Wprowadzenie podatku cukrowego sprawiło, że wiele słodzonych napojów, w tym coca-cola, kosztuje teraz więcej. Jak informowaliśmy niedawno, ceny są wyższe nawet niż w Niemczech czy Stanach Zjednoczonych.
To czas najwyższy, by odkryć... domową colę. Jak zrobić napój typu cola samodzielnie? Zapraszamy po przepis.
Składniki:
Na karmel:
Oraz:
Szklankę wody (ok. 250 ml) zagotowujemy. Na patelnię wlewamy łyżkę wody i wsypujemy 6 łyżek cukru. Mieszamy i podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
Dwie łyżki kawy zaparzamy w 100 ml wody. Z cytryny i pomarańczy ścieramy skórkę (najlepiej użyć cytrusów ekologicznych, których skórka nie jest zabezpieczana środkami grzybobójczymi), a następnie wyciskamy z nich sok. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy cukier, cynamon, kolendrę, cukier wanilinowy i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy karmel, sok z cytryny i pomarańczy oraz przecedzoną przez sitko kawę. Powstały syrop dokładnie mieszamy i odcedzamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Porcje syropu wlewamy do szklanek w proporcjach wedle uznania i zalewamy wodą gazowaną, dokładnie mieszamy. Domową colę można wzbogacić o sok z limonki, wiśni lub aromat anyżowy.
Co sądzicie o takiej domowej coli? Spróbujecie?