Przepis na najlepszy na świecie domowy chleb. 3 lata testowania receptury
Przepis, który chcemy wam dziś zaprezentować był dopracowywany i udoskonalany przez trzy lata, a jego autorem jest użytkownik jednego z naszych serwisów, pan Sebastian z Warszawy. Pachnący, aromatyczny chleb doskonale sprawdzi się na zarówno do kanapek, jak i jako dodatek do zup czy dań głównych. Sprawdźcie, jak go upiec!
Chleb idealny - przepis
Składniki (na trzy bochenki - po ostudzeniu można je zamrozić):
- 1 kg mąki krupczatki,
- 50 g świeżych drożdży,
- szklanka otrębów pszennych,
- 6 łyżek siemienia lnianego,
- 3 łyżki sezamu,
- 6 łyżek łuskanych nasion słonecznika,
- 1,5 łyżki łuskanych nasion dyni,
- 900 ml letniej wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 łyżki soli,
- oliwa do wysmarowania foremek + bułka tarta
Chleb idealny - sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, otręby, siemię lniane, sezam, słonecznik, dynię, sól i cukier. Wszystkie składniki mieszamy, a potem dodajemy pokruszone drożdże. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i całość łączymy dłonią. Ciasto powinno mieć gęstość podobną do ciasta na naleśniki. Odstawiamy je na 15 minut, aby wyrosło. W tym czasie foremki smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą.
Po 15 minutach mieszamy ciasto drewnianą łyżką i rozlewamy do foremek. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 205-215 st. C i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu studzimy chleby przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Pieczecie własne chleby? Może macie swój ulubiony przepis?
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe i lekkie przekąski
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?