Jakie ciasto na Nowy Rok? Przywitaj go tortem!

Jak najlepiej powitać Nowy Rok? Petardy są passe, impreza w tym roku nie wchodzi w rachubę... Nasza propozycja to pyszny tort domowej roboty. Jakie ciasto na Nowy Rok zrobić? Mamy dwa pomysły

Planujecie upiec ciasto na Nowy Rok? Świetnie, najlepiej rozpocząć go radośnie i smakowicie. Na taką okazję doskonale nada się pyszny tort. Mamy dziś dla was dwie propozycje na doskonałe wypieki noworoczne. Jakie ciasto na Nowy Rok upiec? Sprawdźcie nasze pomysły.

Ciasto na Nowy Rok: tort malinowo-kokosowy - przepis

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 22 cm):

Na biszkopt:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na mus malinowy:

  • 350 g rozmrożonych malin,
  • 2 galaretki malinowe,

Na krem kokosowy:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • tabliczka białej czekolady,
  • 1/2 szklanki zaparzonej słodkiej herbaty z cytryną
Zobacz wideo A może tort bezowy? Mamy przepis

Ciasto na Nowy Rok: tort malinowo-kokosowy - sposób przygotowania

Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli wsypujemy cukier i, cały czas mieszając, dodajemy żółtka. Potem przesiewamy do masy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dodajemy proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Przygotowujemy mus malinowy: galaretkę przygotowujemy w garnku według przepisu na opakowaniu (można dodać 3/4 podanej ilości wody). Rozmrożone maliny dodajemy do galaretki. Na umytą formę po pieczeniu biszkoptu (lub na tortownicę o takich samych wymiarach) kładziemy duży kawałek folii spożywczej i wlewamy do środka galaretkę. Wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin, aby wystygła.

Przygotowujemy krem kokosowy: śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dodajemy także mascarpone i wiórki kokosowe, łączymy, używając miksera.

Przygotowujemy tort malinowo-kokosowy: Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w połowie na dwie równe części. Nasączamy je herbatą. Na pierwszy blat ciasta wykładamy zastygniętą galaretkę, na niej rozsmarowujemy 1/3 ilości przygotowanego kremu kokosowego. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i na niego wykładamy drugą warstwę kremu kokosowego. Krem rozsmarowujemy także na bokach tortu. Białą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch tortu. Możemy go także udekorować całymi malinami, jeśli takie mamy, lub kopułkami kremu. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy schłodzone.

Ciasto na Nowy Rok: tort pomarańczowo-czekoladowy - przepis

Składniki (na tortownicę ok. 23 cm):

Na biszkopt kakaowy:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • sok świeżo wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy bio,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę czekoladową:

  • 200 g czekolady deserowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Ciasto na Nowy Rok: tort pomarańczowo-czekoladowy - sposób przygotowania

Przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas mieszając, dodajemy cukier i żółtka. Potem przesiewamy do ciasta mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, dodajemy także skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i przekrawamy go na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy sokiem z pomarańczy.

Przygotowujemy masę czekoladową: czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem 2 łyżek masła i 2 łyżek mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę, mieszamy z mascarpone i orzechami włoskimi. Wlewamy wystudzoną czekoladę i dokładnie łączymy. Do masy można dodać cukier puder, jeśli jest za mało słodka. 

Przygotowujemy tort pomarańczowo-czekoladowy: Pierwszy blat ciasta smarujemy masą czekoladową, kładziemy drugi, smarujemy kolejną porcją kremu i kładziemy ostatni blat. Krem rozsmarowujemy na wierzchu oraz na bokach ciasta. Gorzką czekoladę ścieramy na największych oczkach tarki i posypujemy wierzch, rozrzucamy na nim też kawałki skórki pomarańczowej.