Jak zrobić pączki, czyli przygotowujemy się na tłusty czwartek 2021

Jak zrobić pączki, aby smakowały, a przy tym nie tuczyły? Jest kilka sprawdzonych sposobów na wyśmienite pączki. Przekonaj się sam!

Pączki w tłuszczu, czyli tradycyjna receptura na pączki domowe

Pączki to jedna z bardziej lubianych przez Polaków przekąsek. Idealnie pasują do kawy, sprawdzą się w podróży czy jako słodka przekąska w ciągu dnia. Najwięcej zjadamy ich oczywiście w tłusty czwartek, ale także w inne dni pączki cieszą się dużym powodzeniem. Tradycyjnie wypiek ten jest smażony. Pączki w tłuszczu można zakupić niemal w każdej cukierni czy kawiarni. Można je także przygotować w domu. Nie jest to bardzo skomplikowane.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 4 dag świeżych drożdży,
  • 6 żółtek (jaja rozmiar M),
  • łyżka masła,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka spirytusu
  • dodatkowo: konfitura do nadziewania, olej lub smalec, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i mąki i mieszamy z połową mleka (powinno być letnie). Naczynie z zaczynem przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25-30 minut.
  2. W tym czasie roztapiamy i studzimy masło, a żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
  3. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, żółtka, mleko, odrobinę soli i spirytus.
  4. Wyrabiamy gładkie ciasto, stopniowo dodając masło - wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Gotowe odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Gdy ciasto będzie gotowe, dzielimy je na niewielkie placuszki, na które nakładamy konfiturę, a następnie formujemy kulkę.
  6. Uformowane pączki układamy na ściereczce i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut.
  7. W tym czasie bierzemy rondel i rozgrzewamy tłuszcz - musi być go dużo, tak aby pączki mogły swobodnie w nim pływać. 
  8. Do gorącego oleju lub smalcu wkładamy pączki i smażymy je na złoto z obu stron. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Jak smażyć pączki? Najważniejsza jest temperatura

Jak smażyć pączki? Przede wszystkim należy pamiętać, aby bardzo mocno rozgrzać tłuszcz. Musi być go sporo, aby nie dotykały one podczas smażenia dna garnka. Wiele osób twierdzi, że lepiej używać smalcu do smażenia - pączki tak przygotowane mają rzekomo lepszy smak, ale to w znacznej mierze zależy od indywidualnych upodobań.

Zobacz wideo Ile jest wart przepis na pączki z Górczewskiej? "Nie ma pani takich pieniędzy"

Pączki smażone: ile kcal?

Pączki smażone to niestety wysokokaloryczna przekąska. Jeden pączek może nam dostarczyć nawet 400 kcal! (dokładna wartość zależy od tego czym nadziany jest pączek i jaką ma polewę lub posypkę).

Pieczone pączki: dietetyczna alternatywa

Alternatywą dla smażonych pączków są pieczone pączki, które są zdecydowanie lżejsze i mniej kaloryczne. Jak zrobić pączki pieczone?

Składniki:

  • 0,5 kg mąki, 
  • 5 dag świeżych drożdży,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru, 
  • 4 żółtka, 
  • 1 całe jajko,
  • szklanka mleka
  • dodatkowo: nadzienie

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn podobnie jak w przepisie powyżej. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Masło roztopić, a żółtka, całe jajko i resztę cukru ubić na parze.
  3. Mąkę przesiać do miski. Dodać zaczyn i utarte żółtka. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodawać roztopione masło. Wyrabiać dalej na gładką masę. Gotowe odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
  4. Z ciasta wyrabiać małe placuszki, nakładać wybrane nadzienie i formować kulki. Gotowe pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować spory odstęp). Ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch pączków jajkiem. Piec około 15 minut w 180°C. 

Zobacz też: 30-minutowe pączki z dziurką - idealne na karnawał. Mamy prosty przepis

Pączki pieczone: jaką mają wartość energetyczną?

W porównaniu do pączków smażonych pączki pieczone są mniej kaloryczne, co ważne zwłaszcza dla osób, które dbają o linię i są na diecie. Tak przygotowany pączek ma ok. 250 kcal. 

Jak piec pączki?

Pieczone pączki są równie smaczne co te smażone, a mają zdecydowanie mniejszą zawartość tłuszczu. Warto więc spróbować zrobić taki smakołyk w domu. Jak piec pączki? Należy pamiętać, że gotowe pączki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i korzystamy z funkcji góra-dół. Pieczenie do momentu zarumienienia nie powinno trwać dłużej niż około 15 minut. 

Zobacz też: Churros: co to takiego i jak je przyrządzić? Słodki deser w sam raz na tłusty czwartek 2021

Pączki w maśle

Każdy zna powiedzenie "jak pączek w maśle". Przyzwyczailiśmy się, że pączki smażone są na oleju lub smalcu, ale równie dobrze sprawdzi się w tej roli masło klarowane. Smażenie na nim nada pączkom wyjątkowy, delikatny smak. 

Pączki na parze: czym się różnią?

Pączki na parze to stosunkowo nowy przepis, ale już zyskał sobie wielu fanów. Inaczej nazywane są także pampuchami lub parowańcami. Przygotowuje się je identycznie jak inne pączki. Różnica polega na sposobie obróbki termicznej - pączki na parze przygotowuje się, umieszczając je w parowarze na ok. 10 minut. Można skorzystać także ze specjalnej nakładki na garnki do gotowania na parze.

Więcej o:
Copyright © Agora SA