30-minutowe pączki z dziurką - idealne na karnawał. Mamy prosty przepis
Pączki z dziurką zwane donutami, donatami lub po prostu oponkami to popularna wersja chyba jednej z najbardziej ulubionych słodkich przekąsek Polaków. Do przygotowania ich w klasycznej odsłonie potrzeba trochę czasu i trochę pracy. Ile konkretnie? Sprawdźcie nasz osobny przepis:
Można jednak znacznie przyspieszyć i ułatwić sobie przygotowanie takich pączków. Wystarczy wykorzystać ciasto francuskie. Ponieważ robi się z niego także croissanty, donuty w tej wersji nazywa się cronutami. Jak je zrobić? Przedstawiamy prosty przepis.
Pączki z dziurką w 30 minut - składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 2 szklanki oleju do smażenia
- mąka do podsypania
Pączki z dziurką w 30 minut - krok po kroku:
- Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Za pomocą miseczki lub specjalnego ringa do wykrawania wycinamy kółka, a w środku nich, na przykład używając kieliszka, mniejsze.
- Skrawki ciasta, które zostały, możemy złączyć, zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne kółka.
- To samo robimy z drugim arkuszem.
- Wycięte kółka (oraz środki - nie chcemy przecież marnować ciasta) układamy na tacy podsypanej mąką i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju.
- Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, ostrożnie wkładamy do środka oponki. Niezbyt dużo na raz, by temperatura oleju nie zmalała znacząco - w przeciwnym razie pączki będą przesiąknięte tłuszczem. Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty, aż będą rumiane, po czym przewracamy je na drugą stronę. Gdy się zrumienia, wyciągamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Powtarzamy czynność, aż oponki się skończą. Na samym końcu do oleju wkładamy wycięte środki. Jeśli jest ich dużo, robimy to na kilka tur. Wyciągamy na ręcznik papierowy.
Pączki z dziurką, gdy są jeszcze ciepłe, można zanurzyć w mieszance drobnego cukru z cynamonem. Jeśli wolimy w klasycznej wersji, czekamy, aż wystygną i oprószamy cukrem pudrem albo polewamy lukrem. Jak zrobić lukier? Sprawdźcie:
Co sądzicie o takim przepisie? A może te tradycyjne pączki to dla was jedyne słuszne? Dajcie znać w komentarzach!
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
- Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!
- W "New York Times" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi: "Zatrzymajcie to szaleństwo"
- Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Kurczak w maśle ziołowym pieczony na warzywach korzeniowych