Churros: co to takiego i jak je przyrządzić? Słodki deser w sam raz na tłusty czwartek 2021

Churros to tradycyjna hiszpańska słodka przekąska, którą bez problemu możesz przygotować w domu. Jak się do tego zabrać?

Co to są churrosy? Poznaj hiszpański deser

Zastanawiasz się czym są churrosy? To słodka przekąska, która wywodzi się z Hiszpanii, gdzie znana jest także pod nazwami takimi jak: porras, calentitos, papitas. Na Półwyspie Iberyjskim churrosy sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churrería. Znaleźć je można niemal przy każdej głównej ulicy, ale także na dworcach, lotniskach czy stacjach metra. Churros to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych w Hiszpanii. Zgodnie z tradycją wita się nią Nowy Rok. Jeśli podamy ją umoczoną w gorącej czekoladzie, wówczas mamy do czynienia z chocolate con churros. Wiemy już co to churros, a dokładniej skąd się wywodzi ten pyszny deser. A jak wygląda?

Churros: co to dokładnie? Jak wyglądają hiszpańskie słodkości?

Churros to dokładnie rzecz ujmując wypiek w postaci długiego słupka. Do jego wykonania wykorzystuje się głęboki olej, dlatego zdecydowanie nie jest to przekąska dietetyczna, zwłaszcza gdy połączymy ją z cukrem pudrem i czekoladą.

Churros. Zdjęcie ilustracyjneChurros. Zdjęcie ilustracyjne Goskova Tatiana/shutterstock.com

Churros: jak zrobić ciastka?

Jak zrobić churrosy? Hiszpańskie ciastka przygotowuje się stosunkowo prosto. Wystarczy połączyć składniki i stworzyć tzw. ciasto parzone, a następnie z pomocą szprycy wyciskać je na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem.

Churros: przepis oryginalny

Według oryginalnego przepisu churros przygotowuje się z ciasta, w skład którego wchodzą: 

  • mąka,
  • mleko,
  • masło,
  • cukier.

Składniki te łączy się i podgrzewa w garnku, cały czas mieszając aż do uzyskania konsystencji ciasta. Gotowe ciasto przekłada się do szprycy cukierniczej i wyciska do garnka z rozgrzanym smalcem lub olejem rzepakowym. Churros smaży się do uzyskania złotego koloru.

Jak zrobić churrosy? Poszukujesz przepisu na fit churrosy?

Jak zrobić churrosy, żeby były bardziej fit? Niestety, ta przekąska nie należy do tych, które da się odchudzić. Osoby, które ściśle przestrzegają limitu kalorii, muszą odpuścić sobie te wyśmienite ciasteczka, gdyż są prawdziwą bombą kaloryczną, która potrafi zniweczyć każdą dietę. W końcu churros porównywane są do naszych rodzimych pączków, a te - mimo nieco odmiennego składu - również są bardzo tuczące, a co za tym idzie, odradzane osobom na diecie. 

Zobacz wideo Poznaj przepis na churrosy z sosem czekoladowym

Churros: przepis krok po kroku

Jeśli chcesz wykonać churros w domu, nic łatwiejszego. Ciastka są proste w przygotowaniu i każdy, nawet początkujący kucharz, powinien sobie poradzić. Oto łatwy przepis na churros:

Składniki: 200 ml mleka, 150 g mąki, 40 g masła, 3 jajka, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W garnku umieścić mleko, a następnie dodać masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Zagotować całość.
  2. Zmniejszyć ogień, a następnie dodać mąkę. Ucierać całość do momentu, gdy masa zgęstnieje Gotową masę odstawić do ostudzenia.
  3. Następnie wbić jajka i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Rozgrzać w garnku tłuszcz. Ciasto przełożyć do szprycy, a następnie wyciskać około 10-centymetrowe porcje na rozgrzany tłuszcz (smażymy małe ilości, aby uniknąć sklejania).
  5. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Następnie odłożyć na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przepis na churros: z czym podawać?

Przepis na churros zakłada, że ciastka po ostygnięciu można podawać posypane cukrem pudrem, ale też zamoczone w gorącej czekoladzie. Obecnie funkcjonuje wiele wariacji na temat churros. Przygotowuje się je z sosem karmelowym, z bitą śmietaną lub całe w czekoladzie. W tej kwestii ogranicza nas tylko wyobraźnia kulinarna. 

Zobacz też: Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]

Więcej o: