Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]

Ryż na mleku to jedno z tych dań, które przywodzi na myśl czas dzieciństwa. Dziś mamy dla was inną wersję tej potrawy. Sprawdźcie, jak zrobić babeczki z ryżowym puddingiem.

Wszyscy wiemy, że odtwarzanie ulubionych smaków dzieciństwa po latach to doskonała zabawa. Dziś chcielibyśmy pójść o krok dalej i nie tylko przygotować potrawy na wzór tych jadanych przed laty, ale także poeksperymentować z nimi. Bierzemy więc na warsztat ryż na mleku, który chyba każdy jadał czasem w dzieciństwie. A czy jedliście babeczki z ryżowym puddingiem? Sprawdźcie, jak je zrobić.

Babeczki z puddingiem ryżowym - przepis

Składniki (na 12 sztuk): 

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 75 g cukru pudru,
  • 125 g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z cytryny (niewoskowanej)

Nadzienie:

  • 500 ml mleka,
  • 150 g ryżu krótkoziarnistego (np. arborio),
  • 30 g masła,
  • jajko,
  • 100 g cukru,
  • skórka otarta z cytryny (niewoskowanej),
  • skórka otarta z pomarańczy (niewoskowanej),
  • opcjonalnie: 50 ml wina z suszonych winogron

Jak zrobić babeczki z puddingiem ryżowym?

Przygotowujemy babeczki: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki. Siekamy je razem lub wyrabiamy palcami, by się połączyły. Następnie dodajemy sól, cukier puder oraz żółtka i skórkę z cytryny. Wszystko razem zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby ciasto się schłodziło. Po tym czasie wyjmujemy je i dzielimy na części, które rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy z nich kółka. Kółka z ciasta wciskamy do małych foremek na babeczki, i obciążamy je fasolką lub suchą ciecierzycą. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy. 

Przygotowujemy nadzienie: na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i mieszamy, ewentualnie wlewamy też wino i czekamy, aż zacznie wrzeć. Następnie wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień i podgrzewamy, aż ryż będzie miękki, a nadzienie zrobi się kremowe. Całość można jeszcze zblendować na gładką masę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a wtedy wbijamy jajko i dodajemy otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, mieszamy.

Przygotowujemy babeczki z ryżowym puddingiem: Do każdej babeczki nakładamy łyżkę ryżowego nadzienia. Ciastka wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 st. C, aby ryż się przyrumienił z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika oprószamy wypieki cukrem pudrem. Babeczki z ryżowym puddingiem najlepiej smakują na ciepło. 

Zobacz wideo Mini tarty z masą migdałową Jamiego Olivera

Co sądzicie o takiej wersji babcinego deseru? Spróbujecie?

Więcej o:
Copyright © Agora SA