Zastanawiasz się czym są churrosy? To słodka przekąska, która wywodzi się z Hiszpanii, gdzie znana jest także pod nazwami takimi jak: porras, calentitos, papitas. Na Półwyspie Iberyjskim churrosy sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churrería. Znaleźć je można niemal przy każdej głównej ulicy, ale także na dworcach, lotniskach czy stacjach metra. Churros to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych w Hiszpanii. Zgodnie z tradycją wita się nią Nowy Rok. Jeśli podamy ją umoczoną w gorącej czekoladzie, wówczas mamy do czynienia z chocolate con churros. Wiemy już co to churros, a dokładniej skąd się wywodzi ten pyszny deser. A jak wygląda?
Churros to dokładnie rzecz ujmując wypiek w postaci długiego słupka. Do jego wykonania wykorzystuje się głęboki olej, dlatego zdecydowanie nie jest to przekąska dietetyczna, zwłaszcza gdy połączymy ją z cukrem pudrem i czekoladą.
Churros. Zdjęcie ilustracyjne Goskova Tatiana/shutterstock.com
Jak zrobić churrosy? Hiszpańskie ciastka przygotowuje się stosunkowo prosto. Wystarczy połączyć składniki i stworzyć tzw. ciasto parzone, a następnie z pomocą szprycy wyciskać je na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem.
Według oryginalnego przepisu churros przygotowuje się z ciasta, w skład którego wchodzą:
Składniki te łączy się i podgrzewa w garnku, cały czas mieszając aż do uzyskania konsystencji ciasta. Gotowe ciasto przekłada się do szprycy cukierniczej i wyciska do garnka z rozgrzanym smalcem lub olejem rzepakowym. Churros smaży się do uzyskania złotego koloru.
Jak zrobić churrosy, żeby były bardziej fit? Niestety, ta przekąska nie należy do tych, które da się odchudzić. Osoby, które ściśle przestrzegają limitu kalorii, muszą odpuścić sobie te wyśmienite ciasteczka, gdyż są prawdziwą bombą kaloryczną, która potrafi zniweczyć każdą dietę. W końcu churros porównywane są do naszych rodzimych pączków, a te - mimo nieco odmiennego składu - również są bardzo tuczące, a co za tym idzie, odradzane osobom na diecie.
Jeśli chcesz wykonać churros w domu, nic łatwiejszego. Ciastka są proste w przygotowaniu i każdy, nawet początkujący kucharz, powinien sobie poradzić. Oto łatwy przepis na churros:
Składniki: 200 ml mleka, 150 g mąki, 40 g masła, 3 jajka, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli
Przygotowanie:
Przepis na churros zakłada, że ciastka po ostygnięciu można podawać posypane cukrem pudrem, ale też zamoczone w gorącej czekoladzie. Obecnie funkcjonuje wiele wariacji na temat churros. Przygotowuje się je z sosem karmelowym, z bitą śmietaną lub całe w czekoladzie. W tej kwestii ogranicza nas tylko wyobraźnia kulinarna.