Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości

Lubicie desery, które nie tylko dobrze smakują, lecz także pięknie wyglądają? Mamy dla was nowe wyzwanie - spróbujcie zrobić kwiat 3D w galaretce. Wygląda wprost olśniewająco.

Szukacie nowych wyzwań kulinarnych? Przygotujcie galaretkę z pięknym kwiatem 3D w środku. Od razu ostrzegamy, że to zadanie wymaga sporo cierpliwości, ale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Efektem jest prawdopodobnie najpiękniejsza porcja galaretki, jaką kiedykolwiek podacie. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Galaretka z kwiatem 3D - przepis

Aby przygotować galaretkę z kwiatem 3D, trzeba się zaopatrzyć w strzykawkę i specjalną końcówkę zwaną stalówką. Dzięki niej bez problemu zrobicie płatki kwiatów. Można je znaleźć w sklepach internetowych. Szukajcie ich pod hasłem "stalówki do galaretki" i wybierzcie taki kształt, który spodoba wam się najbardziej. Jeśli nie chcecie kupować stalówek, możecie wykorzystać dość grubą igłę do strzykawki. 

Będziecie także potrzebować miseczki lub salaterki. Jeśli chcecie podać małe porcje galaretki, weźcie takie miski, których używacie na co dzień. Jeżeli zamierzacie galaretką ozdobić np. sernik, to musicie wybrać taką miskę, której obwód brzegu będzie pasował do obwodu ciasta.

Składniki (na miskę o pojemności ok. 500 ml):

Na kopułkę:

  • 1,5 szklanki gorącej wody,
  • opakowanie przezroczystej galaretki (lub takiej w jasnym kolorze)

Na kwiat:

  • ok. 0,5 szklanki mleka,
  • łyżeczka żelatyny lub agaru,
  • łyżeczka cukru,
  • barwniki spożywcze (np. czerwony i zielony)

Jak zrobić galaretkę z kwiatem 3D?

Przygotowujemy galaretkę: Jasną lub przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w zagotowanej wodzie. Dokładnie mieszamy i przelewamy do miski. Gdy galaretka ostygnie, wstawiamy ją do lodówki i czekamy, aż całkowicie stężeje. 

Przygotowujemy płyn na kwiat: Mleko zagotowujemy, dodajemy do niego cukier oraz żelatynę bądź agar i dokładnie mieszamy. Aby zrobić dwukolorową galaretkę, musimy rozlać mleko do dwóch szklanek (najlepiej, aby w jednej znalazła się większa porcja mleka, w drugiej mniejsza). Dodajemy do nich barwniki i mieszamy. 

Przygotowujemy kwiat 3D: Do strzykawki nabieramy czerwony płyn. Wkłuwamy stalówkę w galaretkę i tworzymy płatki, wypuszczając nieduże ilości płynu. Zaczynamy od środkowych płatków, a potem przechodzimy do tych zewnętrznych (zewnętrzne płatki należy robić, wkłuwając stalówkę pod większym kątem). Po zrobieniu kwiatu płuczemy strzykawkę i w taki sam sposób robimy listki, używając zielonego płynu. 

Za pierwszym razem warto posiłkować się filmikami, które są dostępne na Youtube lub innych platformach. Cukiernicy - profesjonalni i amatorzy pokazują, jak się za to zabrać.

Zobacz wideo Słodkie przekąski na jeden HAPS. Arbuz w limonce

Uwaga! Jeśli korzystacie z igły, a nie stalówki, musicie przesuwać ją lekko w bok, by rozcinać galaretkę i robić przestrzeń na płatek.

Po wykonaniu całego kwiatu bardzo delikatnie zbieramy płyn, który zebrał się na powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Można też spłukać go małym strumieniem zimnej wody. 

Następnie miskę z galaretką wkładamy na chwilę do ciepłej wody. Pilnujemy, aby do salaterki nie nalała się woda i nie zostawiamy miseczki w cieple! Potrzebna jest dosłownie chwila, aby galaretka ładnie odeszła od brzegów salaterki. 

Gotową kopułkę z kwiatem kładziemy na sernik na zimno lub podajemy jako deser

Więcej o:
Copyright © Agora SA