30-minutowe pączki z dziurką - idealne na karnawał. Mamy prosty przepis

Tłusty czwartek to dzień pączków. Ale nie trzeba czekać do lutego, by je zjeść. Tym bardziej że do zrobienia tych z naszego przepisu nie potrzeba ani dużo czasu, ani wielu składników. Pączki z dziurką zrobicie już w 30 minut.

Pączki z dziurką zwane donutami, donatami lub po prostu oponkami to popularna wersja chyba jednej z najbardziej ulubionych słodkich przekąsek Polaków. Do przygotowania ich w klasycznej odsłonie potrzeba trochę czasu i trochę pracy. Ile konkretnie? Sprawdźcie nasz osobny przepis:

Można jednak znacznie przyspieszyć i ułatwić sobie przygotowanie takich pączków. Wystarczy wykorzystać ciasto francuskie. Ponieważ robi się z niego także croissanty, donuty w tej wersji nazywa się cronutami. Jak je zrobić? Przedstawiamy prosty przepis.

Pączki z dziurką w 30 minut - składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • mąka do podsypania

Pączki z dziurką w 30 minut - krok po kroku:

  1. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Za pomocą miseczki lub specjalnego ringa do wykrawania wycinamy kółka, a w środku nich, na przykład używając kieliszka, mniejsze.
  2. Skrawki ciasta, które zostały, możemy złączyć, zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne kółka.
  3. To samo robimy z drugim arkuszem.
  4. Wycięte kółka (oraz środki - nie chcemy przecież marnować ciasta) układamy na tacy podsypanej mąką i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju.
  5. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, ostrożnie wkładamy do środka oponki. Niezbyt dużo na raz, by temperatura oleju nie zmalała znacząco - w przeciwnym razie pączki będą przesiąknięte tłuszczem. Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty, aż będą rumiane, po czym przewracamy je na drugą stronę. Gdy się zrumienia, wyciągamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Powtarzamy czynność, aż oponki się skończą. Na samym końcu do oleju wkładamy wycięte środki. Jeśli jest ich dużo, robimy to na kilka tur. Wyciągamy na ręcznik papierowy.
Zobacz wideo A może pączki z dodatkiem piwa? Zobaczcie nasza wersję

Pączki z dziurką, gdy są jeszcze ciepłe, można zanurzyć w mieszance drobnego cukru z cynamonem. Jeśli wolimy w klasycznej wersji, czekamy, aż wystygną i oprószamy cukrem pudrem albo polewamy lukrem. Jak zrobić lukier? Sprawdźcie:

Co sądzicie o takim przepisie? A może te tradycyjne pączki to dla was jedyne słuszne? Dajcie znać w komentarzach!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.