarce, pomidory suszone pokrojone w kostkę, a także gałkę muszkatołową, ricottę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Muszle wypełniamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 st. C. Na 10 minut przed wyjęciem z pieca, muszle posypujemy kawałkami sera mozzarella.