Sylwester na jeden haps, czyli jak zrobić koreczki na przekąskę [INSPIRACJE]

Koreczki to najlepsza imprezowa przekąska - zawsze znikają w okamgnieniu. Są smaczne, proste w przygotowaniu i doskonale nadają do zakąszenia różnych alkoholi. Jak zrobić koreczki na przekąskę sylwestrową? Sprawdźcie nasze propozycje

Nie masz talentu lub cierpliwości do przygotowywania skomplikowanych dań na sylwestra? Nic nie szkodzi! Koreczki robi się bardzo łatwo i szybko, a do tego można zrobić je na wiele sposobów, by każdemu posmakowały. Jak zrobić pyszne koreczki na przekąskę sylwestrową? Mamy dla was kilka propozycji na kompozycje różnych składników.

Koreczki z mozzarelli - pomysły na kompozycje

Lubicie ser mozzarella? Nada się on doskonale do stworzenia pysznych koreczków. Można wybrać zarówno małe kuleczki, które można od razu nabić na wykałaczki, jak i pokroić duże kule na mniejsze kawałki. Z czym komponować mozzarellę?

Koreczki z mozzarellą i pomidorkami to doskonałe, sprawdzone połączenie, które nie tylko dobrze smakuje i ładnie wygląda. Zwłaszcza jeśli użyjemy małych kuleczek sera i pomidorków koktajlowych. Nabijamy je w całości na wykałaczki, a na koniec dodajemy czarne oliwki lub listki świeżej mięty. Dobrze sprawdzą się także kawałki kabanosów drobiowych, plastry salami czy szynki parmeńskiej. Ciekawie będą smakować też koreczki z mozzarelli ze świeżymi truskawkami i kawałkiem awokado. Koreczki z mozzarellą i pomidorkami będą też bardzo smaczne, jeśli zamiast świeżych użyjecie suszonych pomidorów (dobrze odsączonych z oliwy lub przechowywanych bez tłuszczu). Gotowe koreczki warto skropić sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego lub posypać suszoną bazylią.

Zobacz wideo Koszyczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną z domowym majonezem

Koreczki z melonem - pomysły na kompozycje

Do czego wykorzystać melona? Naszym zdaniem doskonale sprawdzi się jako składnik sylwestrowych koreczków. Pokrojony na kawałki lub wydrążony na kształt kulki nada im niesamowitego smaku i aromatu. Z jakimi składnikami najlepiej go połączyć?

Pierwszym skojarzeniem, jakie zwykle przychodzi do głowy jest melon w połączeniu z szynką. Koreczki z melonem można podać ze zwiniętym lub pokrojonym na mniejsze kawałki plastrem szynki parmeńskiej lub innej wędzonej. Dobrze sprawdzi się również salami. Taką kompozycję świetnie uzupełni świeża papryka lub kawałek świeżego ogórka. Melon będzie także świetnie współgrał w połączeniu z serem pleśniowym (np. trójkącikiem camemberta) i połówką orzecha włoskiego. Koreczki z melonem i serem może zwieńczyć zielona oliwka. Jeśli macie ochotę na koreczki w wersji owocowej, połączcie melon z plastrem banana i połówką truskawki lub kawałkiem brzoskwini z syropu.

Koreczki z łososiem wędzonym - pomysły na kompozycje 

Bardzo ciekawym składnikiem do koreczków jest wędzony łosoś. Do ich przygotowania potrzebujemy oczywiście łososia wędzonego w plastrach, nie sałatkowego. Plastry powinny być dość zwarte, by łatwo można było je zwinąć. 

Łosoś wędzony smakuje doskonale w towarzystwie koperku. Wystarczy z plastra ogórka zrobić "podstawkę", na to wyłożyć trochę dość gęstego twarożku lub serka kanapkowego, na to kawałek łososia i gałązkę świeżego koperku. Dobrze sprawdzi się także odrobina posiekanego szczypiorku. Zamiast ogórka można użyć także kawałka pumpernikla lub innego ciemnego pieczywa. Do łososia doskonale pasują także czarne lub zielone oliwki, kawałki awokado lub połówki jajek na twardo. 

Więcej o: