Guy Fieri to popularna amerykańska osobowość telewizyjna. Gotuje, posiada kilka restauracji, prowadzi programy telewizyjne, które oglądać można także w polskiej telewizji. Najsłynniejszy? "Kulinarne podróże z Guyem Fierim", w którym przemierza amerykańskie drogi w poszukiwaniu najlepszych zajazdów. Dla wielu fanów to kulinarna bratnia dusza, ponieważ za cel obiera miejsca, gdzie temat długo pieczonych żeberek z odchodzącą kością, ociekających sosami i serem makaronów czy soczystych burgerów nie jest nikomu obcy.
To mocny zawodnik jeśli chodzi o comfort food, więc możecie być pewni, że jego przepis na czosnkowy chleb będzie zniewalający. Zachwyciła się nim także redaktorka portalu the Kitchn, o czym świadczy krótkie, ale wymowne "10/10". Jak się za niego zabrać? Poniżej instrukcja.
Składniki*:
*Proporcje wedle uznania
W misce rozcieramy razem masło, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną szalotkę i pietruszkę oraz sól i pieprz. Jeśli chcemy, w tym momencie możemy dodać też ostry sos. Przekrawamy bagietkę na kromki lub wzdłuż na pół i w poprzek, by uzyskać większe kawałki. Mieszanką smarujemy pieczywo i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na kilka minut, aż się zrumieni. Podajemy, póki ciepłe.
Wskazówka: By nadać jeszcze więcej smaku, a jednocześnie nieco złagodzić ostrość czosnku, można go wcześniej upiec w piekarniku. W tym celu z całej główki odkrawamy "czapeczkę", resztę skrapiamy oliwą i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut. Do pasty maślanej wykorzystujemy tyle, ile potrzebujemy. Resztę można użyć do innych potraw, na przykład risotto czy sosu aioli.