Oponki z serem: co to takiego?
Oponki serowe to doskonały pomysł na słodkie drugie śniadanie. Są to tak naprawdę pączki z serem, które pośrodku mają wykrojoną dziurkę, przez co wyglądem przypominają oponę. Najczęściej podjadamy je w okresie karnawału i ostatków, kiedy to szczególnie często na stołach goszczą smakołyki, takie jak pączki, faworki czy właśnie oponki z serem. Na zachodzie są one niezwykle popularnym wypiekiem pod nazwą donut. W tym wydaniu nie są one serowe, ale najczęściej posiadają czekoladową lub lukrową polewę i kolorową posypkę. Oponki to dość łatwy wypiek, któremu podołać powinien nawet początkujący kucharz. Jak się do tego zabrać?
Zobacz też: Ile kalorii ma pączek? Sprawdź koniecznie przed tłustym czwartkiem 2021!
Oponki z twarogiem: jak przygotować?
Oponki z twarogiem to proste i smaczne przekąski. Są też dość kaloryczne, dlatego osoby znajdujące się na diecie nie powinny zbyt często się nimi delektować. A oto sprawdzony przepis na oponki z twarogiem
Składniki:
- 0,5 kg sera (półtłustego),
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 żółtka (jaja rozmiar M),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 250 ml kwaśnej śmietany
- dodatkowo: tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto (można z pomocą robota).
- Ser zmielić maszynką lub przecisnąć przez praskę.
- Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1- 1,5 cm. Następnie wykrawać z pomocą szklanki kółka. W środku każdego wykroić mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem).
- W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
- Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
- Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz wideo Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie
Przepis na oponki z serem z piekarnika
Jeśli chcesz, aby twoje oponki były nieco bardziej fit i nie miały aż tylu kalorii, wtedy warto skorzystać z przepisu na oponki z serem z piekarnika. W ten sposób unikniemy ich smażenia w głębokim tłuszczu, co w znaczący sposób ograniczy zawartość tłuszczu w wypieku. Jak przygotować takie oponki z serem?
Składniki:
- 0,5 kg sera białego,
- szklanka cukru,
- 4 szklanki mąki,
- 4 jajka rozmiar M,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 kostki masła
- dodatkowo: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Zmielić ser w maszynce.
- Mąkę przesiać do miski, następnie dodać do niej proszek do pieczenia, zmielony ser, masło, cukier, 4 jajka (3 całe i z 4 tylko żółtko, a białko zachować) i zagnieść na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki oraz kieliszka wyciąć kółka.
- Oponki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować białkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 20 minut, aż będą zarumienione.
- Gdy przestygną posypać cukrem pudrem.
Zobacz też: Churros: co to takiego i jak je przyrządzić? Słodki deser w sam raz na tłusty czwartek 2021