Pączki to jedna z bardziej lubianych przez Polaków przekąsek. Idealnie pasują do kawy, sprawdzą się w podróży czy jako słodka przekąska w ciągu dnia. Najwięcej zjadamy ich oczywiście w tłusty czwartek, ale także w inne dni pączki cieszą się dużym powodzeniem. Tradycyjnie wypiek ten jest smażony. Pączki w tłuszczu można zakupić niemal w każdej cukierni czy kawiarni. Można je także przygotować w domu. Nie jest to bardzo skomplikowane.
Składniki:
Przygotowanie:
Jak smażyć pączki? Przede wszystkim należy pamiętać, aby bardzo mocno rozgrzać tłuszcz. Musi być go sporo, aby nie dotykały one podczas smażenia dna garnka. Wiele osób twierdzi, że lepiej używać smalcu do smażenia - pączki tak przygotowane mają rzekomo lepszy smak, ale to w znacznej mierze zależy od indywidualnych upodobań.
Pączki smażone to niestety wysokokaloryczna przekąska. Jeden pączek może nam dostarczyć nawet 400 kcal! (dokładna wartość zależy od tego czym nadziany jest pączek i jaką ma polewę lub posypkę).
Alternatywą dla smażonych pączków są pieczone pączki, które są zdecydowanie lżejsze i mniej kaloryczne. Jak zrobić pączki pieczone?
Składniki:
Przygotowanie:
Zobacz też: 30-minutowe pączki z dziurką - idealne na karnawał. Mamy prosty przepis
W porównaniu do pączków smażonych pączki pieczone są mniej kaloryczne, co ważne zwłaszcza dla osób, które dbają o linię i są na diecie. Tak przygotowany pączek ma ok. 250 kcal.
Pieczone pączki są równie smaczne co te smażone, a mają zdecydowanie mniejszą zawartość tłuszczu. Warto więc spróbować zrobić taki smakołyk w domu. Jak piec pączki? Należy pamiętać, że gotowe pączki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i korzystamy z funkcji góra-dół. Pieczenie do momentu zarumienienia nie powinno trwać dłużej niż około 15 minut.
Zobacz też: Churros: co to takiego i jak je przyrządzić? Słodki deser w sam raz na tłusty czwartek 2021
Każdy zna powiedzenie "jak pączek w maśle". Przyzwyczailiśmy się, że pączki smażone są na oleju lub smalcu, ale równie dobrze sprawdzi się w tej roli masło klarowane. Smażenie na nim nada pączkom wyjątkowy, delikatny smak.
Pączki na parze to stosunkowo nowy przepis, ale już zyskał sobie wielu fanów. Inaczej nazywane są także pampuchami lub parowańcami. Przygotowuje się je identycznie jak inne pączki. Różnica polega na sposobie obróbki termicznej - pączki na parze przygotowuje się, umieszczając je w parowarze na ok. 10 minut. Można skorzystać także ze specjalnej nakładki na garnki do gotowania na parze.