Pączki hiszpańskie, zwane też wiedeńskimi lub po prostu gniazdami to znana słodka przekąska. Podobnie jak eklerki czy ptysie przygotowuje się je z ciasta parzonego. Pączki z naszych przepisów wychodzą bardzo miękkie i wilgotne. Nie czekajcie na tłusty czwartek - zróbcie próbę generalną już teraz. Poniżej dwa przepisy na wersję podstawową i nieco lżejszą, bo z piekarnika. Ale najpierw sprawdźcie też inne karnawałowe słodkości:
Składniki na ok. 15 sztuk:
Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy razem z masłem i solą. Do miski przesiewamy mąkę, którą wsypujemy na raz do wody, gdy będzie już wrzała. Mieszamy energicznie, cały czas podgrzewając, aż składniki dobrze się połączą i ciasto zacznie odchodzić od dna naczynia. Całość odstawiamy do ostudzenia.
Gdy będzie lekko ciepłe lub już zimne, stopniowo dodajemy jajka, miksując po każdym. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką. Jeśli takiego nie mamy, można poradzić sobie także z woreczkiem strunowym, najlepiej o grubszej folii - ciasto jest dość gęste i może łatwo rozerwać cienką folię.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 8-10 cm. Smarujemy je cienką warstwą oleju. Na każdym z nich wyciskamy okrąg z ciasta.
W międzyczasie w szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gdy będzie już gorący, ostrożnie wkładamy do środka ciastka papierem do góry. Po minucie papier można łatwo odkleić od pączków za pomocą szczypiec lub widelca. Pączki smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone pączki polewamy lukrem. Jak go zrobić? Sprawdźcie poniższy przepis:
Składniki na ok. 20 sztuk:
Przepis jest bardzo podobny do poprzedniego. W garnku zagotowujemy wodę, mleko, masło i sól. Dodajemy na raz przesianą mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek. Studzimy, po czym dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym.
Gotowe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 25 minut, aż pączki się zrumienią.
Ostudzone pączki polewamy lukrem. Można też oblać je czekoladową polewą, posypać cukrem pudrem lub pozostawić sauté.
Znacie pączki hiszpańskie? Przygotowujecie je u siebie?