Jakie ciasto na Nowy Rok? Przywitaj go tortem!
Planujecie upiec ciasto na Nowy Rok? Świetnie, najlepiej rozpocząć go radośnie i smakowicie. Na taką okazję doskonale nada się pyszny tort. Mamy dziś dla was dwie propozycje na doskonałe wypieki noworoczne. Jakie ciasto na Nowy Rok upiec? Sprawdźcie nasze pomysły.
Ciasto na Nowy Rok: tort malinowo-kokosowy - przepis
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 22 cm):
Na biszkopt:
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 6 jajek,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na mus malinowy:
- 350 g rozmrożonych malin,
- 2 galaretki malinowe,
Na krem kokosowy:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 300 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- tabliczka białej czekolady,
- 1/2 szklanki zaparzonej słodkiej herbaty z cytryną
Ciasto na Nowy Rok: tort malinowo-kokosowy - sposób przygotowania
Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli wsypujemy cukier i, cały czas mieszając, dodajemy żółtka. Potem przesiewamy do masy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dodajemy proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Przygotowujemy mus malinowy: galaretkę przygotowujemy w garnku według przepisu na opakowaniu (można dodać 3/4 podanej ilości wody). Rozmrożone maliny dodajemy do galaretki. Na umytą formę po pieczeniu biszkoptu (lub na tortownicę o takich samych wymiarach) kładziemy duży kawałek folii spożywczej i wlewamy do środka galaretkę. Wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin, aby wystygła.
Przygotowujemy krem kokosowy: śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dodajemy także mascarpone i wiórki kokosowe, łączymy, używając miksera.
Przygotowujemy tort malinowo-kokosowy: Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w połowie na dwie równe części. Nasączamy je herbatą. Na pierwszy blat ciasta wykładamy zastygniętą galaretkę, na niej rozsmarowujemy 1/3 ilości przygotowanego kremu kokosowego. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i na niego wykładamy drugą warstwę kremu kokosowego. Krem rozsmarowujemy także na bokach tortu. Białą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch tortu. Możemy go także udekorować całymi malinami, jeśli takie mamy, lub kopułkami kremu. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy schłodzone.
Ciasto na Nowy Rok: tort pomarańczowo-czekoladowy - przepis
Składniki (na tortownicę ok. 23 cm):
Na biszkopt kakaowy:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- sok świeżo wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy,
- skórka otarta z 1 pomarańczy bio,
- 6 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę czekoladową:
- 200 g czekolady deserowej,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mleka,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Ciasto na Nowy Rok: tort pomarańczowo-czekoladowy - sposób przygotowania
Przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas mieszając, dodajemy cukier i żółtka. Potem przesiewamy do ciasta mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, dodajemy także skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i przekrawamy go na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy sokiem z pomarańczy.
Przygotowujemy masę czekoladową: czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem 2 łyżek masła i 2 łyżek mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę, mieszamy z mascarpone i orzechami włoskimi. Wlewamy wystudzoną czekoladę i dokładnie łączymy. Do masy można dodać cukier puder, jeśli jest za mało słodka.
Przygotowujemy tort pomarańczowo-czekoladowy: Pierwszy blat ciasta smarujemy masą czekoladową, kładziemy drugi, smarujemy kolejną porcją kremu i kładziemy ostatni blat. Krem rozsmarowujemy na wierzchu oraz na bokach ciasta. Gorzką czekoladę ścieramy na największych oczkach tarki i posypujemy wierzch, rozrzucamy na nim też kawałki skórki pomarańczowej.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur