Planujecie upiec ciasto na Nowy Rok? Świetnie, najlepiej rozpocząć go radośnie i smakowicie. Na taką okazję doskonale nada się pyszny tort. Mamy dziś dla was dwie propozycje na doskonałe wypieki noworoczne. Jakie ciasto na Nowy Rok upiec? Sprawdźcie nasze pomysły.
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 22 cm):
Na biszkopt:
Na mus malinowy:
Na krem kokosowy:
Dodatkowo:
Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli wsypujemy cukier i, cały czas mieszając, dodajemy żółtka. Potem przesiewamy do masy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dodajemy proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Przygotowujemy mus malinowy: galaretkę przygotowujemy w garnku według przepisu na opakowaniu (można dodać 3/4 podanej ilości wody). Rozmrożone maliny dodajemy do galaretki. Na umytą formę po pieczeniu biszkoptu (lub na tortownicę o takich samych wymiarach) kładziemy duży kawałek folii spożywczej i wlewamy do środka galaretkę. Wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin, aby wystygła.
Przygotowujemy krem kokosowy: śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dodajemy także mascarpone i wiórki kokosowe, łączymy, używając miksera.
Przygotowujemy tort malinowo-kokosowy: Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w połowie na dwie równe części. Nasączamy je herbatą. Na pierwszy blat ciasta wykładamy zastygniętą galaretkę, na niej rozsmarowujemy 1/3 ilości przygotowanego kremu kokosowego. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i na niego wykładamy drugą warstwę kremu kokosowego. Krem rozsmarowujemy także na bokach tortu. Białą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch tortu. Możemy go także udekorować całymi malinami, jeśli takie mamy, lub kopułkami kremu. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy schłodzone.
Składniki (na tortownicę ok. 23 cm):
Na biszkopt kakaowy:
Na masę czekoladową:
Dodatkowo:
Przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas mieszając, dodajemy cukier i żółtka. Potem przesiewamy do ciasta mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, dodajemy także skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i przekrawamy go na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy sokiem z pomarańczy.
Przygotowujemy masę czekoladową: czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem 2 łyżek masła i 2 łyżek mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę, mieszamy z mascarpone i orzechami włoskimi. Wlewamy wystudzoną czekoladę i dokładnie łączymy. Do masy można dodać cukier puder, jeśli jest za mało słodka.
Przygotowujemy tort pomarańczowo-czekoladowy: Pierwszy blat ciasta smarujemy masą czekoladową, kładziemy drugi, smarujemy kolejną porcją kremu i kładziemy ostatni blat. Krem rozsmarowujemy na wierzchu oraz na bokach ciasta. Gorzką czekoladę ścieramy na największych oczkach tarki i posypujemy wierzch, rozrzucamy na nim też kawałki skórki pomarańczowej.