Oponki serowe: pyszna przekąska w sam raz do kawy

Oponki serowe to pyszne i łatwe w przygotowaniu wypieki, które idealnie nadają się do porannej kawy. Sprawdź, jak je przygotować!

Oponki z serem: co to takiego?

Oponki serowe to doskonały pomysł na słodkie drugie śniadanie. Są to tak naprawdę pączki z serem, które pośrodku mają wykrojoną dziurkę, przez co wyglądem przypominają oponę. Najczęściej podjadamy je w okresie karnawału i ostatków, kiedy to szczególnie często na stołach goszczą smakołyki, takie jak pączki, faworki czy właśnie oponki z serem. Na zachodzie są one niezwykle popularnym wypiekiem pod nazwą donut. W tym wydaniu nie są one serowe, ale najczęściej posiadają czekoladową lub lukrową polewę i kolorową posypkę. Oponki to dość łatwy wypiek, któremu podołać powinien nawet początkujący kucharz. Jak się do tego zabrać?

Zobacz też: Ile kalorii ma pączek? Sprawdź koniecznie przed tłustym czwartkiem 2021!

Oponki z twarogiem: jak przygotować?

Oponki z twarogiem to proste i smaczne przekąski. Są też dość kaloryczne, dlatego osoby znajdujące się na diecie nie powinny zbyt często się nimi delektować. A oto sprawdzony przepis na oponki z twarogiem

Składniki: 

  • 0,5 kg sera (półtłustego),
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 4 żółtka (jaja rozmiar M), 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto (można z pomocą robota).
  2. Ser zmielić maszynką lub przecisnąć przez praskę.
  3. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1- 1,5 cm. Następnie wykrawać z pomocą szklanki kółka. W środku każdego wykroić mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem).
  4. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  5. Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
  6. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz wideo Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie

Przepis na oponki z serem z piekarnika

Jeśli chcesz, aby twoje oponki były nieco bardziej fit i nie miały aż tylu kalorii, wtedy warto skorzystać z przepisu na oponki z serem z piekarnika. W ten sposób unikniemy ich smażenia w głębokim tłuszczu, co w znaczący sposób ograniczy zawartość tłuszczu w wypieku. Jak przygotować takie oponki z serem?

Składniki:

  • 0,5 kg sera białego, 
  • szklanka cukru,
  • 4 szklanki mąki, 
  • 4 jajka rozmiar M, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 kostki masła
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Zmielić ser w maszynce.
  2. Mąkę przesiać do miski, następnie dodać do niej proszek do pieczenia, zmielony ser, masło, cukier, 4 jajka (3 całe i z 4 tylko żółtko, a białko zachować) i zagnieść na jednolitą masę.
  3. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki oraz kieliszka wyciąć kółka.
  4. Oponki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować białkiem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 20 minut, aż będą zarumienione.
  6. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem.

Zobacz też: Churros: co to takiego i jak je przyrządzić? Słodki deser w sam raz na tłusty czwartek 2021

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.