Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
Kupno kiełbasy wysokiej jakości to nie lada wyzwanie, ale warto je podjąć. Produkty o dobrym składzie są nie tylko dużo lepsze dla naszego zdrowia, lecz także mają wspaniały, naturalny smak. Dziś mamy dla was poradnik, jak wybrać najlepszą kiełbasę. Naszym ekspertem był rzeźnik z warszawskiej firmy Jatka Butchery, pan Józef Maciński.
Jak wybrać dobrą kiełbasę?
Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na skład produktu. Powinien być prosty i nie zawierać sztucznych ulepszaczy smaku i konserwantów.
Mięso, woda, przyprawy, peklosól. Nic więcej nie jest potrzebne
- mówi Maciński i dodaje: - Dobrze by surowiec na kiełbasę, nie pochodził z masowej produkcji, ale od ludzi, którzy dbają o swoje zwierzęta.
Czy to oznacza, że w supermarkecie nie kupimy dobrej kiełbasy? Jak przyznaje warszawski rzeźnik, nie jest to proste. Najlepiej zaopatrywać się u mniejszych, lokalnych sprzedawców. Chodzi tu zarówno o traktowanie zwierząt (niestety masowa produkcja wyrobów mięsnych ma niewiele wspólnego z sielskim obrazkiem wprost ze wsi), jak i o selekcję surowca. Trzeba się również nastawić na wyższe ceny. - Dobry produkt kosztuje więcej, bo nie można pójść na skróty w produkcji, a selekcja surowca też ma znaczenie. O wiele mniejsza skala podbija cenę - podsumowuje Maciński.
Jak przechowywać kiełbasę, by przetrwała jak najdłużej?
- Kiełbasa w naturalnym flaku powinna wytrzymać minimum tydzień w lodówce o niskiej temperaturze, niezawinięta w plastik tylko papier - instruuje nasz ekspert. Jako inny sposób na przechowywanie kiełbasy podaje zawieszenie jej na haku nad kuchenką. Wtedy produkt wyschnie i może być przechowywany przez kilka tygodni. Kawałek kiełbasy dobrze obsuszonej wiszący nad kuchenką pamiętają zapewne nasi rodzice czy dziadkowie.
A jak poznać, że kiełbasa nie nadaje się do spożycia? Pan Maciński mówi: - Jeżeli kiełbasa zrobiła się śliska i ma nieprzyjemny zapach, jest to jeden z objawów, że powinna opuścić naszą lodówkę. - Taka kiełbasa nie nadaje się zatem do spożycia. Należy zapomnieć o oporach przed wyrzucaniem jedzenia czy o wydanych pieniądzach. Zepsute mięso może nam przysporzyć tylko problemów zdrowotnych, jakim jest na przykład zatrucie jadem kiełbasianym. Więcej o tym:
Jak wybrać dobre parówki? Czy to w ogóle możliwe?
Parówki przez długi czas uchodziły za najgorszy rodzaj wyrobu mięsnego. - Rynek mięsa na szczęście się zmienił, parówki przestały być towarem drugiej kategorii - przyznaje rzeźnik. Te wyroby również można dostać u małych dostawców.
Takie parówki dobrze smakują i są zrobione z dobrego surowca. Wytworzenie parówki nie jest prostym procesem, jak nam się wydaje. Nie wystarczy zmielić mięsa
- tłumaczy. - Mięso na parówki nie może podczas mielenia przekroczyć temp 14 stopni. Jeżeli temperatura będzie wyższa, mięso nie połączy się ściśle.
Jeżeli jednak zdecydujecie się na zakup parówek w supermarkecie, zwróćcie uwagę na ilość mięsa, z którego zostały wypróbowane. Dziś łatwiej dostać takie zrobione z ponad 90 proc. mięsa, niezawierające wielu dodatków i konserwantów. Parówki z mniejszą zawartością mięsa nie powinny nas w ogóle interesować.
A co zrobić z parówkami? Pomysłów jest sporo. My polecamy coś nietypowego - utopeńce, czyli marynowane parówki.
Są tu fani kiełbasy? Jaką kupujecie najczęściej? Czym się sugerujecie?
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Robert Makłowicz - jakie potrawy zjadł w swoich programach? Powstała analiza. Nie tylko liczby robią wrażenie
-
Popcorn brownie można dostać w sieciówce fast food. A łatwo zrobisz je w domu [PRZEPIS]
- Potrawy z ziemniaków. Przekonaj się, co wiesz o tym polskim warzywie. Będzie komplet?
- Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie. U nas to już norma
- Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Najnowszy raport o stanie zdrowotnym Polaków NIPZ-PZH: W diecie Polaków jest zbyt dużo niezdrowych tłuszczów nasyconych
- Łap Banana, czyli nowy smak w serii napojów Huel Ready-to-drink