Nie ma to jak rześki poranek i pyszna jajecznica na śniadanie. Ale czy zdarza się wam, że jest zbyt sucha? Jeśli tak, to sprawdźcie, jaki sposób na zbyt suchą jajecznicę ma Alton Brown, amerykański szef kuchni. To składnik, który na pewno znajdziecie w lodówce!
Sekretem Altona Browna jest... majonez. Wcale nie potrzeba go wiele - wystarczy łyżeczka. Kucharz zdradził swój patent na perfekcyjną jajecznicę w książce "Everyday Cook". Łyżeczkę majonezu trzeba dodać na patelnię razem z łyżeczką wody, zanim jajka zaczną się ścinać, a następnie wymieszać szpatułką. Dzięki temu jajecznica będzie idealnie wilgotna, a jej konsystencja cudownie kremowa.
Według niektórych dodanie majonezu do jajecznicy może być szalonym pomysłem, inni mogą obawiać się znacznego podwyższenia kaloryczności dania. Szef uspokaja - tak niewielka ilość majonezu nie będzie wyczuwalna w smaku i nie sprawi, że danie będzie bardzo kaloryczne. Dodatkowy składnik pomoże tylko stworzyć doskonałą emulsję.
Co sądzicie o tym pomyśle? A jaki jest wasz patent na jajecznicę idealną?