Przepis na najlepszy na świecie domowy chleb. 3 lata testowania receptury

Pieczenie chleba to umiejętność, którą powinien posiąść każdy i to wcale nie na wypadek sytuacji awaryjnych. Domowe pieczywo to po prostu prawdziwy przysmak! Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszny domowy chleb z ziarnami.

Przepis, który chcemy wam dziś zaprezentować był dopracowywany i udoskonalany przez trzy lata, a jego autorem jest użytkownik jednego z naszych serwisów, pan Sebastian z Warszawy. Pachnący, aromatyczny chleb doskonale sprawdzi się na zarówno do kanapek, jak i jako dodatek do zup czy dań głównych. Sprawdźcie, jak go upiec!

Zostało ci trochę chleba i dokarmiasz nim ptaki? Możesz im tylko zaszkodzićZostało ci trochę chleba i dokarmiasz nim ptaki? Możesz im tylko zaszkodzić

Chleb idealny - przepis

Składniki (na trzy bochenki - po ostudzeniu można je zamrozić):

  • 1 kg mąki krupczatki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • szklanka otrębów pszennych,
  • 6 łyżek siemienia lnianego,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 6 łyżek łuskanych nasion słonecznika,
  • 1,5 łyżki łuskanych nasion dyni,
  • 900 ml letniej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki soli,
  • oliwa do wysmarowania foremek + bułka tarta

Chleb idealny - sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, otręby, siemię lniane, sezam, słonecznik, dynię, sól i cukier. Wszystkie składniki mieszamy, a potem dodajemy pokruszone drożdże. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i całość łączymy dłonią. Ciasto powinno mieć gęstość podobną do ciasta na naleśniki. Odstawiamy je na 15 minut, aby wyrosło. W tym czasie foremki smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. 

Po 15 minutach mieszamy ciasto drewnianą łyżką i rozlewamy do foremek. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 205-215 st. C i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu studzimy chleby przy otwartych drzwiczkach piekarnika. 

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Pieczecie własne chleby? Może macie swój ulubiony przepis?