Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach

Smażone lody i smażone batoniki podbijały kiedyś internet. Ale czy znacie smażony krem? Ten rozpływający się w ustach deser podbije serca wszystkich łasuchów.

Istnieje wiele powodów, dla których kuchnia włoska należy do najbardziej lubianych na świecie. Na tej liście bez wątpienia znajdują się cremini, czyli genialna przekąska bardzo popularna we włoskich regionach Le Marche i Veneto.

Cremini - co to jest?

Cremini to nic innego jak krem smażony w chrupiącej panierce. Serwuje się je na słodko lub na słono, w Le Marche zwykle jako przystawkę, a w Veneto jako deser. Czasem podaje się je z dodatkiem smażonych oliwek nadziewanych mięsem lub jako dodatek do dań głównych. Cremini można zrobić samodzielnie w domu. Jak? Sprawdźcie przepis.

Cremini - przepis

Składniki (na około 40 porcji):

Na krem:

  • 2 szklanki pełnotłustego mleka,
  • 6 dużych żółtek,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 30 g mąki pszennej,
  • skórka starta z 1/2 cytryny ekologicznej,
  • laska wanilii

Na panierkę:

  • bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • olej arachidowy do smażenia
Zobacz wideo Bread and butter pudding

Jak zrobić cremini - smażony krem? 

Przygotowujemy krem: Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy skórkę z cytryny i zagotowujemy. Żółtka wbijamy do miski i roztrzepujemy razem z cukrem i mąką. Następnie powoli wlewamy gorące mleko (cały czas mieszając) i dokładnie łączymy. Krem podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając. Krem powinien być gęsty. Przelewamy go do dużego naczynia (np. żaroodpornego lub do formy na ciasto), warstwa powinna być wysoka na około 2,5 cm. Wygładzamy wierzch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i lekkiego wyschnięcia na około 2 godziny.

Przygotowujemy cremini: Krem dzielimy na równe niewielkie prostokątny. Następnie każdy z nich zanurzamy w bułce tartej, potem w rozkłóconym jajku i ponownie w bułce tartej. Cremini smażymy na gorącym głębokim oleju, obracając je kilkukrotnie w trakcie. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie przekładamy je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy przestudzone, oprószone dużą ilością cukru pudru lub z odrobiną soli. 

Więcej o: