Jakie przekąski na sylwestra przygotować? Poprawna odpowiedź to: pyszne, różnorodne i w dużych ilościach. W końcu nawet jeśli ostatni dzień roku spędzamy pod kocykiem przed telewizorem, to musi być smacznie. Dziś mamy dla was trzy propozycje na przegryzki. Jakie przekąski na sylwestra przygotować?
Składniki:
Ser żółty oraz umyte pieczarki ścieramy na tarce o największych oczkach, natomiast wędlinę kroimy na mniejsze kawałki. Płat ciasta francuskiego rozkładamy i smarujemy po całej powierzchni sosem pomidorowym. Na nim układamy kawałki wędliny oraz rozsypujemy startymi pieczarkami i serem. Po wierzchu oprószamy oregano i bazylią. Ciasto francuskie z nadzieniem zwijamy w roladę, a potem kroimy ją na kawałki o szerokości około 1 cm. Każdy zawijas układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto wyrośnie i lekko się zrumieni.
Składniki:
Do podania: np. sos pomidorowy, sos czosnkowy, sos słodko-kwaśny itd.
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy, obtaczamy w mące pszennej. Do garnka wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy maślankę, dodajemy sodę oczyszczoną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w tak przygotowanym cieście zanurzamy każdą pieczarkę. Gdy olej będzie gorący, wkładamy pieczarki i smażymy je, aż się zrumienią. Najlepiej smażyć jednocześnie 3-4 pieczarki, gdyż każda z nich obniża temperaturę tłuszczu, a to sprzyja mocnemu nasiąkaniu ciasta.
Pieczarki po usmażeniu wyjmujemy na głęboki talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Pieczarki w cieście serwujemy z ulubionymi sosami na zimno lub na ciepło.
Składniki:
Rzodkiewki kroimy drobno, a szczypiorek siekamy. Do miski nakładamy twaróg oraz jogurt i łączymy. Dodajemy rzodkiewkę i szczypiorem, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ogórek myjemy i odcinamy jego końcówki. Używając specjalnej obieraczki lub bardzo ostrego noża kroimy ogórek w długie, cieniutkie plastry. Na każdy z nich nakładamy porcję twarożku i owijamy ogórkiem, przebijamy wykałaczką i układamy na dużym talerzu.